Cveto Stanonik, ki že vrsto let živi na Primorskem, z rodno Škofjo Loko ohranja stik tudi s sodelovanjem v društvu Rovtarji in z branjem Gorenjskega glasa. / Foto: Maša Likosar

Gorenjec na Primorskem

Naš časopis Gorenjski glas že vrsto let vsak teden potuje tudi na Primorsko, natančneje v Podgorje pod Slavnikom, kjer od leta 1974 živi zaveden Gorenjec Cveto Stanonik.

Podgorje – Cveto se je rodil v Škofji Loki. »Na Suhi, kjer je danes Frankovo naselje,« je poudaril in dodal, da je pri 18 letih odšel služit kruh na Primorsko in v tistih krajih spoznal lepo dekle, ki ga je za vedno odpeljalo z Gorenjskega. »Čeprav v Podgorju živim že več let, kot sem na Gorenjskem, sem še vedno čistokrvni Gorenjec. V svojo rodno Škofjo Loko se rad vračam in čutim veliko domotožje, a težko bi zatrdil, da se bom kdaj docela vrnil, verjetno ne,« nam je zaupal Stanonik.

Stik z rodnim krajem ohranja tudi v okviru škofjeloškega društva Rovtarji, katerega član je postal pred štirimi leti in s katerim se redno udeležuje domačih in tujih prireditev ter srečanj. Zaupal nam je še, da zadnjih nekaj let vestno shranjuje vsako tiskano izdajo Gorenjskega glasa. »V tem digitalnem svetu je vprašanje časa, do kdaj bomo lahko še brali časopis v tiskani obliki, zato ga arhiviram in ga bom zapustil zanamcem kot pomembno kulturno dediščino,« je povedal Cveto Stanonik, ki nam je pred kratkim poslal tudi fotografijo svojega paradižnika. »V teh hladnih novembrskih dneh še vedno zori, a rdečih plodov si ne obetam več veliko,« je sklenil sogovornik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.