Zlato nacionalno priznanje za inovacijo je prevzel vodja nagrajene Domelove razvojne ekipe dr. Boris Benedičič (na sredini). / Foto: GZS (Matjaž Očko)

Zlata tudi inovacija Domela

Gospodarska zbornica Slovenije je včeraj podelila nacionalna priznanja za inovacije: Domelu zlato priznanje, Alpini, Iskratelu in SIJ Acroniju srebrno.

Ljubljana – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je včeraj v okviru Dneva inovativnosti že osemnajstič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in njihovim inovatorjem. Med enajstimi prejemniki zlatega priznanja je bil tudi Domel iz Železnikov za razvoj centralnega pogona za e-kolo, žirovska Alpina (tekaški čevlji Elite 3.0), kranjski Iskratel (Innbox Mesh operaterska rešitev razprostrtega omrežja) in jeseniški SIJ Acroni (tehnološki razvoj toplotne in površinske obdelave na dupleks in super dupleks ne­rjavnih jekel lastnih znamk Sinoxx 4462 in 4410) pa so prejeli srebrno priznanje.

Letošnji Dan inovativnosti je v celoti potekal po spletu, vključno z večerno podelitvijo, na kateri so poleg enajstih zlatih priznanj podelili še 24 srebrnih in pet bronastih. Poleg tega so podelili še dve posebni priznanji za mlado podjetje in posebno priznanje za inovacijski izziv – povezovanje kulturno kreativnih industrij in gospodarstva, nagrajena pa je bila tudi najboljša inovacija po izboru javnosti.

»Skoraj tretjina inovacij letos prihaja iz mikro- in malih podjetij, od tega pet s strani mladih inovativnih startupov,« je ob priložnosti slavnostne podelitve povedal predsednik GZS Boštjan Gorjup. Kot je dejal, je predvsem pri mlajših inovatorjih opaziti velik poudarek na inovacijah, ki temeljijo na poenostavitvi že obstoječih podobnih rešitev, kar izhaja iz sodobnih pristopov inoviranja na osnovi uporabniške izkušnje. Takšni pristopi so po Gorjupovih besedah zelo dobrodošli tudi v marsikateri veliki korporaciji, priložnosti za razvoj pa so gotovo v inoviranju poslovnih modelov in storitvizaciji (servitisation), saj smo še vedno zelo (verjetno preveč) usmerjeni v inoviranje izdelkov.

Pahor: z inovativnostjo lahko zmagujemo

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v svojem govoru poudaril, da sta gospodarstvo in kreativni sektor stebra družbenega napredka, ključ pa je v njunem povezovanju. Čestital je letošnjim prejemnikom priznanj in dodal, da so njihovi izjemni in prebojni projekti dokaz, da Slovenija zmore svoje znanje, ideje in kreativnost preliti v svetovno primerljive inovacije: »Nobenih razlogov ni, da bi Slovenci zaostajali za drugimi narodi. Čeprav smo majhna država, lahko s svojo pametjo, inovativnostjo in vztrajnostjo ne samo tekmujemo, ampak sodelujemo in zmagujemo.«

Z zlatim priznanjem nagrajen centralni pogon za e-kolo je Domelova razvojna ekipa pod vodstvom Borisa Benedičiča zasnovala skupaj s podjetjem Podkrižnik iz Nazarij in v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo ter podjetjem EMSISO. Rezultat razvoja je eden najmočnejših centralnih pogonov za e-kolesa, ki ga odlikuje učinkovit motor z odličnim odvajanjem toplote in odzivno senzoriko, izredno dodelanim zobniškim pogonom in izjemno uporabniško izkušnjo, so obrazložili na GZS. Zelo pozitivni rezultati testov v strokovnih revijah potrjujejo odličnost inovacije v primerjavi z najboljšimi, so poudarili.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...