V Toplarni izbirajo direktorja

Na razpis za direktorja Toplarne Železniki se je prijavilo triindvajset kandidatov. Novega direktorja bodo čakali številni izzivi, povezani z nadaljnjim razvojem. Večja podjetja se namreč nagibajo k prodaji lastniških deležev, v Toplarni pa iščejo tudi strateškega partnerja za večmilijonsko naložbo.

Pred Toplarno Železniki je sicer precej negotovo obdobje, saj bo konec marca prihodnje leto prišlo do ustavitve soproizvodnje elektrike, s katero so doslej pokrivali izgubo pri toplotni energiji. Lani je ta znašala dobrih 98 tisoč evrov, sicer pa je Toplarna poslovno leto končala z nekaj manj kot pet tisoč evri dobička.

Železniki – Toplarna Železniki bo dobila novo vodstvo, saj dosedanji direktor Štefan Beznik z novim letom odhaja s tega položaja. Njen nadzorni svet pod vodstvom Velka Gortnarja je tako ta čas v postopku izbire novega direktorja. Na razpis je prispelo 23 prijav, ki jih je nadzorni svet pregledal na redni seji sredi novembra, te dni pa opravlja tudi prve razgovore z ustreznimi kandidati. Beznik nam je potrdil, da ni vnovič kandidiral za direktorja. »Vzroki so osebne narave. O tem je tekla razprava s predstavniki lastnikov že februarja, ko se mi je iztekel štiriletni mandat. Takrat je bilo tudi dogovorjeno, da funkcijo direktorja opravljam do konca letošnjega leta,« je povedal dosedanji direktor.

Pred Toplarno je sicer precej negotovo obdobje, saj bo konec marca prihodnje leto zaradi zaključka podporne sheme prišlo do ustavitve soproizvodnje elektrike, s katero so doslej pokrivali izgubo pri toplotni energiji. Lani je ta znašala dobrih 98 tisoč evrov, sicer pa je Toplarna poslovno leto končala z nekaj manj kot pet tisoč evri dobička.

Obstoj Toplarne ne bi smel biti vprašljiv

»Opcij nadaljnjega poslovanja Toplarne Železniki je več, kar nam je predstavil tudi direktor na sestanku vseh lastnikov v juniju,« je pojasnil Velko Gortnar, sicer tudi direktor Alplesa, ki je 31-odstotni lastnik Toplarne. Občina Železniki ima skoraj 37-odstotni delež, med večjimi lastniki pa sta še podjetji Domel s 14-odstotnim in Niko s 13-odstotnim deležem. Gortnar poudarja, da je Toplarna za Železnike izrednega pomena, zato njen obstoj ne bi smel biti vprašljiv. »Prepričan sem, da bo tudi Občina Železniki kot največji lastnik storila vse za nadaljnji razvoj daljinskega ogrevanja v Železnikih,« je dodal.

Direktorji podjetij so sicer naklonjeni prodaji svojih deležev v Toplarni, Gortnarja pa so zadolžili za iskanje potencialnih interesentov za njihov nakup. »Za nadaljnji razvoj Toplarne bi bilo vsekakor bolje, da je lastnik ali lastniki bolj s področja energetike in s tem poiščejo še dodatne možnosti delovanja. Lastniki smo se tudi pogovarjali, če bi eden izmed obstoječih lastnikov prevzel Toplarno, a se tovrstna dejavnost zelo razlikuje od naših dejavnosti. Na skupnem sestanku lastnikov v juniju smo se tako dogovorili, da poiščemo potencialne kupce in z njimi opravimo razgovore,« je pojasnil Gortnar.

Iščejo investitorja

Prav tako so Gortnarja zadolžili, naj opravi razgovore s potencialnimi strateškimi partnerji, ki bi bili pripravljeni investirati v ponovno vzpostavitev soproizvodnje električne energije, kar naj bi stalo okoli šest milijonov evrov. Po podatkih Gortnarja so bili štirje interesenti; dve ponudbi so že prejeli, eno še pričakujejo. »O ustreznosti ponudb je še prezgodaj govoriti,« je dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..

Več okužb v nekaterih gorenjskih občinah / 08:49, 4. marec

V Nemčiji in Avstriji že ugotavljajo, da ukrepi niso smiselni, ker so ljudje naveličani in ne upoštevajo več...

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Za Jesenicami stojijo kot eno / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

O lokaciji bolnišnice stroka, ne ulica / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Nova bolnišnica / 06:37, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...