Marija Magajne, vršilka dolžnosti direktorice Direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje na današnji vladni novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

Vlada podaljšala ukrepe

Vlada se je danes seznanila z oceno svetovalne strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje o strokovni utemeljenosti veljavnih ukrepov. Na podlagi tega je odločila, da ukrepe podaljša.

Vlada je danes podaljšala veljavnost začasnega zaprtja neživilskih trgovin, kulturnih ustanov in kinodvoran, še naprej velja začasna prepoved oziroma omejitev prevoza potnikov, prav tako prepoved zbiranja ljudi, razen družinskih članov in članov skupnega gospodinjstva ... Zaprta ostajajo vrata vrtcev (razen za nujne primere), osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter visokošolskih zavodov.

Ljubljana – Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje 14-dnevna incidenca obolelih s koronavirusom na sto tisoč prebivalcev na ravni države znaša 956. Kar sedem statističnih regij, med njimi Gorenjska, že dosega incidenco pod tisoč, medtem ko v nekaterih regijah, kot sta Pomurska in Koroška, beležijo rast števila obolelih. Na današnji popoldanski novinarski konferenci je vladni govorec Jelko Kacin opozoril na nekaj slovenskih občin, ki so včeraj imele večje število ugotovljenih novih okužb, v naši bližini je omenil občino Kamnik s 46 okužbami in občino Kranj s 44.

Včeraj so ugotovili tudi 178 novih okužb med stanovalci domov za starejše in 80 med zaposlenimi v domovih. Kacin je dodal še pozitivno novico, v drugem valu epidemije (točneje: od julija dalje) je koronavirus prebolelo več kot dva tisoč stanovalcev v domovih za starejše in več kot tisoč zaposlenih v domovih.

Vlada je na današnji seji odločila, da podaljša veljavne ukrepe za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19. Za sedem dni podaljšuje ukrepe iz področja prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, prepovedane ostajajo kulturne in kinematografske storitve, še vedno veljajo omejitve oziroma prepovedi gibanja in zbiranja ljudi. Podaljšala je tudi veljavne ukrepe na mejnih prehodih in notranjih mejah. Šolanje bo še naprej potekalo na daljavo, vrtci pa bodo nudili le nujno varstvo.

Za 14 dni vlada podaljšuje prepovedi, omejitve in način izvajanja prevoza potnikov, prav tako športne dejavnosti (razen že znanih izjem). Obvezno ostaja tudi nošenje zaščitnih mask in upoštevanje vseh drugih preventivnih higienskih ukrepov.

Kot je na popoldanski novinarski konferenci povedala vršilka dolžnosti direktorice Direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne, je vlada sprejela tudi sklep, da se lokalnim skupnostim zaradi aktiviranja Državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu pandemije nalezljive bolezni zagotovijo sredstva za poplačilo dela nastalih stroškov na področju zaščite, reševanja in pomoči v času epidemije v višini 6,5 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...