Uredba sprejeta kljub nasprotovanju

V delovni skupini Vrtina Sorško polje so razočarani, ker vlada ni prisluhnila njihovim argumentom in izdala uredbo, ki vsebuje tudi vodovarstveno območje Sorško polje.

»Z ukrepi, ki jih narekuje uredba, bo kmetijstvo ob že obstoječi tendenci propadanja kmetij še bolj ekonomsko nezanimivo za mlajše generacije.«

Kranj – Vlada je pred dvema tednoma izdala uredbo o vodovarstvenih območjih (VVO) za občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane. Ta vsebuje tudi širše VVO Sorško polje, ki v večjem delu sega na območje Mestne občine Kranj, njegovi uvedbi pa so odločno nasprotovali kmetje na tem območju, povezani v delovno skupino Vrtina Sorško polje (VSP), in tudi v okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green. »Nad sprejetjem uredbe smo ogorčeni in presenečeni, kako lahko odgovorni na ministrstvu za okolje in prostor tako lahkotno in brez prave udeležbe zainteresirane javnosti sprejemajo za ljudi škodljive in omejujoče zakonske akte,« so se odzvali v delovni skupini VSP, ki so se zavzemali za izvzetje črpališča Sorško polje iz uredbe.

V VSP poudarjajo, da so na omenjenem VVO zakopani industrijski odpadki, ki so jih iz propadajočih podjetij v industrijskih conah Trata in Labore vozili v gramozne jame; dve se nahajata tudi v neposredni bližini vrtine Sorško polje. »Dodatno pa se izcedne vode iz industrijske cone Laze, ki nima urejene kanalizacije, iztekajo v potok Žabnica, ki v večini ponikne v podtalnico na Sorškem polju,« so znova opozorili. Po njihovem je nedopustno, da se ščiti vodni vir brez kakršnekoli raziskave obstoječih kritičnih točk in proučitve vplivov industrije in kmetijstva na kakovost vode, ki se bo črpala v javni sistem pitne vode. »Kdo bo odgovarjal, ko bo počil sod, poln topil, olja, fenolov ..., ki je mogoče zakopan v gramozni jami, in onesnažil celoten vodni vir na tem območju?« se sprašujejo.

Kmetovanje bo še manj zanimivo

Opozarjajo tudi, da je Sorško polje že »obremenjeno« z varstvenim režimom, in sicer kulturno krajino Bitnje, ki že vpliva na razvoj podeželja in omejuje normalno rabo nepremičnin ter otežuje razvoj kmetijstva na tem območju, nova uredba pa bo še dodatno zaostrila življenje in delovanje na tem območju. Prebivalci, kmetje in podjetniki bodo zdaj prisiljeni plačevati dodatne dajatve v obliki raznih študij in preveritev, zaradi uredbe pa bo treba pri gradnji uporabljati posebne materiale in postopke, s katerimi bodo finančno še bolj obremenjeni, menijo v VSP.

»Območje Sorškega polja je namenjeno predvsem za pridelavo hrane. Z ukrepi, ki jih narekuje uredba, pa bo kmetijstvo ob že obstoječi tendenci propadanja kmetij še bolj ekonomsko nezanimivo za mlajše generacije,« ocenjujejo v VSP in poudarjajo, da se zavzemajo za čisto okolje in enakomeren razvoj podeželja na tem območju, vendar ne na račun poslabšanja kvalitete pitne vode, kar se bo po njihovem nedvomno zgodilo s priključitvijo vrtine na Sorškem polju, iz katere je po njihovih podatkih voda primerna le za industrijsko rabo.

Iz Mestne občine Kranj (MOK) pa so pojasnili, da bo na VVO Sorško polje pri gradnji in ravnanju z zemljišči skladno z novo uredbo treba upoštevati nekatere ukrepe za zaščito podzemnih voda. V postopku obravnave uredbe je MOK podal pripombe glede možnosti širitve stavbnih zemljišč in kmetijstva, po usklajevanjih pa so njene pripombe upoštevali pri širitvah stavbnih zemljišč, in tudi na področju kmetijstva, saj uredba med drugim na novo dovoljuje namakalni sistem. V delovni skupini VSP na drugi strani menijo, da uredba v postopku potrjevanja posega tudi na področje namakanja kmetijskih zemljišč, zato se bo cilj kmetov – postavitev večjega namakalnega sistema na Sorškem polju – zaradi uredbe še dodatno oddaljil, »če bo sploh še uresničljiv in smotrn«.

Na MOK sicer še poudarjajo, da bo uredba prinesla tudi večje posledice za industrijsko cono Laze, »saj postavlja strožja okoljevarstvena pravila in določa, da je do izgradnje javne kanalizacije, ki mora biti zgrajena v skladu z veljavnimi predpisi, prepovedana novogradnja ali rekonstrukcija nestanovanjskih stavb«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.