Depresija

Včasih jo takoj prepoznamo, včasih se nam skriva pod različnimi imeni, npr. melanholija, slaba volja, brez energije, razpoloženjske težave, potrtost, pomanjkanje veselja … Pojavlja se celo pri otrocih, tudi mladostnikih, v odrasli dobi pa je bolj pogosta pri ženskah kot pri moških. Moški (v povprečju) rešujejo lastne težave drugače in niti ne pustijo, da slaba razpoloženja pridejo na plano. Oni se rajši umaknejo v klet, v svojo garažo, povečajo količino dela ali pa nagnejo kozarček več in odleže. Ženske (v povprečju) se potegnejo vase in razmišljajo, čutijo, ostajajo same. Na razvoj depresije vplivajo tudi zunanji dejavniki, npr. prekinitev ali močno zmanjšanje stikov med ljudmi, čemur smo priča v zadnjih mesecih. Lahko so vzroki tudi različni šoki, npr. nenadna izguba ljubljene osebe, ločitev. Glavni vzroki za ta boleča stanja pa so v notranjosti trpečega človeka. Depresija vpliva na človekove misli, vedenje, čustva so spremenjena, v možganih se poruši ravnotežje kemičnih procesov, ki prenašajo informacije med celicami. Zato je v hudih primerih nujen obisk zdravnika ali psihiatra.

Najhuje je, ko depresija vztraja dlje časa ali pa pridejo izredno hudi napadi depresije. Takrat takšni ljudje ne zmorejo in ne želijo komunicirati z drugimi, ne morejo vstati iz postelje, svet se jim je popolnoma sesul, vse je črno, ni upanja. Kdor ni bil tam doli, težko razume bolečino depresije. Ti ljudje premišljujejo, da niso nič vredni, nikomur niso mar, nihče jih ne razume. Imajo razboleli čustveni svet – bolezenska žalost, ki kar vztraja, tesnoba, razočaranja, pogosto so preplavljeni z občutki krivde in nemoči.

Verjetno je najboljša rešitev kombinacija ukrepov, ki rešujejo posamezne vzroke. Naj se še tako čudno sliši, vendar si bo človek z depresijo najbolj pomagal, ko bo naredil majhen korak naprej – da bo vstal iz postelje in naredil nekaj korakov po stanovanju, si pripravil zajtrk in pogledal skozi okno. V pomoč so mu lahko domači z zmerno podporo, da je pač nekaj treba storiti, čeprav ne more. Običajno nas prepričujejo, da res ne morejo nič storiti. V redu, depresija res ne more storiti ničesar, ti pa ob moji pomoči lahko vstaneš in greva skupaj zajtrkovat. Zelo pomaga fizična aktivnost, skoraj je nujna za napredek. Greva na sprehod. Ne morem. V redu, depresija ne more iti, ti pa z mojo pomočjo lahko greš. Uredila bova svoj vrt. Ne morem. V redu, depresija tega res ne more, ti pa boš zmogel meni držati lopato, kot si jo že večkrat. Bova skupaj pogledala slike potovanj, otrok, vnukov. Me ne zanima. V redu, verjamem, da depresije tega ne zanima, midva bova pa obujala lepe spomine.

Depresivni ljudje izražajo veliko različnih žalosti. Žal je pogosto res, da so doživeli ogromno težkih trenutkov. Zelo pogosto imajo ti ljudje veliko potlačene jeze zaradi različnih krivic. Zavestna jeza jim bo tudi dala moč za spremembe.

Oddaj svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.