V stoterici najbogatejših Slovencev se je prvič znašel hokejist Anže Kopitar. / Foto: arhiv GG

V prvi stoterici tudi Kopitar

Na lestvici stotih najbogatejših Slovencev, ki so jo v petek objavili v posebni izdaji revije Manager, smo znova poiskali Gorenjce in druge, ki so poslovno povezani z Gorenjsko.

Kranj – Na vrhu lestvice stotih najbogatejših Slovencev sta, kot smo poročali že v petek, že sedmo leto zapored trdno zasidrana zakonca Iza Sia in Samo Login s premoženjem, ki je po oceni Managerja vredno 690 milijonov evrov. Nekdanja glavna lastnika Outfita7, naslednika podjetja Ekipa7 s sedežem na Zgornji Beli, ki jima je veliki met uspel z aplikacijo Govoreči Tom, sta že pred leti ustanovila družinsko dobrodelno organizacijo, ki se neprofitno ukvarja z reševanjem globalnih okoljskih problemov. V zad­njem obdobju sta vlagala tudi v nepremičninske posle in v rešitve za brezmesno prehranjevanje. Na lestvici najbogatejših Slovencev sicer najdemo še pet nekdanjih solastnikov Outfita7: na tretjem mestu je Marko Pistotnik (210 milijonov evrov), na 23. mestu Nina in Rok Zorko (65,9 milijona evrov), 31. mesto si delita Tadej Miklič in Matej Romih (vsak po 52,7 milijona evrov), na 72. mestu pa je Marko Štamcar (26,4 milijona evrov).

Kranjčan Damian Merlak, soustanovitelj že prodane kriptomenjalnice Bistamp, ki zdaj vlaga tudi v bohinjski turizem, je s 148 milijoni evrov trenutno peti najbogatejši Slovenec, drugi soustanovitelj Bitstampa, Kranj­čan Nejc Kodrič, pa zaseda dvanajsto mesto s 107 milijoni evrov.

Po lanski prodaji svojih deležev v škofjeloškem Filcu nemški skupini Freudenberg so se njegovi nekdanji lastniki Alex Luckmann, Jurij Cof, Franc Hribar in Barbara Vrčkovnik Čepin povzpeli na 27. mesto, vsak pa poseduje po 53 milijonov evrov premoženja. Na 36. mestu najdemo Otmarja Zorna (46,2 milijona evrov), ki je v zadnjih letih na Bledu kupil hotel Jelovica (zdaj Bled Rose hotel) in Pristavo. Tri mesta nižje sta lastnika podjetij Janus Trade, Avtera in Ram 2 Zvonka in Franjo Žnidar (41,7 milijona evrov). Prvo polovico lestvice zaključuje Sašo Apostolovski (32,4 milijona evrov), ki je prek krovnega podjetja Ponds iz Domžal večinski lastnik trgovske verige Mass.

Prvič se je na lestvico uvrstil jeseniški hokejist Anže Kopitar, ki že vrsto let igra za Kralje iz Los Angelesa v severnoameriški hokejski ligi NHL. Z 31,5 milijona evrov zaseda 53. mesto. Dve mesti za njim sta lastnika kamniškega Calcita Matevž in Miha Kirn (31,3 milijona evrov), še dve mesti nižje pa družina Starman (30,3 milijona evrov), ki ima v lasti Starman trgovino iz Žej pri Komendi. Na 59. mesto se je povzpel škofjeloški podjetnik Boštjan Šifrar (Sibo G), ki so ga ovrednotili na 30,1 milijona evrov. Tri mesta nižje je Aleksander Jereb (28,7 milijona evrov), večinski lastnik Kompas Shopa, ki je med drugim tudi lastnik Stola iz Kamnika.

Zakonca Andreja Bohinca Kolman in Mitja Kolman (28,4 milijona evrov), lastnika podjetja ARC Kranj, sta uvrščena na 65. mesto, solastniki tržiškega Cablexa Štefan Kranjc in družina Kopriva (vsak 23,1 milijona evrov) pa si delijo 84. mesto. Med stoterico najpremožnejših so tradicionalno tudi solastniki LTH Castingsa, a letos ne vseh trinajst: Peter in Barbara Šifrer (22,9 milijona evrov) sta na 87. mestu, Bernardica Viher Gašparec (21,3 milijona evrov) na 93., Boris Kalan (21,1 milijona evrov) na 96. mestu, Borut Lah in Primož Volčič (vsak 21 milijonov) pa si delita 98. mesto.

Presenetljivo pa na letošnji lestvici ni Kamničana Joca Pečečnika (Interblock), ki si je bogastvo ustvaril z razvojem in proizvodnjo elektronskih naprav za igralnice in je bil še lani »vreden« 155 milijonov evrov, s tem pa peti najbogatejši v Sloveniji. Kot so razložili v Managerju, je pandemija koronavirusa zelo prizadela tudi dejavnost igralništva, zato se je vrednost borznih družb v panogi močno znižala, zato bi bilo vrednotenje Pečečnikovega premoženja bolj podobno ugibanju. Iz podobnega razloga sicer na letošnji lestvici ne zasledimo tudi zakoncev Katje Dolenc Batagelj in Marjana Batagelja, katerih podjetje Postojnska jama je v prvih osmih mesecih doživelo kar 83-odstotni upad prihodkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.