Vrtnico porežemo petdeset centimetrov visoko, temeljito očistimo gredo in rastlino osujemo – to je ključno pri vzimovanju vrtnic. / Foto: Arboretum Volčji Potok

Vrtnice je treba pripraviti na zimo

Sredina novembra je čas za jesensko nego vrtnic, opozarja Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok, ki je o zaščiti vrtnic pred snegom in mrazom v sredo spregovoril na spletnem predavanju.

Ko smo vrtnice porezali in gredico očistili, sledi bistveni ukrep vzimovanja, to je osuvanje vrtnic. Tako oskrbljene vrtnice bodo varne pred snegom in zmrzaljo, našo pozornost pa bodo spet potrebovale šele marca, ko se bodo znova zbudile.

Volčji Potok – Pravilna oskrba vrtnic jeseni se začne z vrtnarskimi škarjami.

»Jeseni obrežemo vrtnice iz dveh razlogov: da nam jih ne polomi moker sneg, če se pojavi, in da vrtnar lažje opravi drugo delo okoli vrtnic. Običajne gredne vrtnice, tako mnogocvetne kot velecvetne (skrižane čajevke), porežemo na višini približno petdeset centimetrov. Ni pomembno, ali nad očesom ali pod očesom, saj namen tega reza ni vzgoja vrtnic; to bomo opravili spomladi. Vrtnice popenjavke pred snegom zavarujemo tako, da vse mlade in dolge šibaste poganjke, ki izraščajo iz dna rastline, privežemo k opori. Stranske veje lahko že zdaj porežemo na dvajset centimetrov dolžine. Vsa gojitvena rez, s katero vplivamo na rast in cvetenje, bo prišla na vrsto aprila. Drugače ravnamo z zgodovinskimi vrtnicami, ki cvetijo samo junija. Pred zimo jih nič ne krajšamo, pri njih vso rez opravimo po cvetenju,« ravnanje, odvisno od sorte vrtnice, opiše Matjaž Mastnak iz Arboretuma, eden največjih strokovnjakov za vrtnice pri nas.

Ko prikrajšamo stebla, moramo z njih potrgati vse listje, pegasto od glivičnih bolezni, prav tako vse odpadlo listje vrtnic odstranimo z gredice, saj tako poskrbimo za higieno in odstranimo neposredni vir prvih okužb mladega listja, ki bo pognalo spomladi. Še en ukrep, ki naredi vrtnice v naslednjem letu bolj zdrave, se priporoča: to je škropljenje porezanih stebel z bakrovim pripravkom. V sklop higiene spada tudi zadnje pletje grede v letu. Če je imela katera od vrtnic poleti marmorirane liste, jo obrežimo posebej in po rezanju razkužimo rezilo. Marmoriran vzorec je lahko posledica virusne okužbe. Če se bo pojavil tudi prihodnjo sezono, je najbolje vrtnico izkopati in uničiti, je na predavanju, ki ga je organiziralo podjetje Metrob, opozoril naš sogovornik.

Ko smo vrtnice porezali in gredico očistili, pa sledi bistveni ukrep vzimovanja, to je osuvanje vrtnic. »To pomeni, da z motiko potegnemo skupaj zemljo in okoli dna rastline naredimo kupček, 'krtino'. Del stebel, ko so v kupčku, ne bo zlepa pozebel. Če vrtnice osujemo, ni treba čeznje nalagati smrekovih vej. Če pa iz izkušenj vemo, da je katera od naših vrtnic še posebej občutljiva na mraz, jo lahko zasujemo tudi s suhim listjem. Če nam vrtnice pozimi pozebajo, je to praviloma zato, ker smo jih preveč in prepozno gnojili. Gnojenje moramo zaključiti po prvem valu cvetenja,« opozarja Mastnak.

Kaj pa še moramo vedeti v zvezi z gnojenjem, ki je pri vrtnicah zelo pomembno? »Z gnojenjem s kompostom, peletiranim organskim gnojilom ali preležanim gnojem počakajmo do pomladi. Pred zimo gnojimo samo s svežim hlevskim gnojem. Svež hlevski gnoj razprostremo po gredici, ko so vrtnice že osute. Nikar z njim ne pokrivajte vrtnic, ker bo lubje na steblih propadalo!«

Tako oskrbljene vrtnice bodo varne pred snegom in zmrzaljo, našo pozornost pa bodo spet potrebovale šele marca, ko se bodo znova zbudile.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...