Glasbeni duet Uroš in Tjaša / Foto: osebni arhiv

Velika doza romantike

Glasbeni duet, ki ga sestavljata zakonca Uroš Steklasa in Tjaša Hrovat Steklasa, predstavlja prvi album Doza romantike. Denar za snemanje sta zbrala na spletni platformi za množično financiranje.

Pevka Tjaša Hrovat Steklasa iz Doba pri Domžalah in njen mož, glasbenik Uroš Steklasa, po rodu Kamničan, sta se pred dobrima dvema letoma posvetila skupni glasbeni poti, pred tem pa sta se kalila predvsem na odrih narodno-zabavne glasbe. Tjaše se spomnimo kot pevke v Ansamblu Jureta Zajca, Uroš pa je bil kitarist pri Ognjenih muzikantih. Leta 2015 je med njima preskočila iskrica, leta 2017 pa sta mlada zaljubljenca predstavila svojo prvo pesem Boš znal naprej me ljubiti. Čudovita Balada je tudi ena od trinajstih pesmi na njunem sveže izdanem prvem albumu Doza romantike.

Glasbenika, ki delujeta pod imenom Uroš in Tjaša, sta se ustvarjanja albuma lotila na precej drugačen način – s pomočjo zbiranja sredstev na spletni platformi za množično financiranje Adrifund. Na to idejo sta prišla, ko sta delala oceno stroškov, povezanih z albumom, poleg pa sta se prav v tistem času lotila še urejanja novega stanovanja v Tjašini domači hiši. »Nekako se je nabralo preveč stroškov. Takrat sva se spomnila, da bi se albuma lahko lotila v obratnem vrstnem redu – da ga lahko ljudje kupijo, še preden je posnet, s tem pa nama omogočijo osnovni kapital, da lahko začneva s snemanjem. Cilj je bil doseči deset tisoč evrov, čeprav sva že takrat vedela, da bodo stroški precej višji, a ta cilj se nama je zdel dosegljiv. Imava najboljšo publiko na svetu in ne le, da smo cilj dosegli, še celo presegli smo ga,« sta poudarila Uroš in Tjaša. S projektom Album v obratnem vrstnem redu sta zbrala dobrih enajst tisoč evrov, ki jih je prispevalo 327 podpornikov.

»Album je dejansko ena velika doza romantike. Na njem je trinajst pesmi, od tega šest še nikoli slišanih. Je zelo raznolik, avtor velike večine pesmi pa je Uroš,« sta povedala. Prepričana sta, da prav to doda vrednost njunim skladbam, saj v to, kar pojeta, res verjameta. Tjašina najljubša skladba je sicer Ne dam, saj je, kot pravi, zelo čutna, Uroš pa se ne more odločiti, katera mu je najbolj všeč, saj mu je vsak dan kakšna druga. Na album sta uvrstila tudi skladbo Odgovor že poznaš, ki sta jo predstavila predlani na Slovenski popevki, in ganljivo Pesem za mami, ki jo je Tjaša posvetila svoji materi, ki je letos izgubila boj z rakom.

Z odzivi na album, ki sta ga izdala na zgoščenki in tudi na USB-ju, sta zelo zadovoljna. »Zanimanje poslušalcev je nad vsemi pričakovanji. Izid albuma sva želela pospremiti z velikim koncertom z glasbeno skupino, pa nama je korona prekrižala načrte. Vseeno se nisva predala in tako sva minuli torek naredila vklop v živo na najini Facebook strani, kjer smo skupaj odštevali do izida albuma. Zapela sva nekaj pesmi ter predstavila album in ostale izdelke v najini spletni trgovini. Ob 19. uri je nato toliko ljudi naenkrat kliknilo na spletno stran, da se je sesula, in kar nekaj ur smo potrebovali, da smo jo vzpostavili nazaj. Naslednje jutro pa so se naročila vrstila in kar štiri dni sva porabila, da sva spakirala in vse pravočasno odposlala. Zelo sva utrujena, a hkrati neizmerno ponosna in hvaležna, da imava tako zveste poslušalce, še zlasti v teh časih, ki za glasbenike niso najbolj prijazni.« Čeprav sta še povsem okupirana z Dozo romantike, pa Uroš že pridno ustvarja nove pesmi, ki bodo v prihodnosti zagotovo našle mesto na njunem naslednjem albumu.

Nedavno sta sicer končala tudi njun drugi projekt – stanovanje, tako da je pred njima prvi praznični december v novem domu. Zaradi prepovedi zbiranja in koncertov ga bosta verjetno v miru preživela doma. Težko že čakata, da bosta spet lahko nastopala. V preteklosti sta kot duet obogatila mnogo poročnih obredov in svatb. Zelo sta počaščena, da ju mladoporočenci tako lepo sprejemajo; včasih so nekateri celo pripravljeni spremeniti datum poroke, da jima lahko pojeta. Mikajo pa ju tudi večji odri. »Ta želja v nama tli že dlje časa in komaj čakava, da jo bova uresničila, ko bodo koncerti spet dovoljeni.«

Uroš in Tjaša imata sicer poleg glasbe še nekaj zanimivih skupnih točk. Že rodila sta se na isti dan: 26. junija 1994, Tjaša je učiteljica na šoli za otroke s posebnimi potrebami, Uroš pa dela z odraslimi s posebnimi potrebami v varstveno-delovnem centru. Oba tudi sinhronizirata risanke in rada potujeta. »Delo in interesi se nama res neverjetno ujemajo. Najbrž nama gre zato tako dobro,« sta še dodala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/7

nedelja

-3/3

ponedeljek

-4/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...