Župan Milan Čadež in direktorica CSS Škofja Loka Silva Košnjek pred staro šolo, v kateri bodo uredili Hišo generacij. / Foto: arhiv občine

Velika pridobitev za starejše

V Gorenji vasi so po uspešnem kandidiranju za pridobitev sredstev na razpisu ministrstva za delo včeraj podpisali pogodbo za izvedbo projekta Hiša generacij.

V Hiši generacij bodo uredili enoto dnevnega varstva in enoto začasnih namestitev za starejše.

Gorenja vas – Na razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše, se je Občina Gorenja vas - Poljane prijavila skupaj s Centrom slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka, ki bo izvajalo storitve.

V Hiši generacij bodo namreč vzpostavili enoto dnevnega varstva in omogočili začasno namestitev za starejše. Že v septembru so jih z ministrstva obvestili, da so bili na razpisu zelo uspešni, saj so zbrali vse možne razpisne točke. Včeraj so tako podpisali pogodbo za izvedbo 1,4 milijona evrov vrednega projekta obnove objekta stare šole v Gorenji vasi, v katerem bodo po obnovi uredili Hišo generacij. Obnovo, ki naj bi jo končali v letu in pol, bodo predvidoma začeli v drugi polovici prihodnjega leta, so pojasnili na občini.

Gradnjo bodo po podpisani pogodbi v celoti financirali z nepovratnimi sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki za projekt prispeva sto odstotkov upravičenih stroškov projekta, občina pa krije stroške projektne dokumentacije. »Z izgradnjo Hiše generacij zagotavljamo širitev ponudbe v skupnosti z izvajanjem visoko kakovostne storitve socialnega varstva starejših, od katerega si veliko obetamo, saj bomo na ta način zagotovili možnost izbire in ustvarili pogoje, da lahko starejši čim dlje ostanejo v domačem okolju,« so poudarili na občini in dodali, da je uspeh, ki so ga dosegli na razpisu, rezultat odličnega sodelovanja s CSS Škofja Loka. »Celovito zasnovan projekt so podprli s svojim bogatim strokovnim znanjem in izkušnjami, kar naši lokalni skupnosti prinaša dragoceno pridobitev v skrbi za vse generacije.«

V Hiši generacij bodo po obnovi vzpostavili enoto dnevnega varstva in omogočili začasno namestitev za starejše. V enoti dnevnega varstva, ki je namenjena starejšim osebam, ki živijo doma, nimajo pa potrebnega celodnevnega varstva oziroma oskrbe s strani svojcev, bodo lahko sprejeli od šest do osem uporabnikov dnevno. »Ta oblika varstva vsaj deloma razbremeni svojce pri skrbi za starejše v domačem okolju, hkrati pa jim omogoča, da čim dlje ostanejo v domačem okolju oziroma lažje premostijo čas do sprejema v celodnevno institucionalno varstvo,« so pojasnili na občini. Obenem bo uporabnikom na voljo še šestnajst mest v enoti začasnih namestitev, ki je namenjena posameznikom, ki zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja, poškodbe, rehabilitacije po odpustu iz bolnišnice ali začasne odsotnosti svojcev potrebujejo celodnevno oskrbo, pri čemer začasni sprejem traja po dogovoru oziroma največ devetdeset dni.

Za dnevno varstvo bodo uredili prostore v pritličju, kjer bo velik skupni prostor, kuhinja z jedilnico in soba za počitek, obdan pa bo tudi z vrtom za druženje na prostem in pokrito teraso. V preostalih zgornjih dveh nadstropjih bodo urejene še sobe za začasno namestitev starejših s spremljajočimi prostori, vse etaže pa bo povezovalo dvigalo. Ob objektu bodo uredili tudi parkirne površine, so še razložili na občini.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!