Sodišče je Daliborju Pejiću zaradi begosumnosti podaljšalo pripor.

Tržičan zaradi droge v zapor

V Kranju so včeraj razglasili sodbo v kazenski zadevi zoper Tržičana Daliborja Pejića. Zaradi sodelovanja pri organiziranem tihotapljenju droge v Avstrijo bo moral za več let v zapor.

Kranj – Tržičana Daliborja Pejića so včeraj na kranjskem okrožnem sodišču obsodili na petletno zaporno kazen zaradi sodelovanja v hudodelski združbi, ki je pred dobrimi petimi leti tihotapila drogo iz Slovenije v Celovec, drugim, tudi svojemu bratu, pa je omogočal uživanje konoplje in kokaina. Sodnica Polona Kukovec mu je zaradi begosumnosti tudi podaljšala pripor. Sodba ni pravnomočna, obramba, ki jo zastopa kranjski odvetnik Jaka Šarabon, pa je že napovedala pritožbo. Zagovornik je bolj kot zaradi obsodilne sodbe šokiran nad višino izrečene kazni, saj je ta celo za pol leta višja, kot je predlagala tožilka Vesna Primožič. Šarabon je za medije dejal, da še ni doživel, da bi sodišče izreklo strožjo kazen od predloga tožilstva, pri čemer je nekatera očitana kazniva dejanja celo izločilo iz obtožnice.

Glavni obtožni očitek zoper Pejića je bil, da je skupaj s Sašo Gavrićem, Sašo Stojnićem, Goranom Todorovićem, Josipom Baltićem in Klausom Jurgenom Lipuschem sodeloval v hudodelski združbi, ki je leta 2015 v sosednjo Avstrijo pretihotapila najmanj kilogram heroina, pri čemer naj bi Pejić z Gavrićem organiziral prevoz in prodajo. Todorović, Baltić in Lipusch so bili zaradi trgovine z drogo na zaporne kazni že obsojeni v Avstriji, Gavrić in Stojnić, ki sta krivdo priznala, pa v Kranju: Gavrić je moral za zapahe za tri leta, Stojnić še za poldrugo leto dlje. Sojenje Pejiću se je zavleklo, saj se je več let izmikal slovenskim organom pregona. Zanj je bil izdan tudi evropski nalog za prijetje in predajo, Europol pa ga je decembra 2016 celo uvrstil na poseben adventni koledar, s katerim so v ospredje postavili najbolj iskane ubežnike v Evropi. Tovrstno iskanje ni obrodilo sadu, je pa Tržičana kasneje zaradi vloma prijela nemška policija, konec lanskega leta pa so ga Nemci po prestanem zaporu predali slovenskim policistom.

Tožilka Primožičeva je v zaključni besedi kazenskega postopka zoper Pejića ocenila, da je tožilstvu uspelo prepričljivo dokazati obtoženčevo vpletenost v organizirano preprodajo droge na severno stran Karavank. To velja tudi za njegovo sodelovanje pri organizaciji prevoza kilograma heroina 4. marca 2015 v Celovec, kjer je drogo navidezno odkupil avstrijski tajni policijski delavec. Zagovornik Šarabon je na drugi strani menil, da so obtožbe tožilstva ostale le pri domnevah, ki niso bile dokazane v zadostni meri. Pejić pa je ob koncu dokaznega postopka znova zatrdil, da ni kriv. »Da me obsodite zato, ker sem se družil z napačnimi ljudmi in sem z njimi užival drogo, pa se mi ne zdi pošteno. V vsakem primeru mi je za pretekla dejanja žal,« je poudaril.

Sodnica Polona Kukovec je ob razglasitvi obsodilne sodbe pojasnila, da je v obtožnici ohranila le tista kazniva dejanja, ki so bila nedvomno dokazana, predvsem s prisluhi in ugotovitvami tajnega opazovanja. Mednje sodi tudi organizacija prevoza kilograma heroina v Celovec 4. marca 2015. »Sodišče nedvomno zaključuje, da ste imeli organizatorsko vlogo pri tem prevozu,« je poudarila. Glede izrečene sankcije pet let zapora je dejala, da gre za zakonski minimum (za očitano kaznivo dejanje je predpisana kazen od pet do petnajst let zapora), pod katerega sodišče ne more iti, če ne najde omilitvenih okoliščin.

Omenjena kriminalna združba naj bi iz Ljubljane v Celovec več let dostavljala večje količine droge. Gorenjski in koroški policisti so osumljence na obeh straneh državne meje aretirali julija 2015, ko so izvedli sedemnajst hišnih preiskav, pri tem pa zasegli tudi nekaj droge. V celotni preiskavi so gorenjski kriminalisti obravnavali devet oseb, ki naj bi storile najmanj 26 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, avstrijski kriminalisti pa štirideset oseb.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.