Poveljnik republiške Civilne zaščite Srečko Šestan na današnji vladni novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej

Koronavirus je še močno prisoten v naši družbi, je danes znova opozoril vladni govorec Jelko Kacin. Hospitaliziranih je bilo včeraj kar 1299 covidnih bolnikov. Umrlo jih je 59. Strukture Civilne zaščite pomagajo v 64 domovih za starejše.

V ponedeljek so nove okužbe potrdili v občinah Kranj (48), Kamnik (37), Škofja Loka in Preddvor (po 16), Jesenice (15), Tržič in Domžale (po 13), Radovljica (9), Železniki in Bled (po 7), Kranjska Gora, Cerklje na Gorenjskem, Bohinj, Žiri in Medvode (po 4), Vodice in Lukovica (po 3), Gorenja vas - Poljane in Žirovnica (po 2), Šenčur, Naklo, Gorje, Moravče in Trzin (po 1).

Ljubljana – V Sloveniji so včeraj opravili 5596 testiranj na koronavirus in potrdili 1302 novi okužbi. Delež pozitivnih je bil 23,27-odstoten, kar je sicer nekoliko manj kot pretekle dni. »A še vedno kaže na to, da je virus močno prisoten v naši družbi in da se ne umirja. Razširjen je po vsej državi, žarišča so številna,« je na današnji vladni novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Na širšem Gorenjskem je bil včeraj znova porast v občini Kamnik, kjer so ugotovili kar 37 novih okužb, od tega pri 32 stanovalcih v Domu starejših občanov Kamnik. V občini Kranj so potrdili 48 okužb, v Škofji Loki in Preddvoru po 16, na Jesenicah 15 … Kot je dejal Kacin, se razmere v splošnem v Gorenjski statistični regiji umirjajo; 14-dnevna kumulativna incidenca obolelih na sto tisoč okužb je bila po včerajšnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje 1091.

Najranljivejša skupina so stanovalci v domovih za starejše. Včeraj so v slovenskih domovih za starejše ugotovili 174 novih okužb pri stanovalcih, skupaj je med njimi aktivnih 2618 okužb. Zbolevajo tudi tamkajšnji zaposleni, včeraj so v domovih pri njih ugotovili 52 novih okužb, skupaj aktivnih okužb pa je med zaposlenimi 935.

»Tudi če se dobro počutite in nimate znakov covidne bolezni, obstaja verjetnost, da bolezen prebolevate asimptomatsko, torej brez vidnih znakov, in ste lahko prenašalec bolezni. Pozivam, da se vsak od nas obnaša tako, kot da je okužen. Naj bodo naša stalnica nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok in upoštevanje medosebne razdalje,« je pozval Kacin.

V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1299 covidnih bolnikov, kar je sedem več kot dan prej. V intenzivni negi so bili 204 bolniki, trije več kot dan prej. Včeraj je žal umrlo 59 covidnih bolnikov, daleč največ doslej. Skupaj do zdaj je umrlo 1156 covidnih bolnikov.

Dragocena pomoč struktur CZ

Na novinarski konferenci je sodeloval poveljnik republiške Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan. Povedal je, da občinski in regionalni štabi CZ pomagajo tudi domovom za starejše tako kadrovsko, ko so že oktobra aktivirali prostovoljce, pripadnike ekip prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije (RKS), kot tudi z zaščitno opremo in vzpostavitvijo rdečih con. Trenutno v 64 domovih za starejše od skupaj 102 pomagajo strukture CZ. Jutri se bo tudi sestal štab republiške CZ, pogovorili se bodo o tem, ali je morda že čas za aktiviranje blagovnih rezerv za zagotovitev večje količine zaščitnih sredstev. »Pred nami je še kakšen izziv, vendar se da vsako težavo rešiti na ustrezen način,« je poudaril Šestan in kot primere dobrih praks v našem koncu omenil Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, Dom dr. Janka Bedenika Radovljica, CIRIUS Kamnik ...

CZ ima pred domovi za starejše po Sloveniji 13 bivalnih zabojnikov in še pet sanitarnih za vzpostavitev rdečih con.

Strukture CZ so na nižjih nivojih pozvale prostovoljce na pomoč. Ti pomagajo pri razvozu hrane, prevozu brisov ... Vključujejo se gasilske enote za različne oblike pomoči, veliko je razkuževanja prostorov v domovih za starejše. S svojimi prostovoljci pomagajo Slovenska filantropija, Slovenska karitas ...

RKS ima 110 ekip prve pomoči, te sicer pomagajo predvsem zdravstvu. Na nivoju države je dnevno vključenih med šestdeset in tristo prostovoljcev RKS.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...