Spremembe pri obdavčitvi vozil

Po zakonu, ki ga mora po vladni obravnavi potrditi še državni zbor, bo davek na motorna vozila odvisen od okoljskih dejavnikov.

Kranj – Vlada je na četrtkovi seji sprejela predlog prenovljenega zakona o davku na motorna vozila, s katerim želi vplivati na ravnanje kupcev in jih spodbujati k nakupu okolju prijaznejših in čistejših vozil ter motornih vozil na alternativne vire, kot sta električna energija in utekočinjeni naftni plin.

Predlagani zakon odpravlja dodatni davek na motorna vozila – tako imenovani luksuzni davek, s katerim so doslej obdavčevali osebna vozila nad 2500 kubičnih centimetrov ter motorna kolesa, trikolesa in štirikolesa s prostornino nad 1000 »kubikov«. Številni kupci so se namreč na tako obdavčitev, ki je v nekaterih primerih skupno z vsemi davki predstavljala tudi polovico prodajne cene vozila, odzvali tako, da so vozila registrirali v tujini in se tako izognili visokim davkom.

Zakon tako uvaja enotni davek za vsa vozila, pri tem pa davčna osnova ne bo več odvisna od prodajne cene vozila, ampak od okoljskih dejavnikov. Pri določitvi davka na osebna motorna vozila bodo upoštevali vrsto goriva, izpust ogljikovega dioksida in emisijski standard Euro. Pri novih vozilih bodo že upoštevali novo, strožjo metodo merjenja izpusta ogljikovega dioksida, pri rabljenih vozilih, ki nimajo podatkov o ogljikovem dioksidu po novi metodi merjenja, pa bodo k izpustu, izmerjenemu po stari metodi, prišteli 20- ali 22-odstotni pribitek. Vozila z večjim izpustom ogljikovega dioksida in nižjim emisijskim standardom Euro bodo tako bolj obdavčena kot tista z manjšim izpustom in višjim emisijskim standardom.

Pomembna zakonska novost je odprava administrativnih ovir in poenostavitev postopkov, med drugim tudi uporaba e-davkov priv vlaganju napovedi za odmero davka in avtomatična izmenjava podatkov med finančno upravo in evidenco registriranih motornih vozil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.