Župan Milan Čadež / Foto: Gorazd Kavčič

S povezovanjem do uspešnih zgodb

V spomin na prvo omembo tamkajšnjih krajev v pisnih virih so v občini Gorenja vas - Poljane 23. november izbrali za občinski praznik. O tem, kaj je poleg epidemije covida-19 še zaznamovalo preteklo leto v občini, smo se pogovarjali z županom Milanom Čadežem.

Ob občinskem prazniku so podelili štiri občinska priznanja, plaketo občine in priznanje župana. Priznanja so prejeli: Jurij Kumer, Pavel Razložnik, Jože Stržaj in Čebelarsko društvo Sovodenj. Plaketo so prejeli člani Športnega društva Poljane, priznanje župana pa Sara Peternelj.

Letošnje leto je močno zaznamovala epidemija bolezni covid-19. Še v začetku oktobra ste imeli v občini Gorenja vas - Poljane zgolj nekaj okuženih, nato pa je začelo to število strmo naraščati. Kaj je bil po vašem razlog za tak porast?

Pomladanski val smo odlično preživeli brez potrjene okužbe, jesenski val pa ni prizanesel ne nam ne naši soseščini, zato smo veseli, da tudi ta že hitro pojenjuje. Še posebno pa smo zadovoljni, da smo v preteklosti veliko vlagali v zdravstveno postajo v Gorenji vasi in dodajali nove storitve. Posebno se je izkazala tudi odlična dostopnost nove lekarne z novim vhodom neposredno z novega parkirišča. Prostore stalno obnavljamo in jih prilagajamo, da bi ponudili najboljše pogoje za delo našim zdravnikom in ustrezno dostopnost obiskovalcem. Med epidemijo zelo dobro sodelujemo z našimi zdravniki ter se z njimi stalno posvetujemo in usklajujemo ukrepe. Lahko smo zadovoljni, da se je v Gorenji vasi razvil sodoben zdravstveni center, ki se bo tudi v prihodnosti programsko še širil.

Kaj je poleg epidemije, s katero se bolj ali manj uspešno spopada ves svet, še pomembno vplivalo na življenje občanov v preteklem letu?

Utrip dela občine je potekal, kot da epidemije ni, saj imamo res velik investicijski val pri pomembnih naložbah v našo prihodnost, tako na šolskih objektih, kjer smo zaključili energetsko sanacijo šole na Sovodnju, kot na poplavnih ukrepih in cestni infrastrukturi. Zaključujemo večletno temeljito obnovo šestih kilometrov ceste od Podobenega do Žetine, kjer smo sanirali poldrugo desetino zahtevnih plazov. Letos smo obnovili še dvaindvajset drugih odsekov, med drugim cesto v Stari Oselici, Vinharjah in odsek Hotavlje, kjer smo rekonstruirali križišče in uredili še hodnike za pešce, tako da smo imeli živahna gradbišča po vsej občini.

V teh dneh je minilo natanko eno leto, kar se je začela gradnja protipoplavnih ukrepov v Poljanah. Kaj je bilo doslej že narejeno in kaj je za povečanje poplavne varnosti še predvideno v prihodnje?

Končani sta dve tretjini del; zgrajenih je vseh pet mostov in glavni most čez Soro s poplavno varnejšim pretočnim profilom brez vmesnih mostnih opornikov, prestavljena je struga Sore z novim sotočjem s Hotoveljščico, sanirana hudourniška struga Brenteževega grabna, v zadnji fazi je poglobitev in razširitev struge Ločivnice z novimi obrežnimi zidovi, asfaltiranih je prvih petsto metrov novih prometnic, v delu je ureditev poplavne ravnice v Predmostu, zgrajena je nova elektroenergetska napeljava z objekti. Krajina treh sosednjih vasi Poljane, Predmost in Hotovlja v poplavno doslej najbolj ogroženem delu občine tako že v prvem letu gradnje dobiva povsem novo podobo.

Kdaj pa se bodo vozniki lahko zapeljali skozi novo krožišče v Poljanah, ki je prav tako del omenjenega projekta?

Krožišče v Poljanah je v izgradnji in bo po novem končano junija prihodnje leto. Že zdaj pa so zgrajeni vsi potrebni podporni zidovi in prestavljena glavnina vodovoda, saj je na tej lokaciji vozlišče vodovodnega sistema za Škofjo Loko in podsistema Poljane. Krožišče se navezuje neposredno na novi most čez Soro, zajema pa tudi nove pločnike do obeh avtobusnih postajališč, ki bosta tudi na novo urejeni. Z novimi ureditvami bomo zagotovili tako varne dostopne poti pešcem kot večjo pretočnost prometa v enem bolj obremenjenih križišč v občini.

Pred dnevi ste na ministrstvo za infrastrukturo skupaj z županom Cerknega naslovili pobudo, da ministrstvo obe občini pooblasti za pripravo podrobnega prostorskega načrta za izgradnjo četrte razvojne osi. Imate morebiti že kakšen odziv z ministrstva?

Po nedavno odposlani pobudi pričakujemo poziv pristojnega ministrstva k sodelovanju. Po skoraj 15 letih izdelave študij in variant sva župana poslala poenoteno pobudo, ker meniva, da je napočil čas za končne rešitve. Pri tem sta občini pripravljeni prevzeti aktivno vlogo pri pripravi prostorskega načrta za prostorsko ureditev skupnega pomena. Predlagani način je najučinkovitejši in izvedljiv v najkrajšem času, kot primer dobre prakse pa se je izkazal že pri gradnji obvoznice Gorenja vas, ki je bila po tem modelu pred leti z evropskimi sredstvi že zgrajena.

Hitro raste tudi novi prizidek pri vrtcu Agata v Poljanah. Kaj je bilo doslej že izvedeno v sklopu tega projekta in kdaj načrtujete dokončanje del?

Gradbeno pogodbo smo podpisali med spomladansko karanteno, vključuje pa gradnjo šestih igralnic in nadomestnih učilnic za potrebe šole ter novo otroško igrišče. Posebno sem zadovoljen s pravočasno in hitro izvedbo najzahtevnejšega dela investicije pri generalni prenovi in razširitvi centralne šolske kuhinje, ki ima z dodatnimi prostori za pripravo hrane, novimi inštalacijami in opremo vgrajen tudi centralni sistem za varčevanje z energijo. Energetsko varčen bo tudi sam prizidek, kjer gradnja hitro napreduje. Načrtujemo, da bo še letos pod streho. Po desetletju se bo tako del vrtca umaknil iz začasnih prostorov v lovskem domu, sprejeli pa bomo lahko vse malčke, ki varstvo nujno potrebujejo. Načrtujemo, da bo novi vrtec odprl vrata proti koncu prihodnjega leta, ko bodo pridobljena tudi vsa potrebna dovoljenja za uporabo.

V preteklih letih ste ogromno vlagali v obnovo dvorca Visoko, ob obnovah v letošnjem letu pa vam je prvič na pomoč priskočila tudi država. Kdaj je mogoče pričakovati tudi prenovo najstarejšega dela dvorca, to je kašče, za kar se dogovarjate z Restavratorskim centrom iz Ljubljane?

Letos smo na dvorcu prekrili streho, trajno uredili tla v pritličju in obnovili fasado, najstarejši del pročelja nekdanje kašče pa namerava Restavratorski center ZVKD restavrirati prihodnje leto. Mineva osem let, ko je dvorec po dolgih desetletjih končno odprl svoja vrata in od takrat vsako leto dodamo kaj novega tako pri obnovi kot pri programskem delu, ki smo ga že lani popestrili z novo visoško kavarno, v kateri smo letošnjo jesen na novo ponudili dobrote iz naše doline – buhteljne, ocvirkovco in drobnjakovo potico, zraven pa terjak in zeliščni čaj, skuhan iznad ognja črne kuhinje. Dogodkov se je nabralo za celo kroniko, danes pa dvorec s kavarno in urejenimi prostori z razstavami daje pomemben pečat naši Poljanski dolini.

Kdaj predvidevate, da bi lahko prišlo do podpisa pogodbe za Hišo generacij, na podlagi katere boste v stari šoli v Gorenji vasi po obnovi uredili prostore za izvajanje dnevnega varstva in začasno namestitev starejših?

Podpisano pogodbo smo prejeli prav v teh dneh, kar pomeni, da bomo sredi prihodnjega leta lahko začeli prenovo objekta, ki bo trajala poldrugo leto. Od projekta si veliko obetamo, saj bomo na ta način našim starejšim občanom lahko zagotovili ustvarjalne pogoje, da lahko čim dlje ostanejo v domačem okolju. Izjemno nas veseli dobro sodelovanje s Centrom slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, ki bo poskrbel za izvajanje storitev in je tudi kandidiral na razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Občina bo ob objektu zgradila še novo parkirišče, nedaleč stran pa za pešce že gradimo novo Fortunovo brv, ki bo lepo povezovala oba bregova Gorenje vasi. V bližini so tako zdravstveni dom, cerkev in trgovine kot rekreacijsko območje Log, kjer v prihodnosti načrtujemo dodatne ureditve.

Starejšim je namenjen tudi projekt brezplačnih prevozov Prostofer, izvajanje katerega pa je začasno ustavila epidemija covida-19. Ste v občini zaznali veliko potreb po teh prevozih?

Za navedene prevoze starejših je res veliko povpraševanje, zato nameravamo projekt začeti takoj, ko bodo razmere to dopuščale. Pripravljeno imamo vse potrebno, nared je nov električni avto, pod Sokolskim domom smo zgradili novo polnilnico za električna vozila, ki omogoča sočasno hitro polnjenje dveh vozil in je na voljo tudi zunanjim uporabnikom. Podpisano imamo pogodbo z zavodom Zlata mreža, ki je navedeno storitev razvil, prijavili so se prostovoljci, ki bodo izvajali brezplačne prevoze. S projektom bomo prispevali tako k širitvi storitev za starostnike na socialnem področju kot k trajnostni mobilnosti, ki je v naši občini zaradi obsežnosti cestnega omrežja še posebno dobrodošla.

Letos ste se odločili vstopiti tudi v Zeleno shemo slovenskega turizma. Kakšne so vaše zaveze pri tem projektu in katere pozitivne učinke pričakujete od tega?

Ker želimo turizem razvijati kot eno strateških gospodarskih panog našega območja, ki bo prinašala nova delovna mesta, imamo tudi dolžnost poskrbeti, da bo ta razvoj skladen s pričakovanji naših občanov in trajnostno vzdržen. Prav to bomo dosegli s pridobitvijo mednarodnega certifikata Zelena destinacija, s katerim se zavezujemo tudi na tem področju poskrbeti za ohranjanje okolja, zmanjševanje količine odpadkov, sonaraven razvoj dejavnosti in predvsem povezanost turističnega gospodarstva z lokalnim prebivalstvom. Dolgoročno zato pričakujemo tudi pozitivne učinke pri prepoznavanju naše doline kot destinacije, kjer cenijo svoje neokrnjeno naravno okolje in ga znajo ohranjati in varovati.

Kaj bi občanom zaželeli ob prazniku?

V tem času želim tako vsem našim občankam in občanom kot tudi vsem bralcem Gorenjskega glasa, da ostanete zdravi, previdni do sebe in odgovorni do drugih. Prepričan sem, da z medsebojnim spoštovanjem, s skupnim delom, povezovanjem in z zaupanjem vedno lahko ustvarimo uspešne zgodbe.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!