V Domu Viharnik v Kranjski Gori so imeli včeraj petintrideset aktivnih okužb s koronavirusom med stanovalci in tri med zaposlenimi. / Foto: Gorazd Kavčič

Virus ne popušča, spoštujmo ukrepe

Epidemijo covida-19 je vlada podaljšala še za trideset dni. Včeraj je vlada odločala tudi o podaljšanju tistih ukrepov, katerih upravičenost mora skladno z odločitvijo ustavnega sodišča presojati vsak teden, kot so omejitve gibanja in prepoved zbiranja. Ponovno je prišlo do vdora virusa v domove za starejše.

Ljubljana – Vlada je še za trideset dni podaljšala epidemijo, ki jo je razglasila z 19. oktobrom. Odlok o podaljšanju epidemije je začel veljati v sredo. Kot so pojasnili, še vedno vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije. Gorenjska statistična regija je po kumulativni incidenci obolelih v 14 dneh na sto tisoč prebivalcev padla na tretje mesto med regijami, pred njo sta pomurska z največjo incidenco okuženih (1628), sledi ji koroška.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je povedala, da so viri okužb zelo različni in da je virus prisoten že vsepovsod. Če je bil med 14. in 27. oktobrom največji delež okuženih v starostnih skupinah med 25 in 64 let, sedaj opažajo velik porast med starostniki, predvsem na račun domov za starejše. Tudi v Domu starejših občanov Pred­dvor je prišlo do ponovnega izbruha. Včeraj so imeli na okužbo pozitivnih 51 stanovalcev, dvajset zaposlenih in eno prostovoljko. Testiranje za stanovalce bodo ponovili v ponedeljek.

V Domu Viharnik v Kranjski Gori so v ponedeljek na covid-19 testirali še devetdeset stanovalcev in dve tretjini zaposlenih. Direktorica doma mag. Karmen Romih je včeraj povedala, da je bilo 22 stanovalcev pozitivnih na koronavirus in da imajo trenutno 35 aktivnih okužb med stanovalci.

V Domu Viharnik so okuženi stanovalci nameščeni v t. i. rdečo cono doma, nekateri med njimi bolezen prebolevajo v lažji obliki, brez nekih posebnih znakov bolezni. Med zaposlenimi tri prebolevajo covid-19.

Direktorica doma Karmen Romih je zagotovila, da se zaposleni zares trudijo in izvajajo vse ukrepe za preprečitev širjenja okužbe. Da pa zdravi stanovalci lahko čim bolj normalno živijo v teh zahtevnih razmerah, so jim omogočili sprehode v parku doma, ob upoštevanju vseh varnostnih pravil, ki veljajo v času epidemije.

Samo v torek je število okuženih stanovalcev v slovenskih domovih za starejše poraslo za 338, kar je bilo največ doslej. Vseh aktivno okuženih stanovalcev je bilo na ta dan 2157. Med zaposlenimi v domovih pa so ugotovili 66 novih okužb, skupno je bilo v torek aktivno okuženih 854 zaposlenih. Na NIJZ se bodo znova lotili bolj poglobljenih analiz ugotavljanja izvora okužb, je napovedal vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada podaljšala ukrepe

Za sedem dni je vlada včeraj podaljšala ukrep prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom ter tudi začasno prepoved kulturnih prireditev in kinematografov. Še za dva tedna je vlada podaljšala obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Ostale odločitve glede podaljšanja ukrepov do zaključka časopisne redakcije še niso bile znane.

Podatki za zadnje dni niso bili spodbudni

V sredo denimo so pri nas opravili 6806 testov na novi koronavirus in potrdili 2064 novih okužb. Na širšem Gorenjskem so okužbe potrdili (po občinah): 42 v Kranju, 40 v Kamniku, 35 na Jesenicah, 29 v Radovljici, 19 v Tržiču, 11 v Škofji Loki ... Kot je povedal vladni govorec, močno skrbi še zlasti zdravstveno osebje, kakšna bo situacija čez nekaj dni. »Večji delež okuženih morda nakazuje tudi spoznanje, da se je v zadnjih koncih tedna martinovalo več, kot smo upali,« je dejal Kacin in znova poudaril, da s tem, ko ostanemo doma, prispevamo neprecenljiv del k zmanjševanju okužb.

V sredo pa je bilo vsaj v bolnišnicah stanje za malenkost boljše, hospitaliziranih je bilo 1238 covidnih bolnikov, kar je 42 manj kot dan prej. Intenzivno nego jih je potrebovalo 205, štirje manj kot dan prej. Prvič pa so v tem drugem valu bolnišnice imele v enem dnevu večje število odpuščenih kot novo sprejetih covidnih bolnikov. Žal pa je v sredo umrlo 45 bolnikov, skupaj do zdaj že blizu tisoč. Po zadnjih podatkih, ki jih je na včerajšnji popoldanski novinarski konferenci predstavil doc. dr. Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik, naj bi imeli v Sloveniji celo najvišjo smrtnost v zadnjih sedmih dneh na 100 tisoč prebivalcev v Evropi. Razlogov za to je več, je pojasnil, je pa po njegovem dejstvo, da če bi se spoštovali ukrepi na nivoju posameznikov, potem bi zmanjšali tako število hospitaliziranih kot tudi umrlih.

Svetuje delo od doma

Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa prof. dr. Metoda Dodič Fikfak je opozorila, da se glede na epidemiološko stanje očitno ne znamo ali nočemo obnašati tako, kot virus to zahteva od nas. Apelirala je na delodajalce, naj omogočijo delo na domu povsod tam, kjer je to mogoče. V spomladanskem valu je tudi do sedemdeset odstotkov ljudi delalo od doma, medtem ko naj bi jih v tem valu delo od doma opravljalo le okoli trideset odstotkov. Povedala je, da je med okuženimi kar nekaj vodstvenega kadra in bolj kot to, da premalo ščitijo sami sebe, jo skrbi, da posledično ne zaščitijo niti svojih zaposlenih, če želijo, da bi npr. proizvodnja lahko normalno tekla. Za način uporabe antigenskih hitrih testov v delovnih organizacijah pa Dodičeva svetuje, naj se naredi protokol, da bodo lahko to delali tudi delodajalci na strokoven način.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/6

sreda

-5/10

četrtek

-2/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 14:59, 24. november

Groza. Ravno za te, ki se zdravijo v intenzivnih sobah, ukrepi vlade nimajo nobenega učinka. Ukrepi namreč niso usmerjeni za zaščito najbolj...

Pričakovanega upada okužb še ni / 12:21, 24. november

Pravzaprav je bilo za pričakovati glede na ekipo, ko vodi ukrepe proto covidu: - dir. NIJZ - strokovnjak za metadonsko zdravljenje odvisnost...

Levica zbira podpise podpore za referendum / 09:41, 24. november

Investicije v Slovensko vojsko so potrebne, nehajo naj se zajebavat ! V normalno funkcionalni državi bi se tudi za ostalo lahko poskrbelo !
Je pa vprašanje kje in kaj se bo kupovalo..

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 23:19, 23. november

Še mesec dni potrpimo s to diktaturo, potem nastopi KUL. Konec ukrepov, oziroma novi ukrepi zaščite starejših in bolnic. Janša adijo. Zadnjič in nikoli več.

Biti hvaležen za vse / 22:26, 23. november

Dejanje iz ljubezni do bližnjih. Big bo poplačal

Mask premalo za vse / 21:22, 23. november

Nosim masko izključno home made. Kdo mi garantira, da so 110% čiste?

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 13:23, 23. november

Vladni govorec pravi, da so zdaj martinovanja glavni vzrok...
In po posledicah sodeč, je tega največ v DSO-jih..
Uf