V okolici Jošta opazili medveda

Nanj naj bi naletel pohodnik. Lovci medveda niso opazili; na širšem območju Jošta se sicer pojavi zelo redko in to le za kratek čas – dan ali dva.

Kranj – Po Facebooku je te dni zaokrožila informacija pohodnika, da so v okolici Jošta opazili medveda. Kot navaja avtor objave, se je vse do tistega dne šalil glede možnosti, da bi naleteli nanj, nakar jih je presenetil na relaciji Bitje–Planica–Jošt. »Danes na pohodu, medved, mrcina, 30 metrov od nas. Ko smo se umikali, smo našli še njegovo 'spalnico',« je zapisal ob fotografiji domnevnega brloga.

Kot je pojasnil Miran Hafner s kranjske enote Zavoda za gozdove Slovenije in tudi gospodar Lovske družine Jošt – Kranj, so za medveda, ki naj bi ga opazili v okolici Jošta, tudi oni izvedeli iz objave na Facebooku in telefonskih klicev. »Nobene informacije nimam, da bi kdo od naših lovcev opazil medveda ali ga sledil,« je dejal Hafner, ki pa ne izključuje možnosti, da bi se medved zatekel na to območje. »Občasno se pojavi na širšem območju Jošta, ampak zelo redko – morda enkrat ali dvakrat letno ali pa celo enkrat na dve leti. In tudi če se pojavi, je to le za kratek čas, dan ali dva, potem pa se vrne nazaj na Jelovico ali pa gre proti Škofjeloškemu hribovju,« je razložil.

Medved se pred ljudmi običajno umakne

Te dni obiskovalcev v gozdovih ne manjka. Kaj torej storiti, če bi kljub vsemu naleteli na medveda? »Predvsem brez panike. Ohraniti je treba mirnost ter ne vpiti, bežati ali mahati z rokami,« je odvrnil Hafner. Če nas je medved že opazil, se skušamo počasi zadenjsko umakniti stran. V primeru, da nas še ni opazil, pa mu z različnimi glasovi (npr. zakašljamo, spregovorimo, pobrskamo po listju ...) damo vedeti, da smo tam, in se bo umaknil, je svetoval sogovornik. »Nekoliko večja verjetnost, da bomo srečali medveda, je, če na primer hodimo sami in potihoma po brezpotjih v deževnem vremenu ali v mraku. Če pa po gozdu hodimo normalno glasno, nas medved praviloma zazna in se umakne, še preden ga bomo opazili,« je povedal Hafner, ki obiskovalcem gozdov svetuje tudi, naj imajo pse na povodcih.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/6

sreda

-5/10

četrtek

-2/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 14:59, 24. november

Groza. Ravno za te, ki se zdravijo v intenzivnih sobah, ukrepi vlade nimajo nobenega učinka. Ukrepi namreč niso usmerjeni za zaščito najbolj...

Pričakovanega upada okužb še ni / 12:21, 24. november

Pravzaprav je bilo za pričakovati glede na ekipo, ko vodi ukrepe proto covidu: - dir. NIJZ - strokovnjak za metadonsko zdravljenje odvisnost...

Levica zbira podpise podpore za referendum / 09:41, 24. november

Investicije v Slovensko vojsko so potrebne, nehajo naj se zajebavat ! V normalno funkcionalni državi bi se tudi za ostalo lahko poskrbelo !
Je pa vprašanje kje in kaj se bo kupovalo..

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 23:19, 23. november

Še mesec dni potrpimo s to diktaturo, potem nastopi KUL. Konec ukrepov, oziroma novi ukrepi zaščite starejših in bolnic. Janša adijo. Zadnjič in nikoli več.

Biti hvaležen za vse / 22:26, 23. november

Dejanje iz ljubezni do bližnjih. Big bo poplačal

Mask premalo za vse / 21:22, 23. november

Nosim masko izključno home made. Kdo mi garantira, da so 110% čiste?

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 13:23, 23. november

Vladni govorec pravi, da so zdaj martinovanja glavni vzrok...
In po posledicah sodeč, je tega največ v DSO-jih..
Uf