Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje in zdravnik v Splošni bolnišnici Jesenice Robert Carotta, dr. med., na današnji novinarski konferenci. Javil se je prek Zooma. / Foto: posnetek zaslona

Krivulja hospitaliziranih ne bo nenadoma padla

Včeraj je bilo v Sloveniji ob 5673 opravljenih testih potrjenih 1546 okužb, delež pozitivnih je bil 27,25-odstoten, kar je tri odstotne točke manj kot dan prej. Na Gorenjskem so okužbe potrdili (po občinah): 41 v Kranju, 21 v Škofji Loki, 16 v Radovljici, 13 v Medvodah, 12 na Jesenicah, 11 v Tržiču …

Včeraj so nove okužbe na širšem območju Gorenjske potrdili v občinah: Kranj in Domžale po 41, Škofja Loka 21, Radovljica 16, Medvode 13, Jesenice 12, Tržič 11, Kranjska Gora 7, Šenčur 6, Bled in Lukovica po 5, Preddvor, Mengeš in Kamnik po 4, Gorenja vas - Poljane, Železniki, Cerklje in Naklo po 3, Trzin 2, Bohinj, Moravče in Vodice po 1.

Ljubljana – V domovih za starejše še naprej beležijo porast okužb. Samo včeraj je bilo med stanovalci ugotovljenih 250 novih okužb, vseh aktivnih okužb skupaj je med stanovalci 2510, skupaj v drugem valu pa 4424. Med zaposlenimi v domovih za starejše je bilo včeraj na novo pozitivnih na virus 81, vseh aktivnih okužb skupaj je 905, skupaj v drugem valu epidemije pa je zbolelo 1656 zaposlenih.

Včeraj je bilo hospitaliziranih 1254 covidnih bolnikov, intenzivno terapijo je potreboval 201 bolnik, štirje manj kot dan prej. Umrlo je včeraj 31 covidnih bolnikov.

Skoraj osemsto interventnih prevozov covidnih bolnikov

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje in zdravnik v Splošni bolnišnici Jesenice Robert Carotta, dr. med., se je po preboletju covida-19 vrnil na delo, je pa povedal, da se posledice bolezni še kažejo v fizični oslabljenosti. Na današnji vladni novinarski konferenci je dr. Carotta poudaril, da je stanje zaradi covida-19 v državi še vedno zelo napeto. Število hospitaliziranih se sicer ne veča več tako hitro in zares upa, da smo dosegli neki plato. »Moj telefon koordinatorja za covid bolniške postelje zvoni bistveno manj. Na eni strani je to kazalec, da zdravstveni delavci dobro poznajo sistem aplikacije, ki centralno obvešča o prostih covid posteljah v bolnišnicah.« Od vzpostavitve tega sistema so imeli skoraj osemsto interventnih transportov covidnih bolnikov med bolnišnicami. Po drugi strani se je trend premestitev zmanjšal med posameznimi bolnišnicami, včeraj so imeli po besedah dr. Carotte samo pet interventnih premestitev. V večini bolnišnic v tem času zmorejo oskrbovati svoje covidne bolnike.

»Smo pa še vedno na skrajnem robu zmogljivosti, ne smemo si dovoliti nenadnega hitrega porasta v bolnišnicah. Ob upoštevanju vseh ukrepov se bo krivulja hospitaliziranih postopno zmanjševala, ne bo pa nenadoma padla,« je še opozoril.

V jeseniški bolnišnici šestdeset postelj za covidne bolnike

Robet Carotta je predstavil še stanje v Splošni bolnišnici Jesenice. Stanje je kontrolirano, ampak še vedno na robu zmogljivosti. »Zahvalil bi se vsem sodelavcem za požrtvovalnost in iznajdljivost, sicer ne vem, kako bi delovali, sploh v prvem delu drugega vala epidemije, ko je bila Gorenjska regija najbolj prizadeta.« Težave so se v jeseniški bolnišnici začele 24. septembra z vdorom virusa v t. i. belo cono, ko so virus odkrili pri popolnoma asimptomatskem kirurškem bolniku. Virus se je začel širiti, na bolniškem dopustu je bilo več kot sedemdeset zaposlenih. Takrat tudi še niso imeli svojega covidnega oddelka, covidne bolnike so premeščali v druge bolnišnice, največ v Novo mesto. Resna epidemiološka situacija je privedla do reorganizacije dela v bolnišnici, s precej improvizacije so prvi covidni oddelek odprli 8. oktobra, drugega 16. oktobra. Pred odprtjem drugega oddelka so, kot je pojasnil, dr. Carotta, združili internistične necovidne oddelke. Dodatne posteljne kapacitete so našli še v zunanjih kontejnerjih, kjer je bil pred tem negovalni oddelek; najtežje negovalne bolnike pa premestili večinoma v Sežano. Še tretji covidni oddelek so lahko odprli 6. novembra v omenjenih kontejnerjih oziroma glampingih, kot jim pravijo v bolnišnici. »Danes imamo voljo 46 navadnih postelj in še štiri (do največ šest) postelj na intenzivni terapiji za covidne bolnike. Na pediatriji je še devet postelj za pediatrične covidne bolnike in ena postelja na ginekološkem oddelku. Skupaj torej šestdeset postelj. Širitev več ni možna oziroma bi bila možna samo še ob zapiranju enega od štirih necovidnih vitalnih oddelkov s premeščanjem teh bolnikov v Ljubljano in deloma v Kranj.« V bolnišnici so zaradi razmer sicer začasno zaustavili elektivne (nenujne) posege.

Število bolniških dopustov k sreči upada

Na današnji dan je v jeseniški bolnišnici hospitaliziranih 43 covidnih bolnikov, štirje so v intenzivni terapiji. Zaposlenih je na bolniškem dopustu 37, k sreči število pada. Upoštevanje ukrepov deluje pozitivno na sam prenos okužb zaposlenih, ki so se velikokrat okužili zunaj bolnišničnega okolja, ko so ostali doma zaradi na virus pozitivnega svojca, je pojasnil dr. Carotta in dodal: »Zaposleni, ki so preboleli covid-19, se vračajo. V nekem času je bilo na bolniškem dopustu dobrih dvajset odstotkov zaposlenih. Še danes mi ni jasno, kako nam je uspelo vse izpeljati brez pretirane kolateralne škode. Hvala tudi Osnovnemu zdravstvu Gorenjske za kadrovsko pomoč; ob tem, da imajo tudi sami težave zaradi bolniških odsotnosti. Hvala občini za pomoč v obliki prostovoljcev in še vsega drugega ... In tudi študentom Visoke šole za zdravstveno nego Angele Boškin z Jesenic.«

Še pojasnilo glede uživanja hrane in pijače na prostem

Kot smo že poročali, je vlada na včerajšnji seji podaljšala ukrepe za zajezitev epidemije (z upoštevanjem izjem), kot so prepovedi in omejitve izvajanja javnega potniškega prometa, omejitve gibanja in vsakršnega zbiranja, še naprej zaprtje nenujnih trgovin oziroma storitev. Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je danes ponovila, da Zakon o nalezljivih boleznih določa od štiristo do štiri tisoč evrov kazni za vsako posamezno kršitev. Pojasnila je še glede uživanja hrane in pijače na javnih odprtih krajih. Kot je dejala, se prepoved uživanja hrane in pijače veže na prevzemna mesta in ne velja za generalno prepoved. Po drugi strani pa neki drug odlok zapoveduje obvezno nošenje zaščitnih mask pri gibanju in zadrževanju tudi na odprtih javnih krajih. »Inšpektorji pri nadzoru v okviru posameznega primera (uživanja hrane in pijače na prostem) upoštevajo dejstva in okoliščine po načelu sorazmernosti ukrepa. V večini primerov poskušajo biti življenjski, upoštevajo razne okoliščine,« je zagotovila Potzeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/5

sreda

-5/11

četrtek

-3/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 09:11, 25. november

Na spletni strani svetovne zdravstvene organizacije je na dan 24.11.2020 podatek, da je v Sloveniji umrlo 663 ljudi zaradi bolezni Kovid 19....

Prva smuka čez nekaj dni / 09:02, 25. november

Optimisti. Do konca marca bomo namreč zaprti v svoje občine. Razen, če nas odreši Karel.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 14:59, 24. november

Groza. Ravno za te, ki se zdravijo v intenzivnih sobah, ukrepi vlade nimajo nobenega učinka. Ukrepi namreč niso usmerjeni za zaščito najbolj...

Pričakovanega upada okužb še ni / 12:21, 24. november

Pravzaprav je bilo za pričakovati glede na ekipo, ko vodi ukrepe proto covidu: - dir. NIJZ - strokovnjak za metadonsko zdravljenje odvisnost...

Levica zbira podpise podpore za referendum / 09:41, 24. november

Investicije v Slovensko vojsko so potrebne, nehajo naj se zajebavat ! V normalno funkcionalni državi bi se tudi za ostalo lahko poskrbelo !
Je pa vprašanje kje in kaj se bo kupovalo..

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 23:19, 23. november

Še mesec dni potrpimo s to diktaturo, potem nastopi KUL. Konec ukrepov, oziroma novi ukrepi zaščite starejših in bolnic. Janša adijo. Zadnjič in nikoli več.

Biti hvaležen za vse / 22:26, 23. november

Dejanje iz ljubezni do bližnjih. Big bo poplačal