Tržičan Dalibor Pejić bo v ponedeljek izvedel, kakšno sodbo bo sprejelo sodišče.

Sodba bo znana v ponedeljek

Na kranjskem okrožnem sodišču so končali sojenje Tržičanu Daliborju Pejiću zaradi domnevnega sodelovanja v hudodelski združbi, ki je v Celovec dobavljala drogo. Sodbo bodo razglasili v ponedeljek.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču so na sojenju Tržičanu Daliborju Pejiću zaradi domnevnega sodelovanja v hudodelski združbi, ki je iz Slovenije v Celovec dobavljala drogo, zlasti heroin, predvčerajšnjim končali dokazovanje, tožilstvo in obramba pa sta podala končni besedi. Okrožna državna tožilka Vesna Primožič je predlagala, naj sodišče obtoženega spozna za krivega in ga sankcionira s štirimi in pol leti zapora, zaradi begosumnosti pa naj mu tudi podaljša pripor. Pejićev zagovornik Jaka Šarabon, prepričan, da tožilstvo njegovemu klientu krivde ni dokazalo, je predlagal oprostilno sodbo.

Tožilka: urejal prevoz heroina

Tožilka Vesna Primožič je po koncu dokaznega postopka iz obtožnice izločila enega od očitkov glede prodaje kokaina, pri ostalih obtožbah pa je vztrajala tudi v zaključni besedi. Po njenem mnenju je tožilstvu uspelo prepričljivo dokazati Pejićevo vpletenost v organizirano preprodajo droge na severno stran Karavank. To med drugim velja tudi za obtoženčevo vlogo pri dobavi kilograma heroina 14. marca 2015 v Celovec, kjer je drogo navidezno odkupil avstrijski tajni policijski delavec. Drogo sta mu prodala Josip Baltić in Aleriza Akcaj, ki sta bila v Avstriji že obsojena na zaporni kazni.

Kot je navedla tožilka, je pri navidezni prodaji heroina sodeloval tudi Pejić, s tem ko je z vozilom spremljal Gorana Todorovića, ki je z drugim vozilom drogo peljal čez mejo. Pejićevo vpletenost po tožilkinih besedah dokazujejo prestreženi telefonski pogovori, iz katerih je razvidno, da je ta prevoz urejal, ne nazadnje pa so ga tudi aretirali v bližini kraja, kjer je potekal navidezni odkup heroina, kar da ni bilo naključje. Tožilka je še poudarila, da so člani združbe med seboj komunicirali na kratko in v šifrah ter po »delovnih« telefonih, s čimer so hoteli zakriti kriminalno dejavnost. Združba je bila dobro organizirana, vsi člani so imeli določene vloge, delovala pa je daljši čas – vsaj od decembra 2014 do junija 2015, je še dejala tožilka.

Obramba: tožilstvo krivde ni dokazalo

Odvetnik Jaka Šarabon je na drugi strani ocenil, da obtožnica nima podpore v izvedenih dokazih in da temelji le na podatkih oziroma uradnih zaznamkih, ki jih je avstrijska policija posredovala Policijski upravi Kranj. »Dokazi, ki bi potrjevali vsebino teh uradnih zaznamkov, na tem sojenju niso bili predstavljeni. Gre le za domneve tožilstva,« je ocenil.

Zagovornik je med drugim še poudaril, da so Pejića takoj po navideznem odkupu heroina v Celovcu aretirali avstrijski policisti, a ga tudi kmalu izpustili. Če bi v Avstriji imeli dokaze o njegovi vpletenosti v prodajo heroina, bi ga zagotovo obtožili in tudi že obsodili, kot so Todorovića, Baltića in Akcaja, je dodal. Poudaril je še, da nihče od že obsojenih soobtožencev tudi ni potrdil Pejićeve vloge pri izvršitvi kaznivega dejanja. Tako je med drugim izpovedal tudi eden glavnih organizatorjev v kriminalni združbi Saša Gavrić, ki je svojo krivdo že priznal in bil v Kranju obsojen na tri leta zapora. Gavrić je na sodišču razložil, da je heroin kupoval od Tržičana Saše Stojnića (tudi priznal krivdo in bil obsojen na štiri leta in pol zapora), v Avstrijo pa ga je dobavljal preko kurirja Gorana Todorovića, kar je ta tudi potrdil, je še spomnil odvetnik.

Zagovornik ocenjuje, da Pejiću v dokaznem postopku ni bila dokazana krivda niti za eno od očitanih kaznivih dejanj, zato predlaga oprostilno sodbo. Če pa bo sodišče (do zdaj še nikoli obsojenega) Pejića vseeno spoznalo za krivega, je Šarabon opozoril, da je kaznovalni predlog tožilstva povsem nesorazmeren v primerjavi s kaznima, ki sta ju na kranjskem sodišču prejela Gavrić in Stojnić, ki jima je sicer tožilstvo pripisalo bistveno pomembnejši in aktivnejši vlogi v kriminalni združbi, oba pa sta bila tudi že predkaznovana. Sodnici Poloni Kukovec je zato predlagal, da naj Pejiću v primeru obsodbe izreče pošteno, torej milejšo kazen od štirih let in pol zapora, kot predlaga tožilka.

Sodnica Kukovčeva se je odločila, da si bo za odločitev o sodbi vzela več časa, zato jo bo razglasila šele v ponedeljek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 73 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/5

sreda

-5/11

četrtek

-3/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 12:17, 25. november

Depresija je ena izmed tistih besed, ob kateri gospodu Logarju začne delovat domišljija.
Kitty bi rekla:

full , 100/h.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:57, 25. november

G. Logar v nasvetih o depresiji, če si slučajno zgrešil :Depresivni ljudje izražajo veliko različnih žalosti. Žal je pogosto res, da so doži...

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 10:33, 25. november

Za ta-dva spodaj.TANJA ODGOVARJANajprej hvala za lepe in prijazne besede. Veste, kako pravijo: na tiste res prave stvari je vredno počakati....

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 09:11, 25. november

Na spletni strani svetovne zdravstvene organizacije je na dan 24.11.2020 podatek, da je v Sloveniji umrlo 663 ljudi zaradi bolezni Kovid 19....

Prva smuka čez nekaj dni / 09:02, 25. november

Optimisti. Do konca marca bomo namreč zaprti v svoje občine. Razen, če nas odreši Karel.

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 14:59, 24. november

Groza. Ravno za te, ki se zdravijo v intenzivnih sobah, ukrepi vlade nimajo nobenega učinka. Ukrepi namreč niso usmerjeni za zaščito najbolj...

Pričakovanega upada okužb še ni / 12:21, 24. november

Pravzaprav je bilo za pričakovati glede na ekipo, ko vodi ukrepe proto covidu: - dir. NIJZ - strokovnjak za metadonsko zdravljenje odvisnost...