Proračuna niso potrdili

Občinski svetniki v Preddvoru niso sprejeli predloga proračuna za prihodnje leto. Kritično ocenjujejo, da je projektov preveč, zato jih je že letos skoraj polovica ostala neuresničenih.

Preddvor – Župan Rok Roblek je občinskim svetnikom v obsežnem predgovoru predstavil predlog proračuna za leto 2021 in odgovoril tudi na vrsto vprašanj, ki so jih pred sejo postavili svetniki. Seja je tokrat potekala na daljavo, prvič je bila navzoča tudi na nadomestnih volitvah oktobra izvoljena občinska svetnica Sandra Kaštrun.

V 6,9 milijona evrov vrednem proračunu za prihodnje leto je več zahtevnih projektov. Začeli naj bi graditi športni park, za katerega čakajo gradbeno dovoljenje. Na območju Tupalič bodo ob regionalni cesti obnavljali magistralni vodovod, pogodbo o sofinanciranju bodo podpisali s sosednima občinama Šenčur in Kranj. Obnovljen bo vodovod v Bašlju, za vodovod na Možjanci (vrednost naložbe je več kot 400 tisoč evrov) pa pričakujejo sofinanciranje iz dogovora regij. V načrtu je tudi rekonstrukcija državne ceste skozi Tupaliče, kjer bo občina sodelovala z vlaganji v dodatno infrastrukturo, a za zdaj od države še ni odgovora, kdaj se bo to zgodilo. Obnovili bodo Šolsko ulico, od lokalnih cest pa odsek Spodnja Bela–Tatinec, v Bašlju bodo uredili avtobusno postajališče. Ob jezeru Črnava bodo urejali zahodno obalo, računajo pa na sredstva programa LAS. V načrtu je kolesarska povezava Preddvor–Kranj, izvedba pa je odvisna tudi od odločitve sosedne občine, ali namerava tja prednostno usmeriti denar za kolesarske povezave. Tudi tu je predvideno državno sofinanciranje ob pogoju, da občina izdela celostno prometno strategijo. Velik zalogaj bo športna dvorana s povečanjem prostorov v šoli in vrtcu, za kar je v pripravi projektna dokumentacija.

Župan je v ob predstavitvi proračuna odgovoril tudi na vprašanja svetnikov v zvezi s sanacijo občinske stavbe in turistične poslovalnice, s čistilno napravo na Bregu, ki naj bi jo opustili, namesto tega pa se priključili na kranjsko, o razširitvi parkirišč med cerkvijo in pokopališčem, o morebitnem najemu gradu Dvor, prodaji podjetja Energetika, o kanalizaciji v Tupaličah, o projektu Prostofer, o gradnji pločnikov in parkirišč na izhodiščih planinskih poti, o namakalnem sistemu, dograditvi ali preselitvi zdravstvenega doma, o projektiranju idejne zasnove Slovanska vas v Bašlju ...

V razpravi so svetniki izrazili vrsto dvomov glede nekaterih projektov, denimo energetske prenove občinske stavbe in turistične poslovalnice Goričica, ki se jim zdi zelo draga. O gradnji kanalizacije v Tupaličah, ki traja že nekaj let, zdaj pa je obstala, smo slišali, da je prebivalcem težko pojasniti, da imajo prednost drugi projekti. Sicer so svetniki ugotavljali, da je projektov preveč, že podatki o letošnjem proračunu pa kažejo, da je realiziranega nekaj več kot polovica. Zavzemajo se, da bi se lotili manj projektov, a naj bodo ti izpeljani kakovostno in do konca. Poudarili so tudi, da se svetniki premalokrat srečajo in da tudi niso dovolj obveščeni, s pogostejšim srečevanjem in četrtletnim poročanjem o napredku projektov pa bi lažje prilagodili aktivnosti na tem področju. Po kritični razpravi so svetniki glasovali: trije so predlogu proračuna nasprotovali, glavnina se jih je vzdržala in tako na koncu predlog proračuna ni bil sprejet. Nov predlog bodo pripravili za decembrsko sejo, druga obravnava bo predvidoma januarja in tako si lahko za začetek prihodnjega leta za krajši čas obetajo začasno financiranje.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?