Župan Občine Kranjska Gora Janez Hrovat / Foto: Tina Dokl

Sodišče odločilo v korist občine

Mednarodno arbitražno sodišče na Dunaju je v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek nemške multinacionalke WTE, koncesionarja Občine Kranjska Gora na področju izgradnje in upravljanja kanalizacijskega omrežja do leta 2016. Multinacionalka je zaradi domnevne škode in plačila davka na dodano vrednost od občine terjala več kot 1,5 milijona evrov. Več o tem in še drugih aktualnih temah v občini pa v pogovoru z županom Občine Kranjska Gora Janezom Hrovatom.

Kakšna je vsebina sodnega spora WTE proti občini?

Družba WTE Wassertechnik GmbH je imela na osnovi koncesijske pogodbe iz januarja 1998 koncesijo za zbiranje, odvajanje in čiščenje odpadnih voda v občini Kranjska Gora. Koncesijsko razmerje se je izteklo januarja 2016, čemur pa je WTE kot koncesionar nasprotoval. Posledično je WTE začel arbitražni postopek na Dunaju, v katerem je zahteval povračilo davka na dodano vrednost in povračilo domnevne škode, ki naj bi mu nastala zaradi zatrjevanega predčasnega prenehanja koncesije. Vrednost zahtevkov koncesionarja je presegala 1,5 milijona evrov. Arbitražno sodišče je v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek družbe WTE in odločilo, da je družba dolžna povrniti občini tudi stroške arbitražnega postopka v višini 214 tisoč evrov. Večletna namigovanja, da je pogodba finančno in okoljsko škodljiva, so se izkazala za pravilna, saj so bile ugotovljene številne nepravilnosti v izgradnji in delovanju kanalizacijskega sistema. Prav tako občini in meni ni bilo znano, da bi obstajala še kakršnakoli obveznost do koncesionarja, zato je vse zahtevke WTE izven obsega koncesijske pogodbe zavrnila. Kljub temu je v letu 2017 družba WTE vložila tožbo na arbitražno sodišče na Dunaj.

Za novega upravljavca kanalizacijskega omrežja ste julija 2016 izbrali Komunalo Kranjska Gora.

Za sanacijo infrastrukture in vzpostavitev pravilnega delovanja sistema s strani občine je bil potreben znaten finančni vložek. Že z revizijo, vezano na pregled izgradnje in delovanja kanalizacijskega sistema družbe WTE, so se namreč potrdili vsi sumi o nepravilnostih. Z novim upravljavcem Komunalo Kranjska Gora smo preprečili, da bi več tisoč kubičnih metrov neprečiščene vode in blata izteklo v dotoke reke Save, kot se je to dogajalo v času, ko je kanalizacijski sistem upravljala slovenska podružnica WTE, ki jo je vodil Robert Bizjak. Sanacija je preprečila nadaljnje onesnaževanje reke Save. Tako je bila dobljena še ena, verjetno najpomembnejša bitka za čisto okolje.

Kakšen je za vas epilog te večletne sodne bitke?

»Zame in za moje ožje sodelavce je zdaj mimo zares težko obdobje. Namesto da bi vsi občani stopili skupaj in bili enotni proti tožbi nemške multinacionalke, je nekaj posameznikom uspelo, da nas je to razdvojilo. Še več. Na arbitražnem sodišču na Dunaju se je kot ena ključnih prič v korist multinacionalke WTE pojavil nekdanji direktor naše občinske uprave gospod Puš. Sodišče pa je na podlagi dokazov ugotovilo, da zahteve koncesionarja glede plačila DDV z obrestmi niso bile utemeljene. Zavrnili so tudi trditve, da je koncesija z WTE podpisana do leta 2023, kot je hotela prikazati nasprotna stran skupaj z gospodom Pušem. V postopku so se pojavili tudi dokumenti, ki jih na občini še nismo videli in v verodostojnost katerih je podvomilo tudi sodišče. Ne morem mimo tega, da ne bi naglas postavil vprašanja, kaj se je dejansko dogajalo v ozadju. Želim pa zdaj, da se na to čim prej pozabi. V korist občine je treba delati le najbolje in ne misliti na osebne koristi.

Pomen te odločitve pa je tudi širši, saj je do sedaj v javnosti veljalo prepričanje, da so Republika Slovenija in njene institucije v tovrstnih in podobnih postopkih v tujini praviloma neuspešne. V konkretnem primeru je bila relativno majhna občina uspešna v igri denarja in moči.

Kako je leta 2020 urejeno kanalizacijsko omrežje po občini?

Zelo malo dela nam je še ostalo na tem področju. Med zadnjimi nedokončanimi je bil spodnji del Podkorena, kjer pa že pozivamo krajane, naj se priklopijo na javno kanalizacijsko omrežje. Nekaj posamičnih hiš v Kranjski Gori in Podkorenu je še takšnih, ki imajo greznice, a bomo tudi to hitro uredili. Tistim, ki imajo hiše zunaj aglomeracij javnega omrežja, je občina pomagala z nakupom malih komunalnih čistilnih naprav. Za prihodnje leto ostane še sanacija sistema na relaciji Kranjska Gora–Jasna, kjer je še mešan kanalizacijski sistem. V občinskem proračunu za 2021 imamo rezervirana sredstva, dela pa bomo opravili sočasno z načrtovano rekonstrukcijo državne ceste na relaciji Kranjska Gora–Jasna (Erika).

Zakaj prihaja do občasnih težav z oskrbo s pitno vodo in kako jih rešujete?

Zaposleni na področju vodooskrbe na Komunali Kranjska Gora so težavo že odpravili s prevezavami, dodatnimi količinami načrpane vode, kar rešuje problem Kranjske Gore in Gozda - Martuljka. Za nekaj vodohranov smo naročili nove filtre.

Med turistično sezono večjo kapaciteto vode zagotovimo iz zajetja Jurež, ki pa je v zadnjem obdobju povzročal največ preglavic. Zajetje bo sanirano spomladi in upam, da bomo imeli s pripravljenimi rešitvami dvakratno količino pitne vode v Kranjski Gori in zalogo vode za nadaljnjih petdeset let.

V občinskem proračunu za 2021 so rezervirana sredstva za novi vodohran Srednji Vrh in za vrtino v Gozdu - Martuljku, ki bo dragocen rezervni vir pitne vode ...

Poletna turistična sezona je bila veliko uspešnejša, kot ste upali spomladi. Znatno so k temu prispevali turistični boni. Kako pa se pripravljate na zimsko sezono?

Vlada je napovedala možnost podaljšanja turističnih bonov v leto 2021. Neznano ostaja, kako bo potekala epidemija in kakšne ukrepe bo vlada uvajala glede na sprotne razmere. V primeru 'lock downa', torej popolnega zaprtja, nekih rezultatov turističnega gospodarstva pozimi seveda ne gre pričakovati. Kljub temu naš zavod za turizem že oblikuje in prilagaja program za zimsko sezono, novosti uvajajo RTC Žičnice Kranjska Gora z dodatnimi črpalkami, snežnimi topovi za smučišča. Vir za dodatno umetno zasneževanje bo podjetje zagotovilo z načrtovanim akumulacijskim jezerom v Podkorenu, za kar imajo vsa dovoljenja. Kar v veselje mi je poslušati lastnike RTC Žičnic, njihove napovedi so optimistične razmeram navkljub.

Občinski proračun je v veliki meri odvisen od dejavnosti turističnega gospodarstva. Osnutek proračuna za 2021 so občinski svetniki sprejeli. Čemu boste dali prednost?

Proračun smo pripravljali, ko še ni bila vnovič razglašena epidemija in ko je bil položaj v gospodarstvu še precej drugačen. Zato se bojim, da je proračun na malce trhlih nogah. Realnost nas postavlja pred vedno nove izzive, na srečo imamo v občinski blagajni nekaj prihranjenega denarja. Prednostna ostaja gradnja novega vrtca v Mojstrani.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!