V okviru obnove ceste Breg–Mavčiče na odseku od gasilskega doma v Mavčičah do objekta Praše 4 so prestavili kapelico iz druge polovice 19. stoletja. / Foto: arhiv MOK

V Prašah prestavili kapelico

Minulo soboto so ob obnovi ceste v Prašah prestavili kar šestdeset ton težko kapelico.

Praše – Trenutno poteka obnova ceste Breg–Mavčiče, dela pa naj bi bila končna še letos. Skoraj šeststo tisoč evrov vreden projekt, ki ga izvaja Gorenjska gradbena družba, vključuje tudi obnovo vodovoda, meteorne kanalizacije, javno razsvetljavo, vgraditev cevi za fekalno kanalizacijo in prestavitev kapelice na novo lokacijo.

Ker kapelica stoji na območju razširitve ceste v Prašah, je gradbenike minulo soboto čakal svojevrsten izziv, saj so morali kapelico iz druge polovice 19. stoletja prestaviti čez cesto, okoli šestdeset metrov severneje. Kapelica ima tloris 3,5 × 3,5 metra in je skupaj z ojačitvami, narejenimi prav za to prestavitev, tehtala več kot šestdeset ton. Kot pravijo na Mestni občini Kranj, gre za prvo tovrstno prestavljanje objekta v enem kosu na območju občine.

Kapelico so zaradi zahtevnosti izvedbe na prestavitev pripravljali približno en mesec. Vsa dela so potekala pod nadzorom statika in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Ta je na podlagi pridobljenih kulturnovarstvenih pogojev prižgal zeleno luč za prestavitev kapelice, pri čemer je bilo pomembno, da se ohranijo njene estetske in materialne spomeniške vrednote.

Prestavljena kapelica je posvečena Sveti družini. Slikar in freskant Matija Bradaška je bil tisti, ki je poskrbel za njeno prvotno poslikavo. Da je kapelica nastala v drugi polovici 19. stoletja, potrjuje njegovo avtorstvo poslikav. V Register kulturne dediščine je vpisana od leta 2005. Notranje freske sta obnovila zakonca Irena Jeras Dimovska in Boge Dimovski leta 2006. Med vaščani je veljalo, če ima kdo kakšno zamero do pokojnika na njegovi poslednji poti, naj mu na tem mestu oprosti.

Večkrat se je v kapelico zaletel tudi kakšen avtomobil, saj je stala tik ob cesti. To je načelo njene temelje, ker pa je bila zaradi potrebe prestavljanja opravljena tudi statična sanacija, bo ta še dolgo lahko služila svojemu namenu. Na novi lokaciji bo ponovno obdana s polji in travniki Jurjeve domačije, katere lastniki so jo tudi postavili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.