Moderna različica klasične martinove pojedine

Martinovo letos drugačno

Klasičnih martinovanj, kot smo jih bili vajeni, letos ne bo. V ospredje prihajajo recepti s spleta, znanje domačih kuharic, naročilo na dom ali osebni prevzem martinove pojedine.

Kranj – Letos je novi koronavirus poskrbel, da tradicionalnih martinovanj ne bo. So se pa novonastali situaciji nekateri ponudniki vina in hrane hitro prilagodili.

Na spletnih straneh enega večjih trgovskih centrov s svojo restavracijo so med drugim objavili tudi moderno obarvan martinov jedilnik oziroma recepte zanj – za klasično »kraljico«: pečeno raco, dušeno rdeče zelje s kostanjem (kot prikuho), mini gobove pite, za sladico pa lahko izbirate med kostanjevim in čokoladnim moussom v kozarčku ali pa poskusite pripraviti pečene hruške z oreščki in sladoledom.

Kraško martinovanje, čas, ko se spojita vino in kulinarika Krasa, lahko doživite tudi letos, a na drugačen način: na varnem, v zavetju svojega doma. Na spletu preverite seznam kraških vinarjev, ki ponujajo dostavo, in si naročite svoj martinov paket. Tudi po mladem vinu jih lahko vprašate.

Ker pa je za dostavo Kras malce daleč, smo se pozanimali, ali pridejo tudi na Gorenjsko. Izvedeli smo, da nekateri ponudniki dostavljajo tudi v naše kraje, drug način je še pošiljanje paketa po pošti, najboljšo in najbolj preverjeno informacijo pa boste dobili, če se boste z vprašanji obrnili naravnost na ponudnika.

November je tudi čas, ko se začenjajo vinski sejmi. Letos so jih odpovedali ali prestavili, nekateri dogodki in celo degustacije pa so našli pot na splet.

Bo pa v času martinovega marsikateri gostinec svoja kosila »to go« ali osebni prevzem obarval vsaj malo martinovo. Če niste vešči kuhanja, se torej zagotovo tudi kje v vaši bližini najde gostinec, ki vam lahko reši družinsko martinovo kosilo ali večerjo.

Na svoji strani na Facebooku je na primer Gostišče Tulipan iz Lesc že objavilo novembrske datume prav za martinovo pojedino. Pravijo, da vam martinovo pripeljejo na dom, če naročila ne pridete iskat osebno. Do kod vse razvažajo, pa jih le povprašajte. »Če bi bilo naročilo večje, za več gosk, bi peljali tudi v Ljubljano,« se hudomušno odzovejo.

Goske, ki so v ponudbi, so zrasle na znani Planšariji Dolga njiva, preden pa bodo prispele na vašo mizo – v kosu ali razkosane, po želji in naročilu seveda – jih bodo najprej počasi kuhali, potem pa še spekli v krušni peči. Zraven sodita tudi priloga in seveda vino.

Zaupali so nam še, da je kar nekaj zanimanja za njihovo martinovo pojedino, iz česar lahko sklepamo, da si ljudje želijo, da se tradicija ohrani, pa četudi v prilagojeni obliki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.