Žiga Gorjanc in Nika Gosar / Foto: Gorazd Kavčič

O pravih vrednotah

Študent predšolske vzgoje Žiga Gorjanc je zasnoval zbirko slikanic Druščina prijateljev, s katero želi otrokom predati svoja razmišljanja o tem, katere so prave vrednote in kaj je res vredno v življenju.

Vsaka zgodba ima posebno sporočilo, ki bi ga rad predal tudi drugim,« je svojo odločitev, da pravljice, ki jih je doslej zbiral zgolj v rokopisni obliki, izda tudi v knjigi, pojasnil Žiga Gorjanc. »Pri tem pa sem naletel na težavo – to naj bi bila otroška slikanica, sam pa ne znam risati.« Prek skupne prijateljice je tako prišel v stik z Niko Gosar, ki se je z velikim navdušenjem lotila opremljanja njegovih pravljic z ilustracijami.

Žiga Gorjanc je pojasnil, da je imel že od nekdaj bujno domišljijo, ki je z vpisom na študij predšolske vzgoje še dodatno dobila krila. Začelo se je sicer že v srednji šoli na Jesenicah, kjer so morali pogosto napisati kakšno svojo zgodbo in jo potem interpretativno prebrati pred razredom. Profesor Miran Štempihar je tako hitro prepoznal njegov talent za pisanje in ga je začel spodbujati k pisanju. »Tako se je nabralo ogromno rokopisov, ki sem jih potem med prakso v vrtcu začel prebirati otrokom med počitkom. Otrokom je bilo zelo všeč in so me ves čas spraševali, kdaj jim bom prinesel še kaj novega, zato me je to še dodatno spodbudilo.« Za nasvet glede pisanja se je obrnil tudi na svojo nekdanjo učiteljico Simono Špolad iz Osnovne šole Stražišče in prav ona je bila tista, ki ga je začela nagovarjati, da bi zgodbe izdal v knjižni obliki, in mu priporočila lektorico. Potem je stopil v stik še z Niko Gosar, ki je začela njegove rokopise opremljati z ilustracijami. »Oba sva obiskovala isto osnovno šolo, spoznala pa sva se prek skupne prijateljice, ki je vedela, da že od nekdaj zelo rada rišem,« je pojasnila Nika Gosar in dodala, da se je prav zato odločila za umetniško gimnazijo, k čemur je veliko prispevala njena učiteljica iz osnovne šole Andreja Jamnik Oblak. »Vedno je verjela vame in me spodbujala. Zato bi rada tudi študirala ilustracijo.«

Prvo slikanico je Žiga Gorjanc naslovil Druščina prijateljev in tetin rojstni dan. »Vedno izhajam iz skupine štirih prijateljev, to so polž, miš, mišek in veverička. V prvi zgodbi njihova teta sraka praznuje rojstni dan.« Skozi zgodbo otrokom posreduje sporočilo, da ni bistvo v tem, kako drago darilo dobiš, ampak največ šteje pozornost najbližjih. Kot je pojasnil, take vrednote živi tudi sam. »Skozi živali v bistvu spregovorijo moji prijatelji,« je še priznal Žiga Gorjanc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

pretežno jasno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/14

sobota

6/12

nedelja

7/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?