Terezija Erman s priznanjem aviana / Foto: osebni arhiv

Priznanje za skrb za ptice

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je Srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli (SESGŠ) Šolskega centra Kranj podelilo priznanje aviana, ker zgledno skrbijo za gnezdi postovk in kavk, ki so si ju ptice ustvarile na stavbi njihove šole.

Kranj – V dveh nišah na zunanjih stenah podstrešja SESGŠ sta si že pred leti uredila gnezdo para postovk in kavk. Prva jih je z zanimanjem začela opazovati zdaj že upokojena profesorica angleščine Terezija Erman, ki je imela kabinet pod eno od teh odprtin in so jo ptice že od nekdaj zanimale, je priznala. »Postovke so se vračale vsako leto in tako sem jih imela pogosto priložnost opazovati, ko so se prepirale s kavkami,« je pojasnila. Ko se je hišnik namenil zatesniti odprtine, skozi katere so ptice prihajale do svojega gnezda, pa je začela razmišljati, kako bi jih zaščitila. Zato se je povezala s strokovnjaki na DOPPS in v prirodoslovnem muzeju, idejo pa je takoj podprla tudi ravnateljica SESGŠ Nada Šmid.

Tako je nastal projekt, v okviru katerega so uredili dve leseni gnezdišči za postovke in kavke, v katere so namestili tudi kamere, da dogajanje v gnezdu neposredno opazujejo prek telefonskih in računalniških zaslonov, obenem pa so postavili še zaslon na šolskem hodniku, da bi dogajanje lahko spremljali tudi dijaki. »Žal pa je ravno v času gnezdenja šola zaradi epidemije novega koronavirusa morala zapreti vrata in so bili dijaki za to prikrajšani,« obžaluje Terezija Erman. Letos sta imeli postovki sedem mladičev, kavki pa dva, a je eden poginil.

S strokovnimi nasveti pri urejanju gnezdišč in obročkanju ptic sta jim na pomoč priskočila Dare Fekonja in Aljaž Mulej iz DOPPS. Že konec novembra so v odprtini postavili po meri narejeni gnezdilnici, večji finančni zalogaj pa je predstavljala namestitev kamere, na kar so morali počakati do začetka letošnjega leta. Za namestitev kamer in povezavo s spletom je poskrbel šolski informatik Grega Belovič, internet pa so na podstreho v okviru projektne naloge ob zaključku šolskega leta napeljali dijaki tretjega letnika Srednje tehniške šole, je razložila Terezija Erman. Veseli jo, da so pri postavljanju in financiranju gnezdilnic pomagali vsi delavci šole. »Za svoje dijake pa sem pripravila projekt, v okviru katerega so poiskali informacije o teh dveh pticah in ju opisali tudi v angleščini.« Kot so poudarili na podelitvi priznanja v Ormožu, so dijakom tako omogočili, da se navdušujejo nad pticami, prav ozaveščanje in izobraževanje mladih pa je po njihovem izjemnega pomena za prihodnje varstvo ptic in blaginja celotne družbe. »Društvo nagrado aviana podeljuje vsako leto za zgledno naravovarstveno dejanje, predvsem za ohranjanje ptic in njihovega življenjskega prostora,« je razložila Terezija Erman.

Prvič so postovke iz gnezdišča v njihovi šoli obročkali že lani. »Navadno se odselijo v radiju petsto kilometrov od gnezdišča, naše postovke pa so lani opazili celo v Angliji, blizu Londona, kar pomeni, da so preletele okrog 1300 kilometrov,« je kot zanimivost še navedla Terezija Erman. Letos spomladi je zarod skoraj ogrozila kuna, ki se je skozi majhno odprtino prikradla v gnezdišče. »Kar stisnilo nas je, ko smo na telefonih opazovali, kako je ovohavala jajca, a se je na srečo obrnila in odšla. Po tistem smo luknjo takoj zatesnili.« Kot je še pojasnila Terezija Erman, je postovka ujeda iz družine sokolov. Najlažje jo je spoznati po lebdenju v zraku, ko z višine od deset do dvajset metrov ob hitrem zamahovanju s perutmi išče svoj plen.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.