Nedopustno nasilje

V Domu starejših občanov Preddvor je pred časom prišlo do nasilja: eden od stanovalcev je napadel in močno poškodoval sostanovalko.

Preddvor – Pred časom je stanovalka Doma starejših občanov Preddvor doživela hudo nasilje. Napadel jo je sostanovalec in jo tako močno poškodoval, da so jo s poškodovano glavo in vso v modricah odpeljali v bolnišnico. Posredovala je tudi policija. Svojci so ogorčeni, da se je to lahko zgodilo v domu, kjer bi morali svojo varovanko zaščititi. Za to krivijo vodstvo, češ da je bilo v tem primeru veliko prikrivanja in sprenevedanja, ne pa zaposlenih, ki jih je premalo in še ti so v sedanjih razmerah polno obremenjeni. Obrnili so se na Center za socialno delo v Kranju, obvestili socialno inšpekcijo, razmišljajo o tožbi. Ko se je stanovalka po dveh dneh vrnila v dom, so jo nastanili v sivi coni, v nekdanji garderobi brez oken, kjer je ležala brez nadzora, čeprav bi morala imeti po priporočilu zdravnika celodnevni nadzor. Zgroženi svojci so sklenili svojo sorodnico umakniti iz doma.

Vodstvo doma je na naše vprašanje, kaj so storili v zavodu, ki je svojo stanovalko dolžan zaščititi, odgovorili: »Vsakršno nasilje je nesprejemljivo. Obžalujemo dogodek in se tudi sami sprašujemo, ali lahko nasilni dogodek preprečimo, še preden do njega pride. So stanovalci, ki ne kažejo znakov oziroma intence agresije/nasilja, nevarni zase in za okolico? Zagotovo ne. V konkretnem primeru smo ravnali (v dobro oškodovanke,) kot to določajo priporočila stroke: poklicali smo policijo in službo nujne medicinske pomoči v Kranju, poskrbeli za zdravstveno oskrbo oškodovanke in obvestili smo svojce. To je vse, kar smo lahko storili po samem dogodku. Sodelavci so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči in v dobro oškodovanke, ki se ji v imenu DSO Preddvor opravičujem in želimo čimprejšnje okrevanje.«

Kako so ravnali na Centru za socialno delo, kamor so se po nasvet in pomoč obrnili svojci? »Nesporno stališče je, da gre za nedopustno ravnanje. Dogodke, povezane z nasiljem, vedno obravnavamo skrajno resno. Svojcem je bila iz različnih strokovnih področij ponujena pomoč in podpora, tako v obliki informacij, ki bi jih morebiti potrebovali, kot tudi v obliki izvajanja pomoči skladno s pristojnostjo centra. Dogodek se je zgodil v zavodu, ki nosi odgovornost, da stanovalko zaščiti, da do ponovitve nasilja ne bi prišlo, kot tudi da obvesti pristojne organe in službe za ukrepanje,« je pojasnila pomočnica direktorice Centra za socialno delo Gorenjska Andreja Valant.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 44 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/15

sobota

6/10

nedelja

8/12

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?