Vinko in Milan, začasna stanovalca rdeče cone v šolski telovadnici, v družbi medicinske sestre / Foto: A. H.

Ko telovadnica začasno postane dom ...

Mineva že dvanajsti dan, odkar so v telovadnico šole Jela Janežiča preselili 32 okuženih stanovalcev Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka. Kakšno je življenje v zunanji rdeči coni, sta nam zaupala dva stanovalca, eden je tam že od prvega dne, drugi od minulega petka.

Center slepih, slabovidnih in starejših je ta teden dobil pomoč kadra iz Zdravstvenega doma Škofja Loka. Sodeluje sedem medicinskih sester ali diplomiranih medicinskih sester, pomoč sta s tremi sestrami zagotovili tudi dve zdravnici koncesionarki, je povedala direktorica CSS Silva Košnjek. Pomagajo tudi trije prostovoljci.

Škofja Loka – V telovadnici, ki so jo pred tem opremili kot začasno prebivališče za okužene starostnike in v njej s pregradami uredili deset triposteljnih, sedem dvoposteljnih in eno enoposteljno sobo, zdaj že dvanajsti dan prebivajo stanovalci doma, ki so bili pozitivni na test koronavirusa. Med njimi sta tudi 89-letni Milan, sicer poldrugo leto stanovalec škofjeloškega centra, in nekaj let mlajši Vinko, ki v domu prebiva že sedem let.

»Imel sem nekaj povišano temperaturo, vzeli so mi bris in izkazalo se je, da je bil pozitiven. Kje bi se lahko okužil, ne vem,« je dejal gospod Milan, ki so ga v rdečo cono preselili prejšnji petek. Pravi, da je to že njegova tretja selitev letos. Najprej so ga januarja zaradi pljučnice odpeljali v bolnišnico na Golnik, pred kratkim v rdečo cono v domu in zdaj v telovadnico. V domu ima enoposteljno sobo in je vajen zasebnosti, v telovadnici pa se je treba navaditi, da jih je več skupaj. »Gre za zasilno nastanitev, a bomo že preživeli. Da bi se le kmalu vrnilo zdravje in se bomo lahko vrnili nazaj v dom. Težko že čakam,« je dejal stanovalec, ki si čas krajša z reševanjem križank in branjem, občasno tudi telovadi. Vsak dan sprejme nekaj klicev svojcev, tako da ni povsem odrezan od zunanjega sveta. Pravi tudi, da osebje dobro skrbi zanje, med njimi pa se zaposleni ves čas gibljejo v zaščitnih oblekah. »Prav nič prijetno jim ni pod temi skafandri. Ena sestra je včeraj dejala, da je čisto premočena. Kaj ne bo, dvanajst ur v teh oblačilih,« je sočuten stanovalec.

Da so prijazni in da dobro poskrbijo za stanovalce, pritrdi tudi Vinko. »Zaščitene v skafandrih pa komaj prepoznaš, samo po glasu,« pravi sogovornik. Življenje v telovadnici se seveda razlikuje od njihovega vsakdana v domu, to okolje tudi najbolj pogreša in bi se tako kot predgovornik rad čim prej vrnil, upa, da bo to že prihodnji teden. Pravi, da ne počne nič posebnega, zunaj pred vrati pokadi kakšno cigareto. »Ne, prav nikogar ni mimo,« zatrdi Vinko, ki je kljub posebnim razmeram slišati optimističen.

Poleg ekipe zaposlenih, ki delajo tudi po dvanajst ur, kot je že prejšnjič povedala direktorica centra Silva Košnjek, imajo zdaj v rdeči coni tudi prostovoljca Aleša. Od tri do štiri ure dnevno, ki jih imajo na razpolago svojci, da pokličejo starostnike v rdečo cono, je tam na voljo za posredovanje klicev. Aleš je že nekaj časa v medijih spremljal razmere, ki vladajo v škofjeloškem domu. Tam prebiva tudi njegova mama, vendar doslej na srečo ni bila okužuna. Javil se je na poziv, da iščejo prostovoljce, saj je želel pomagati in zaposlenim, ki izgorevajo pri delu s starostniki, odvzeti vsaj nekaj bremena. Pred začetkom dela so ga usposobili, kako je treba uporabljati osebno zaščitno opremo, zdaj pa je že dodobra začutil utrip življenja v rdeči coni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/7

nedelja

-3/3

ponedeljek

-4/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...