V enem od dveh šotorov, postavljenih pred zdravstvenim domom na Racovniku, so vzpostavili covid točko, namenjeno pregledom okuženih pacientov. / Foto: Gorazd Kavčič

Največji delež okuženih

Na Gorenjskem ima ta čas največji delež okuženih prebivalcev občina Železniki. Okužbo so potrdili pri treh odstotkih ljudi, a okuženih naj bi bilo še precej več. Do ponedeljka zvečer so zaprta vsa pokopališča v občini.

Železniki – V Železnikih se koronavirus širi z bliskovito hitrostjo. Če so še 1. oktobra imeli potrjenih le pet aktivnih okužb, jih je bilo sredi meseca 40 in minuli torek že 203, kar predstavlja tri odstotke vseh občanov. Okužil se je tudi podžupan Matej Šubic, župan Anton Luznar je v samoizolaciji. V enem od dveh šotorov, ki so jih v ponedeljek postavili pred zdravstvenim domom na Racovniku, so predvčerajšnjim vzpostavili covid točko, namenjeno pregledom okuženih pacientov. Cilj je, da ti ne pridejo v zdravstveni dom, je povedal Branko Košir, eden od družinskih zdravnikov. »Delali bomo v vojaških pogojih. Borimo se, vse dajemo od sebe,« je dejal, zaskrbljen, kako bodo zdržali tak tempo. »Zdravniki smo tako obremenjeni, da bomo pregledovali le še nujne primere, vse drugo bomo preložili.«

Košir ocenjuje, da je v občini Železniki trenutno okužena približno desetina oz. od šeststo do tisoč občanov. »Za vsakega, ki ga srečaš, je treba računati, da je lahko pozitiven,« je opozoril. Domačini znajo povedati, da naj bi bil eden od virov okužb vadba aerobike. Prav tako naj bi eno od športnih društev vztrajalo pri treningih, čeprav so že imeli potrjene okužbe. Za nameček so v Železnikih sredi oktobra na hitro organizirali še birmo.

Košir opaža, da so krajani še vedno premalo dosledni pri uporabi mask, ki bi jih morali nositi tudi na prostem, če ne gre za rekreacijo na zeleni površini z minimalno razdaljo treh metrov. Kot vzrok za naglo širjenje okužb je navedel tudi neupoštevanje varnostne razdalje, potekale so razne prireditve, zasebna druženja in rojstnodnevne zabave, v gostilnah so si krajani dajali duška še tik pred njihovim zaprtjem, nekatere so kljub karanteni opazili v trgovinah in med ljudmi … Vse to po mnenju Koširja kaže na nespoštovanje starejših. »Premalo je človeške empatije, da bi se zavedali, da nismo problem mi, mlajši od 60 let, pač pa naši starši, babice.« Virus se tako že širi tudi med starejšimi, nekaj bolnikov iz Železnikov so pretekle dni že sprejeli v bolnišnico. »Ne bo dolgo, ko bomo imeli prve smrtne žrtve,« je prepričan Košir.

V Železnikih so jo sicer ob prvem valu koronavirusa odnesli zelo dobro – imeli so zgolj dve okužbi, od tega eno pri osebi, ki že vrsto let ne živi v njihovi občini. Misleč, da bo tako tudi tokrat, so domačini drugi val vzeli preveč enostavno, je ocenil poveljnik občinske civilne zaščite (CZ) Aleksander Hajdinjak. »Druga težava pa so razni vplivneži, ki iščejo pet minut slave in z lažno propagando begajo ljudi, da virusa ne jemljejo resno,« je pristavil.

Zaprtje pokopališč

Zaradi vse več obolelih so znova vzpostavili Center za občinsko pomoč, preko katerega omogočajo dostavo prehranskih paketov in zdravil, a doslej ni bilo veliko potreb. Župan je že pred dobrim tednom izdal odredbo o prepovedi uporabe otroških in športnih igrišč, na zadnjem koordinacijskem sestanku med občino, civilno zaščito, zdravniki, šolo, vrtcem in direktorji večjih podjetij pa so se odločili, da v dneh ob 1. novembru zaprejo še vsa pokopališča v občini, s čimer želijo preprečiti še večje širjenje okužb. Skladno z odredbo so pokopališča zaprta danes od 8. ure pa do ponedeljka, 2. novembra, do 21. ure.

Vse težje zagotavljajo redno proizvodnjo

Virus se je razširil tudi v podjetja, kjer po besedah predsednika uprave Domel Holdinga Matjaža Čemažarja opažajo, da se je večina zaposlenih okužila v prostem času, zato so na koordinacijskem sestanku apelirali na župana in Civilno zaščito, da z občinskim redarjem in rednim nadzorom spremljajo izvajanje vladnih preventivnih ukrepov na javnih točkah, kjer se zbira več občanov. »V Domelu smo uvedli vse možne preventivne ukrepe, izvajamo redni nadzor nad njihovim spoštovanjem in redno informiramo zaposlene o stanju. Imamo krizno skupino, ki obravnava vsak individualni primer in se na podlagi okoliščin in ocenjenega tveganja odloča o izolaciji posameznika ali celotnega tima. Redno komuniciramo z medicino dela in osebnimi zdravniki, ki nam pomagajo pri odločitvah,« je pojasnil.

V Domelu so do srede zabeležili že več kot 50 okužb, poleg tega so imeli blizu sto zaposlenih v karanteni. Ob tem imajo vse večje težave z zagotavljanjem redne proizvodnje. Ta teden, ko so počitnice, so na pomoč poklicali štipendiste, študente in dijake, za prihodnji teden pa načrtujejo prerazporeditve režijskih delavcev, ki razumejo stisko in so pripravljeni pomagati v proizvodnji. »Ker imamo do konca leta zares veliko naročil in smo na dobri poti, da izgubljeno v pomladanskih mesecih nadomestimo, se trudimo po najboljših močeh, da zagotavljamo pogoje za varnost in zdravje zaposlenih, s katerimi bomo zadovoljili kupce,« je še dejal Čemažar.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?