Naj za praznike ostanemo doma, ne obiskujemo pokopališč in se ne družimo med seboj, je na današnji novinarski konferenci opozoril župan Občine Škofja Loka Tine Radinja. / Foto: Gorazd Kavčič

Za praznike ostanite doma

Naj za praznike ostanemo doma, ne obiskujemo pokopališč in se ne družimo med seboj, so na današnji novinarski konferenci opozorili župan Občine Škofja Loka Tine Radinja, poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Nikolaj Kržišnik in v imenu škofjeloških zdravnikov Romana Pintar, dr. med. Občina Škofja Loka in širše škofjeloško območje sta namreč glede trenutne epidemiološke situacije med najslabšimi v državi.

Škofja Loka – »Samo v občini Škofja Loka je bilo v zadnjih dneh štiristo okužb in le z doslednim spoštovanjem ukrepov bomo lahko obvladali ta epidemiološki izziv,« je poudaril župan Tine Radinja in pred prazniki pozval občanke in občane, naj ostanejo doma – naj se ne obiskujejo med seboj in naj ne obiskujejo pokopališč, kjer v teh dneh obveščajo obiskovalce o doslednem upoštevanju ukrepov in jih še posebno skrbno nadzirajo. Vsi, ki so bili v stiku z okuženimi, naj se samoizolirajo in tako preprečijo širjenje okužb. Kot navaja župan Radinja, Škofja Loka velja za solidarno skupnost, kar se je izkazalo tudi v drugem valu okužb, saj se prostovoljci oglašajo za pomoč na vseh področjih. Obvestil je tudi o telefonskih številkah (objavljenih na spletni strani občine) občinskega centra za pomoč, zdravstvenega doma (kjer dajejo informacije v primerih pojavov simptomov okužbe) in številk za psihološko pomoč.

Poveljnik Civilne zaščite Nikolaj Kržišnik je povedal, da so v drugem valu gospodinjstvom razdelili letake z vsemi pomembnimi informacijami glede preprečevanja širjenja okužb. Igrišč tokrat niso zaprli, pač pa so nanja dali opozorila glede njihove uporabe. Naj se ljudje na teh površinah čim manj družijo, morda zgolj v krogu družine. Pač pa so želeli obdržati delovanje škofjeloške živilske tržnice. Da bo to varno mesto za oskrbo občanov, so število prodajalcev in obiskovalcev omejili. Priporočajo tudi omejitev obiskov pokopališč – ali še bolje: preložimo jih na poznejši čas, ko število okužb ne bo več naraščalo. Pokojnih svojcev se lahko spomnimo tudi na alternativne načine. Opozorilne letake so dali tudi v večstanovanjske objekte. Izogibajmo se posedanja in druženja pri kočah na Križni gori in Lubniku, kamor Ločane pogosto vodijo rekreativne poti, še poudarja Nikolaj Kržišnik.

Z upoštevanjem navodil, ki nam jih dnevno dajejo vlada, NIJZ, zdaj pa tudi občina, bomo sami lahko naredili največ v boju proti širjenju okužb, so dejali sogovorniki na današnji spletni novinarski konferenci. V imenu zdravstvenega osebja, ki v Škofji Loki skrbi za zdravstveno oskrbo prebivalcev, je zdravnica Romana Pintar, dr. med., povedala, da so vse dni na razpolago občanom in občankam, zdravniki in medicinske sestre so se vključili tudi v delo Centra slepih, slabovidnih in starejših, kjer jim močno primanjkuje kadra. Kadar občani kličejo v zdravstveni dom in ni takojšnjega odziva, naj vedo, da je tudi tam zdravstveno osebje obremenjeno, kajti potrebe po delu z okuženimi pacienti se povečujejo. Paciente napotujejo k elektronskim informacijam, telefonsko komunikacijo pa naj prepustijo občanom, ki niso vešči elektronskih kanalov. Bojijo se, da se bo dostopnost zdravstva za neokužene občane zmanjšala, če se bodo okužbe širile, kot so se doslej. Ta čas razmere še obvladujejo, pravi zdravnica in znova poziva ljudi k samozaščitnemu ravnanju. Opozarja tudi na spoštovanje samoizolacije, da se okužbe ne bi še naprej širile, kar velja tudi za podjetja. Kot navaja, je število okuženih večje, kot kažejo uradni podatki, saj na Covid-19 Sledilniku niso zaznani vsi, ki so pozitivni. Tudi zdravnica odsvetuje obisk pokopališč, družinske nakupe in ostala ravnanja, kjer bi se po nepotrebnem izpostavljali okužbam.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.