Minister Janez Cigler Kralj, direktorica CSS Silva Košnjek in regijski koordinator dr. Aleš Rozman (od leve) pred telovadnico OŠ Jela Janežiča, kjer je rdeča cona za okužene stanovalce škofjeloškega doma / Foto: Primož Pičulin

Opozorili na pomanjkanje kadrov

Ob obisku ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja v Škofji Loki je direktorica tamkajšnjega Centra slepih, slabovidnih in starejših Silva Košnjek opozorila na veliko pomanjkanje zaposlenih za zdravstveno oskrbo starejših.

Škofja Loka – Škofja Loka je eno od žarišč epidemije v državi, najbolj dramatično pa je bilo minuli teden dogajanje v Centru slepih, slabovidnih in starejših (CSS), kjer je bilo konec tedna okuženih 32 od sicer 220 stanovalcev doma. Ker v domu niso mogli zagotoviti več kot sedem postelj v t. i. rdeči coni, so morali poiskati rešitev na zunanji lokaciji in tako prvi v državi vzpostavili rdečo cono v bližnji telovadnici. V četrtek je Škofjo Loko obiskal minister Janez Cigler Kralj.

Ogledal si je namestitev okuženih stanovalcev v telovadnici Osnovne šole Jela Janežiča. Lokacijo je ocenil kot primerno, saj je blizu doma starostnikov, je zadostno opremljena in ima vse, kar ta ranljiva skupina potrebuje. »V CSS Škofja Loka so se uspeli takoj, ko so predvideli potrebo po zunanji rdeči coni, povezati s ključnimi lokalnimi in regionalnimi akterji,« je minister pohvalil vodstvo CSS, lokalno skupnost, zdravstveni dom, regijsko koordinacijo za zdravstveno oskrbo in tudi osnovno šolo, ki je dala na razpolago svojo telovadnico. Razmere so resne, a še obvladljive, je dejal minister in poudaril, da se zdaj osredotočajo na pomanjkanje kadra v domovih, saj so zdaj zaposleni preobremenjeni, celo izgoreli, vodstva pa se ukvarjajo z izzivom, kako sestaviti ekipe za primerno raven oskrbe starostnikov.

Poleg tega je med zaposlenimi tudi več okuženih, v škofjeloškem domu je bilo konec tedna okuženih 20 od 120 zaposlenih, je k temu dodala direktorica CSS Škofja Loka Silva Košnjek. Izrazila je zaskrbljenost, kako bodo ob tem zagotovili oskrbo za stanovalce, saj so imeli kadrovske probleme že prej, ob tolikšnem številu obolelih in ob izgorelosti preostalih zaposlenih pa si tega ne predstavljajo. Za soboto so jim obljubili za pomoč medicinsko sestro iz škofjeloškega zdravstvenega doma, potrebovali pa bi še deset ljudi za oskrbo, je dejala Košnjekova. »V centru imamo sicer že od prve okužbe organizirano tako, da vsi delamo že skoraj vse, vsi delajo v dveh izmenah. Zdravstveno-negovalni kader ima dvanajsturno izmeno. Vsi delamo, vsi smo tudi v uniformah. Za pomoč pri prevozu hrane smo dobili nekaj študentov, veseli pa bi bili tudi prostovoljca, ki bi v rdeči coni skrbel le za telefonske klice,« je dejala Košnjekova in spomnila, da imajo težave pri komunikaciji s svojci, čeprav imajo za ta namen dve telefonski liniji. Toda ob vsem delu zaposleni ne morejo zagotavljati nemotene komunikacije s svojci. Z ostalimi težavami v zunanji rdeči coni, kjer imajo na voljo 46 postelj, v primeru povečanja okužb bi lahko dodali še kakšno, pa so se uspešno spopadli. Na lokaciji doma, od koder rdeči coni trikrat dnevno dovažajo obroke za stanovalce, so uredili tudi sivo cono v prostorih uprave in finančne službe, ti dve dejavnosti pa ta čas obratujeta v dveh kontejnerjih.

Minister Cigler Kralj je na novinarski konferenci ob obisku v Škofji Loki dejal, da bodo zunanje rdeče cone vzpostavili tudi drugje v Sloveniji, to pa bo omogočil peti paket protikoronskih ukrepov, ki velja od sobote. Ta naj bi zagotovil tudi vire za dodatno zaposlovanje kadrov, zaposleni v sivih in rdečih conah bodo prejeli dodatke, računajo pa tudi na prerazporeditev zdravstvenega osebja iz zdravstvenih domov v domove starostnikov.

Ob ministrovem obisku je bil navzoč tudi regijski koordinator za zdravstveno oskrbo dr. Aleš Rozman, sicer direktor Klinike Golnik, ki poudarja, da so potrebe po zdravstvenih kadrih v domovih za starejše res zelo velike. Potrebujejo diplomirane medicinske sestre, ostale medicinske sestre, negovalke, študente zadnjih letnikov medicine in nege. Tiste z ustreznimi znanji vabi, da se javijo na elektronski naslov tajnistvo@klinika.golnik.si. Na Golniku bodo izvedli trening uporabe zaščitne opreme in gibanja v rdeči coni ter skoordinirali pomoč z vodstvom škofjeloškega doma. Sodelujejo pa tudi z Osnovnim zdravstvom Gorenjske, od koder pričakujejo, da jim bodo pomagali s svojim zdravstvenim osebjem. Pozivajo jih namreč, naj začasno ustavijo svoje preventivne programe in zaposlene v njih usmerijo v domove starostnikov. Sicer pa je še povedal, da tudi drugje na Gorenjskem razmišljajo o modelu, h kakršnemu so se zatekli v škofjeloškem domu. O možnosti nadomestnih lokacij za obolele stanovalce trenutno intenzivno razmišljajo v kranjskem in radovljiškem domu.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/7

nedelja

-3/3

ponedeljek

-4/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...