Okrog Blejskega jezera so uredili tematsko pot Ne razjezimo blejskega Zlatoroga. / Foto: arhiv občine

Na pomoč Zlatorogu

Okoli Blejskega jezera so uredili tematsko pot Ne razjezimo blejskega Zlatoroga, s katero želijo otroke spodbujati k spoštljivemu odnosu do narave.

Tematsko pot so si zamislili v turističnem podmladku Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja Bled, navdihnila pa jo je ljudska zgodba Legenda o zlatorogu. Po tej zgodbi je učenec Matevž Poljanec napisal svojo pravljico Ne razjezimo blejskega Zlatoroga, s pomočjo katere obiskovalca popeljejo po šestih točkah okoli jezera, na katerih otroke čakajo različne didaktične naloge. S pogumom in pravilno rešenimi nalogami otroci pomagajo Zlatorogu razvozlati vse uganke na poti in si tako pridobiti njegov žig zaupanja.

»Pri raziskovanju in branju blejskih pravljic in legend so učenci OŠ Bled odkrili, da je najbolj znana različica pripovedke Zlatorog nemškega avtorja Rudolfa Baumbacha nastala prav na Bledu. To mitično bitje z zlatimi rogovi je že v 19. stoletju preko literarnega sveta opozarjalo ljudi, kako pomemben je spoštljiv odnos do narave,« je razložila Marija Ferjan z Občine Bled, kjer so tudi s pomočjo evropskih sredstev poskrbeli za ureditev tematske poti in ozaveščevalne delavnice v blejski šoli in vrtcu, v okviru katerih so se otroci preizkusili v izzivih, kako varovati naše okolje tudi za naslednje generacije.

Na tematski poti otroke čaka sklop šestih postaj okoli Blejskega jezera, na katerih preko igre spoznavajo, kako pomembno je varovanje okolja za prihodnost, je razložila Marija Ferjan. »Na zabaven in izviren način bodo spoznali lepote Bleda, kulturne in naravne znamenitosti ter podoživeli eno najbolj znanih pravljic skozi otroško domišljijo.« Z rešenimi nalogami otroci na koncu premagajo jezersko pošast, ki si na Bledu želi ustvariti mesto in zato uničuje zlatorogovo kraljestvo: gozdove, reke, jezera in planote. Pot se začne pri Osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled, po njej pa se je treba podati s pomočjo zemljevida, ki ga je mogoče najti tudi na spletni strani www.bled.si.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

pretežno jasno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/14

sobota

6/12

nedelja

7/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?