Turni, pod katerimi leži Planšarsko jezero / Foto: Jelena Justin

Skrita jezerska stezica

Turni (1240 m n. m.), Javornik (1399 m n. m.), Visoki vrh (1459 m n. m.) – Kamniško-Savinjske Alpe. Neoznačena stezica nad Jezerskim. Verjetno pot, ki jo redko kdaj obišče še kdo drug kot domačini. Med Makekovo in Ravensko Kočno.

Včasih zanimive stezice in poti najdemo tudi na vrhovih, ki ne premorejo visoke nadmorske višine. Treba je le malce raziskovalne žilice in verjetno predvsem želje po miru in tišini v hribih, ki je danes na običajnih vrhovih redka oz. je sploh ni.

Danes bomo obiskali grebenček med Makekovo in Ravensko Kočno. Si bom drznila reči, da je to tak lokalen grebenček, rezerviran za Jezerjane. Pred nami je izziv raziskovanja, saj nas čaka neoznačena stezica, ki jo je treba najti.

Zapeljemo se na Jezersko, kjer pred nekdanjo Kazino zavijemo desno in parkiramo ob športnem igrišču na začetku Makekove Kočne. S turo začnemo po ravnem, ob potoku Jezernica proti severu. Makadamski cesti sledimo do prvega ostrega, izrazitega kolovoza, ki se odcepi desno. Strmo se začnemo vzpenjati po kolovozu, ki mu sledimo do izrazitega desnega ovinka, kjer je na levi strani precej podrtega drevja, ki je dobesedno izruvano. Pred seboj zagledamo grebenček in skromno stezico. Zavijemo na stezico, ki ji vztrajno sledimo. Stezi ni težko slediti, težavnost bolj povzroča podrto drevje. Greben je strm. Ko dosežemo travnato potko, smo hitro na Turnih, 1240 m n. m., kjer je tudi vpisna skrinjica z zvezkom iz leta 2004. Ja, na osnovi vpisov v njej sem rekla, da je greben rezerviran za domačine oz. da ga poznajo le domačini. Z vrha sestopimo in sledimo grebenu naprej. Pod seboj vidimo cesto, ki smo jo prej na ovinku zapustili.

Stezici vztrajno sledimo naprej, spustimo se v škrbino med Turni in Skubrovim vrhom. Pot se zmerno vzpne in nas pripelje na južno pobočje Skubrovega vrha. Dosežemo kolovoz, ki mu sledimo, nato pa pred seboj zagledamo od vetroloma razmetano pobočje, skoraj golo, in se po njem začnemo vzpenjati na Javornik, 1399 m n. m. Javornik je bil še pred nekaj leti poraščen z drevjem, danes je to, zaradi sil narave, razglednik, s katerega se zazremo v nedrje Makekove in Ravenske Kočne. Pred nami se odpre ogrlica Kamniško-Savinjskih Alp: Goli vrh, Velika Baba, Ledinski vrh, Rinke, Skuta, Dolgi hrbet, Grintovec, Kočna, na drugi strani pa se zazremo v Storžič.

Z Javornika sestopimo po grebenu, ki se spusti proti jugu in nas pripelje do večje poseke. Prečimo poseko in na drugi strani zavijemo levo v gozd. Strmo se začnemo vzpenjati proti Visokemu vrhu, 1459 m n. m. Razgled z vrha delno zakrivajo drevesa, a kljub temu se Kočna pokaže v vsej svoji veličini. Z vrha sestopimo skozi smrekov gozd strmo navzdol, kjer dosežemo markirano pot, ki vodi iz Makekove Kočne proti Češki koči. Markirano pot dosežemo ravno na Kačjem robu. Zavijemo desno in se začnemo ponekod precej strmo spuščati proti dolini. Tik preden dosežemo asfaltirano cesto, bodimo pozorni na odcep na desni, ki se strmo spusti navzdol, saj je prehod levo prepovedan, zaradi privatnega zemljišča in delovnega objekta. Predlagam, da si ob poti ogledamo še nekdanji mlin, a previdno, če se bomo sprehodili do rak, saj je les za prečkanje potočka že malce načet.

Nadmorska višina: 1459 m
Višinska razlika: 800 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 3 / 5 (orientacija)

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

1/9

sobota

3/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.