Marriel in May s Filipinov sta udeleženki projekta, ki je namenjen socialni aktivaciji žensk iz drugih kulturnih okolij, ki živijo na Gorenjskem.

Žalni kamni namesto sveč

Na Jesenicah skupina žensk iz drugih kulturnih okolij izdeluje žalne kamne, ki naj bi ob prvem novembru nadomestili plastične sveče na grobovih.

Jesenice – Zakaj namesto plastičnih sveč ob prvem novembru na grobove najdražjih ne bi raje prinesli ročno poslikanih, unikatnih žalnih kamnov? Na takšno idejo je prišla skupina žensk iz drugih kulturnih okolij, ki na Ljudski univerzi Jesenice sodeluje v projektu Socialna aktivacija. Prihajajo iz različnih držav, od Bosne, Kosova, Filipinov, Poljske, Ukrajine, Bolgarije do Makedonije, skupno pa jim je, da slabo znajo slovensko in da so brezposelne. Nad idejo o poslikavi spominskih kamnov jih je pravzaprav navdušila njihova mentorica Polona Knific.

Kot je povedala, so spominski kamni izvirni in zelo obstojni, lepo pa se vklapljajo tudi v njihov delovno-učni projekt, katerega namen je tudi zmanjšanje porabe plastike. Tako so udeleženke v preteklosti že šivale pralne vrečke za sadje in zelenjavo iz odpadnih materialov, zdaj pa že nekaj dni poslikavajo kamne. Nabrale so jih ob Savi na Jesenicah, nanje pa rišejo žalne oziroma spominske motive, kot so svečke, angelčki ... Doslej jih je nastalo že 250, delo pa še nadaljujejo. Po besedah Polone Knific so za udeleženke pred tem pripravili tudi delavnico, ki jo je vodila Mojca Ahčin Rozman, na njej pa so se naučile tehnik poslikave. Kamne bodo danes in jutri brezplačno delile na pokopališču na Blejski Dobravi.

Poslikava kamnov je del projekta, ki od lani poteka tudi na Jesenicah in je namenjen socialni aktivaciji žensk iz drugih kulturnih okolij. V programu jih spodbujajo, da pridobijo nova znanja in veščine, tudi samozavest, da se lažje vključujejo v okolje in morda najdejo tudi zaposlitev. In kot je s ponosom povedala Polona Knific, sta od petnajstih udeleženk dve že našli službo, in sicer v bohinjskem podjetju.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

petek

0/6

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.