Nov kip sv. Pija iz Pietrelcine je blagoslovil kapucin Štefan Kožuh.

Blagoslovili kip patra Pija

Župnija Sora je ob priložnosti prejela tudi relikvije prve stopnje.

Sora – Cerkev sv. Štefana v Sori je od septembra bogatejša za lesen kip sv. Pija iz Pietrelcine. Podobo kapucinskega meniha, ki je umrl leta 1968, za svetnika pa bil razglašen leta 2002, je v nedeljo, 11. oktobra, blagoslovil njegov sobrat, kapucin Štefan Kožuh.

Sv. Pij se je rodil leta 1887 v Pietrelcini v južni Italiji. H kapucinom je vstopil leta 1903, duhovniško posvečenje pa je prejel sedem let pozneje. Leta 1916 so ga zaradi slabega zdravja poslali v samostan v kraju San Giovanni Rotondo blizu jadranske obale, kjer je ostal do smrti. Septembra leta 1920 je v mističnem zamaknjenju prejel stigme – znamenja Kristusovih ran na rokah, nogah in prsih. Bil je mistik, spovednik in ustanovitelj sodobne bolnišnice v San Giovanni Rotondu. »Sv. Pij je bil ves Bogu na razpolago. Prejel je izjemne darove, ki jih mi nimamo, njemu pa jih je Bog hotel dati in je zaradi njih ogromno pretrpel. Nikoli se ni umaknil, ampak se je ves dal na razpolago, da bi ljudem pomagal priti do Boga. To je bil velik blagoslov za stotisoče ljudi po vsem svetu,« o sv. Piju pravi kapucin Šefan Kožuh. Župnija Sora je ob priložnosti prejela relikvije prve stopnje – gaze, prepojene z njegovo krvjo. »Relikvije so različnih ravni, tukaj pa gre za relikvijo prve stopnje, neposredno del telesa svetnika patra Pija. Pri njem je posebna možnost, če tako rečem. Imel je Kristusove rane in je krvavel, zato je bilo treba pogosto menjati obveze in gaze, ki so bile prepojene z njegovo krvjo. Te so shranjevali in jih še danes hranijo v Rimu ter jih dajo kapelam, župnijskim in drugim cerkvam kot relikvijo. Relikvija je živo ponavzočenje svetnika med nami. To ni nič magičnega, razumljivo nas pa spodbuja k temu, da zaupamo v priprošnjo tega svetnika, ki za nas pri Bogu moli po namenih, ki jih mi sami s težavo izrečemo,« o relikvijah pravi Štefan Kožuh.

Novi kip sv. Pija iz Pietrelcine je izdelan iz lesa švicarskega bora, izdelal pa ga je južnotirolski kipar Livio Comploi iz Ortiseija v dolini Val Gardena, ki se je tudi udeležil blagoslova. Kip ni izdelan iz enega kosa lesa, pač pa iz več zlepljenih kosov. Tik pred koncem izdelave ga je kipar izdolbel, da je lažji in da je sprostil napetosti v lesu, zaradi česar ne bo razpokal.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

1/9

sobota

3/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.