Spodbujajo zdrav življenjski slog

Društvo bolnikov z osteoporozo Kranj praznuje dvajset let delovanja in ozaveščanja o tihi bolezni kosti, osteoporozi, ki je vse pogostejša težava starajočega se prebivalstva.

Društvo bolnikov z osteoporozo Kranj šteje blizu devetsto članov iz devetih gorenjskih občin, velja pa za eno prvih med 18 društvi v Sloveniji in je med šestimi ustanovnimi društvi zveze.

Kranj – Dvajsetega oktobra zaznamujemo svetovni dan osteoporoze, namenjen ozaveščanju o tej bolezni, spoznavanju tveganj, ki so povezana z zdravjem kosti. Bolezen označujeta zmanjšana količina kostne mase in porušena mikro arhitektura kostnega tkiva, zato se kosti pogosto zlomijo, kar vodi celo v invalidnost. Zdravimo jo z zdravili, veliko pa lahko naredimo tudi sami z zdravim prehranjevanjem, rednim gibanjem, izogibanjem nezdravim navadam ... Pri ozaveščanju o tej bolezni in z dejavnostmi, ki krepijo zdrav življenjski slog, imajo pomembno vlogo društva bolnikov z osteoporozo. V Sloveniji jih je 18, vključujejo več kot pet tisoč članov, združena pa so v zvezo društev, ki deluje dve desetletji. Med njimi je tudi Društvo bolnikov z osteoporozo Kranj z blizu devetsto člani iz devetih gorenjskih občin, kjer se lahko pohvalijo, da so nastali med prvimi in so eno od šestih ustanovnih društev zveze.

Kranjsko društvo, ki ga že vseh dvajset let vodita predsednica Milena Zupin ter podpredsednica in poslovna sekretarka Nada Česen, je nastalo na pobudo pokojne zdravnice Alenke Pegam, ki se je vsako leto spomnimo s spominskim pohodom. Letošnjo dvajsetletnico so želeli proslaviti s srečanjem, dnevom odprtih vrat in predavanji, vendar so morali zaradi koronavirusa vse to odpovedati, je povedala predsednica Milena Zupin, ki pravi, da so odpadle tudi slovesnosti na nacionalni ravni. Njihovo društvo velja za najstarejše v Sloveniji, odlikujeta ga veliko število članov (večina je žensk, ki pogosteje kot moški zbolevajo za osteoporozo), ki je ob desetletnici obstoja celo preseglo tisoč, in pestra preventivna dejavnost. Organizirajo vodene terapevtske vadbe, tudi nordijsko hojo in vadbo v vodi, se ukvarjajo s pohodništvom (na več točkah imajo vpisne knjige), prirejajo zdravstvena predavanja, kuharske delavnice zdrave prehrane, dokler je bilo to mogoče, so se družili, srečevali na letnem pikniku in pred novim letom organizirali dneve zdravja in druženja v toplicah. Ukvarjajo se tudi z meritvami mineralne kostne gostote in uredijo napotitve na nadaljnje postopke. V teh letih so priredili že 140 takšnih akcij, opravili več kot deset tisoč meritev ter deset odstotkov tako pregledanih usmerili na nadaljnje preiskave zaradi suma osteoporoze. V preteklosti so štiri leta izdajali lastno glasilo Naša sončnica, zdaj objavljajo v skupni reviji Sončnica.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-4/4

petek

0/6

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.