Najpogostejše kršitve voznikov tovornjakov so bile neuporaba varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti in preobremenjenost vozila. / Foto: Gorazd Kavčič

Vozniki utrujeni, nepripeti ...

Prejšnjo nedeljo sta se končali dve preventivni akciji: dvotedenska za večjo varnost pešcev ter enotedenska za večjo varnost voznikov tovornjakov in avtobusov. V obeh so sodelovali tudi policisti z izvajanjem poostrenih nadzorov. In kaj so ugotovili?

Kranj – V preventivni akciji za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden so policisti po vsej državi med 5. in 18. oktobrom ugotovili kar 2018 kršitev pešcev in voznikov. Vozniki so storili 183 kršitev cestnoprometnih predpisov, večino, kar 1835 ugotovljenih kršitev, pa sami pešci. »S strani voznikov je bila najpogostejša kršitev izsiljevanje prednosti na prehodih za pešce. Pešci pa so svojo varnost največkrat ogrožali s tem, ko niso upoštevali rdeče luči na semaforjih ali pa so cesto prečkali izven prehodov za pešce,« so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Gorenjski policisti so po podatkih Policijske uprave Kranj v dvotedenski akciji ugotovili 43 kršitev pešcev. »V 39 primerih gre za nepravilnost pri prečkanju ceste. V štirih primerih so pešci cesto prečkali pri rdeči luči,« je sporočil predstavnik za stike z javnostjo Bojan Kos.

Največ nesreč z udeležbo pešcev se sicer zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Policija jih zato poziva, da upoštevajo cestnoprometna pravila in uporabljajo prometne površine, namenjene pešcem. Med hojo naj ne uporabljajo mobilnega telefona, ob slabši vidljivosti in ponoči pa naj poskrbijo za boljšo vidnost oziroma naj obvezno uporabljajo odsevna telesa oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico, poudarjajo na policiji.

V preventivni akciji za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki je potekala med 12. in 18. oktobrom, pa so policisti ugotovili 821 kršitev. Skupno so kontrolirali 359 voznikov avtobusov, pri katerih so ugotovili osemnajst kršitev cestnoprometnih predpisov, in 5027 voznikov tovornih vozil, pri katerih so ugotovili 803 kršitve. Najpogostejše kršitve pri voznikih avtobusov so bile prekoračen čas trajanja vožnje, pri voznikih tovornih vozil pa neuporaba varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti in preobremenjenost vozila.

Gorenjski policisti so v času akcije kontrolirali 120 voznikov tovornih vozil in ugotovili 32 kršitev prometnih pravil. Večinoma je šlo za nepravilno naložen tovor, neuporabo varnostnega pasu, preobremenjenost vozil, neupoštevanje prometne signalizacije in prekoračeno hitrost, so pojasnili na Policijski upravi Kranj. Kontrolirali so tudi 111 voznikov avtobusov, pri katerih niso ugotovili večjih posebnosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

1/9

sobota

3/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj 1784 novih okužb, umrlo 61 ljudi / 14:10, 4. december

Janez bo tako kot banke spraznil še domove za ostarele..Z razliko, da tokrat ne bo na pomoč klical trojke..

Triglav slavil na Jesenicah / 12:05, 4. december

Ma tud Kranjčanom je treba včasih dat malo veselja do hokeja...

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..