Gledališki ansambel in portret Slavka Bohinca / Foto: Urban Meglič

Premiera na kriškem odru

Pod naslovom Zabavni večer s Čehovom ali Posodi mi vendar pištolo! je bila premierna gledališka uprizoritev Kulturnega društva (KD) Kruh Križe, obenem pa tudi spominski večer na lani preminulega Slavka Bohinca, ustanovitelja društva in vsestranskega kulturnika.

Križe – Premiera gledališke igre Zabavni večer s Čehovom ali Posodi mi vendar pištolo! je bila v petek, 9. oktobra, v dvorani Kulturnega doma v Križah, ponovitve pa še v soboto in nedeljo. Za predstavo so izbrali tri kratke dramske skice Antona Pavloviča Čehova O škodljivosti tobaka, Tragik po sili in Medved z medigrami, ki na duhovit način opisujejo sicer tragične ali nesmiselne življenjske okoliščine posameznih junakov. Njihove zgodbe je povezoval avtor osebno, gledalcem poklonil kakšen drobec iz lastnega življenja in iz svojega razumevanja gledališča. Ob tem je seveda razložil tudi znamenito »načelo o pištoli«, na katero namiguje tudi naslov odrskega potpurija. »Upamo, da se je junakom Čehova uspelo dotakniti src gledalcev, četudi skozi nekoliko grenek smeh,« so pojasnili nastopajoči Lojze Markič, Draga Heijden Bajt, Alenka Golmajer Terziev, Tereza Gosar, Roman Teran, David Ahačič in Jana Kus. Klavirsko spremljavo je izvedla Urška Ahačič, predstavo sta režirala Tereza Gosar in David Ahačič.

S predstavo so se poklonili spominu na Slavka Bohinca (1955–2019), ki je vse od ustanovitve KD Kruh leta 2002 spodbujal in vodil razvoj njihovih dejavnosti na številnih področjih. Oboževal je žlahtno komedijo – najraje v povezavi z izročilom in dediščino, zato se je društvu ob ob njihovem repertoarju porodila tudi ideja o festivalu komedije, Vikendu smeha, ki so ga letos izvedli že petnajstič. »Čeprav nas ob prvi obletnici njegove smrti preveva občutek praznine in pogrešanja, se Slavkovi hudomušnosti ne bomo izneverili, zato smo tudi letos postavili na oder humoristično delo, ob kakršnem bi se sam odkrito nasmejal,« so dejali njegovi prijatelji, člani društva.

Slavko Bohinc je bil pevec v več pevskih sestavih, igralec tudi v tržiški gledališki skupini, buditelj starih, še zlasti šuštarskih šeg. Aktiven je bil kot predsednik Sveta KS Križe, občinski svetnik in predsednik občinskega odbora NSi v Tržiču, član izvršnega odbora Zveze kulturnih organizacij Tržič in tajnik Župnijskega pastoralnega sveta v Križah. Leta 2011 je na področju kulture prejel srebrno Kurnikovo plaketo, leta 2014 diplomo Občine Tržič. Njegov portret visi v kriški dvorani, naslikala ga je Jana Kus. Predstavo so pospremili s projekcijo Slavkovih portretov v vseh gledaliških likih, ki jih je v minulih letih oblikoval, ter z nagovorom Borisa Kuburiča, vodje OI JSKD Tržič.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

1/9

sobota

3/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.