Meta Tomelj (desno) s svojo učiteljico Hanne Marquardt / Foto: osebni arhiv Mete Tomelj

Po vseh poteh nas nosijo stopala

Kamnik velja za zibelko refleksoterapije v Sloveniji, pravi Meta Tomelj, ki je tej vedi zapisana že vrsto let. Sodeluje s številnimi strokovnjaki, tudi s priznano Hanne Marquardt, ki je nedavno gostovala v Kamniku. Predstavila je svojo knjigo, ki jo je Meta Tomelj prevedla.

Kamničanka Meta Tomelj po »stopalni poti«, kot zgovorno reče refleksoterapiji, stopa že vrsto let. »Med študijem agronomije smo podrobno obravnavali kemijo, biologijo celice, fiziologijo, patologijo, različne organizme, ekosisteme različnih vrst – torej skupek vseh teh ved in vsake posebej. Že med študijem sem spoznala teorijo, ki razlaga holistični koncept razvoja rastlin, živali in ljudi v embriološki fazi, ki izhaja iz Kitajske in prinaša še danes osupljive rezultate v kmetijstvu in medicini. Ko sem iskala nekaj, kjer bi ta znanja praktično preizkusila in koristno uporabljala, mi je takoj po diplomi na agronomiji na življenjsko pot prišla naproti metoda refleksoterapije. In na tej stopalni poti sem še danes,« nam začetke predstavi Meta Tomelj, ki refleksoterapijo izvaja v svojem salonu Refthai v Kamniku. Pravi, da je bila pred štiridesetimi leti razlika med konvencionalno medicino in dopolnjujočimi se dejavnostmi precej večja, kot je danes. »Nekatere medicinske sestre in zdravniki v Sloveniji so iskali dopolnilo kot pomoč pri svojem strokovnem delu in srečali so se z refleksoterapijo. Pri svojem vsakdanjem delu so se začeli ukvarjati s conami na stopalih in ugotavljati, da so učinkovite. V Kamniku se je izoblikovala vodilna skupina, ki je precej pripomogla k večji prepoznavnosti in uveljavitvi strokovnosti in poklica refleksoterapevt v Sloveniji,« nam pojasni in poudari, da refleksoterapije ne smemo uporabljati nekritično in neomejeno.

Svoje znanje je povečini iskala v tujini. Nenehno se udeležuje evropskih ali svetovnih kongresov ali krajših tematskih izpopolnjevanj, usvojena znanja pa vpleta tako v svoje delo kot življenje. »Že zgodaj sem ugotovila, da je refleksoterapija zelo močna in učinkovita terapija. S to metodo, če jo pravilno izvajamo, dosegamo čudovite in presenetljive rezultate. Učinek terapevtskega dotika je multidimenzionalen in vpliva na fizični, kakor tudi na nefizični aspekt, kjer pridejo v akcijo različni fiziološki procesi. Terapevtski prijem, ki izkorišča načela ritma in dinamike, upošteva regenerativne in vitalne sile osebe ter poleg simptomov išče še vzroke in cone v ozadju,« našteva. Vse svoje bogato znanje pa zadnja leta predaja tudi naprej in tako v svojih prostorih tudi sama pripravlja izobraževanja. Konec septembra je tako gostila priznano predavateljico Hanne Marquardt, ki velja za najbolj poznano refleksoterapevtko stopal v Evropi. Ima že več kot 65 let medicinsko-terapevtskih izkušenj in več kot 60 let izkušenj z refleksoterapijo, prav tako je začetnica poučevanja in izvajanja stopalne refleksoterapije v Evropi.

»Gospa Hanne je odkrila in razvila ogromno novih pogledov na refleksoterapevtsko prakso in načinov obdelave stopal. Sledila je razvoju in metode prilagodila potrebam današnjega bolnika ter si s tem prislužila priznanje tudi v strokovnih krogih medicine. Njene profesionalne izkušnje so obdarjene s humorjem, navdušenostjo in karizmo,« je Kamničanka navdušena nad svojo učiteljico, s katero sta sodelovali tudi pri izdaji knjige. Meta Tomelj je zadnjo knjigo nemške strokovnjakinje namreč prevedla v slovenščino, in sicer z naslovom Refleksoterapija stopal. »Ta knjiga je učbenik in hkrati priročnik, zato je bila vredna prevoda. Ni samo vodnik po osnovnih znanjih o refleksoterapiji, ampak je v njej prikazan tudi razvoj in novejša spoznanja o tej vedi. Vsem terapevtom in uporabnikom učbenika želiva, da bi se zavedali, kako je prav osebni in sočutni dotik eno najpomembnejših 'zdravil' sodobnega človeka. Še posebej dotik stopala, saj so stopala tisti del telesa, ki nas nosijo po naših 'življenjskih poteh',« zaključi Meta Tomelj.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

petek

0/6

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.