Od leve: minister Janez Cigler Kralj, direktorica CSS Silva Košnjek in regijski koordinator dr. Aleš Rozman / Foto: Primož Pičulin

Minister pohvalil škofjeloško dobro prakso

Škofjo Loko je obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Ogledal si je namestitev obolelih stanovalcev tamkajšnjega Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) v telovadnici bližnje šole in tako organizacijo ocenil kot primer dobre prakse.

Škofja Loka – Minister Janez Cigler Kralj si je ogledal namestitev obolelih stanovalcev Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka, ki so jih v ponedeljek umaknili iz doma in jih namestili v zunanji rdeči coni, v telovadnici osnovne šole Jela Janežiča. Lokacijo je ocenil kot primerno, saj je blizu doma starostnikov, je zadostno opremljena in ima vse, kar ta ranljiva skupina potrebuje. Potezo CSS Škofja Loka za začasno bivanje obolelih stanovalcev kot tudi zaščito zdravih v domu je označil kot primer dobre prakse, pri tem pa pohvalil sodelujoče na lokalni ravni, kjer so prvi na Gorenjskem na ta način uredili svojo stisko zaradi pomanjkanja prostora za obolele stanovalce: vodstvo CSS, lokalno skupnost, zdravstveni dom, regijsko koordinacijo za zdravstveno oskrbo in tudi osnovno šolo, ki je dala na razpolago svojo telovadnico.

Direktorica CSS Škofja Loka Silva Košnjek je povedala, da je od 220 stanovalcev za covidom-19 zbolelo 33 ljudi, okuženih pa je tudi že dvajset (od 120) zaposlenih. Izrazila je zaskrbljenost, kako bodo ob tem zagotovili oskrbo za stanovalce, saj so imeli kadrovske probleme že prej, ob tolikšnem številu obolelih in ob izgorelosti preostalih zaposlenih pa si tega ne predstavljajo. Za soboto jim je obljubljeno, da bodo na pomoč dobili medicinsko sestro iz škofjeloškega zdravstvenega doma. Minister Cigler Kralj ob tem pove, da bo od sobote začel veljati peti paket protikoronskih ukrepov, ki zagotavlja vire za dodatno zaposlovanje kadrov. Zaposleni v sivih in rdečih conah bodo prejeli dodatke, računajo pa tudi na prerazporeditev zdravstvenega osebja iz zdravstvenih domov v domove starostnikov.

Košnjekova je odločitev za selitev stanovalcev v telovadnico bližnje šole utemeljila s prostorsko utesnjenostjo. Rdečo cono bi lahko v domu zagotovili za sedem ljudi, a ker jih je obolelo več kot trideset, so se morali organizirati drugače. V telovadnici Osnovne šole Jela Janežiča imajo na voljo 45 postelj. Težave z ogrevanjem so rešili, z logističnimi pastmi so se uspešno spopadli, nekaj težav pa imajo, ker jim ne uspe vselej dnevno zagotavljati informacij za svojce, čeprav so odprli dve telefonski številki za to komunikacijo. Prav bi jim prišel prostovoljec, ki bi v rdeči coni skrbel zgolj za to povezavo, je še povedala Košnjekova in znova poudarila največji problem, to pa so kadri. Že zdaj bi potrebovali deset dodatnih ljudi za oskrbo starejših.

Ob ministrovem obisku je bil navzoč tudi regijski koordinator za zdravstveno oskrbo dr. Aleš Rozman, sicer direktor Klinike Golnik, ki poudarja, da so potrebe po zdravstvenih kadrih v domovih za starejše zelo velike. Na pomoč poziva prostovoljce, ki se lahko prijavijo na kliniki in jih bodo za to delo usposobili. Sodelujejo pa tudi z Osnovnim zdravstvom Gorenjske, od koder pričakujejo, da jim bodo pomagali s svojim zdravstvenim osebjem. Pozivajo jih namreč, naj začasno ustavijo svoje preventivne programe in zaposlene v njih usmerijo v domove starostnikov. Ko se bodo razmere umirile, se bodo ti delavci spet vrnili v zdravstvene domove in naprej opravljali svoje prejšnje delo. Sicer pa je še povedal, da tudi drugje na Gorenjskem razmišljajo o modelu, h kakršnemu so se zatekli v škofjeloškem domu. O možnosti nadomestnih lokacij za obolele stanovalce trenutno intenzivno razmišljajo v kranjskem in radovljiškem domu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 63 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/7

sobota

-6/10

nedelja

-3/11

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..