Gostinci si želijo, da bi smeli obratovati vsaj obrati z zunanjimi terasami. / Foto: Gorazd Kavčič

Gostilne in fitnes centri zaprti

Ukrepe iz petega protikoronskega paketa, ki so ga pred dnevi potrdili v državnem zboru, so zaradi obveznega zaprtja svojih lokalov prisiljeni koristiti tudi gostinci.

Kranj – Državni zbor je v četrtek pričakovano potrdil peti protikoronski zakon, ki vsebuje vrsto ukrepov, s katerimi naj bi lažje prebrodili trenutno krizo, ki se zaradi slabšanja epidemiološke slike še poglablja. Vrednost sprejetih ukrepov je ocenjena na 420 milijonov evrov.

Za zaščito delovnih mest bo tako država podjetjem, ki imajo v primerjavi z lanskim letom prihodke nižje vsaj za dvajset odstotkov, še vsaj do konca leta subvencionirala čakanje na delo na domu, prav tako bo krila plače za delavce v karanteni. Po novem (že od 1. septembra) bo poskrbela tudi za povračilo plač staršev, ki bodo morali ostati doma, ker je bila karantena odrejena otroku. Če je otrok predšolski, bodo za čas karantene oproščeni tudi plačila vrtca. Samozaposleni, družbeniki in kmetje bodo do konca leta znova upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 1100 evrov na mesec. Zanj bodo lahko zaprosili tisti, ki so dejavnost začeli opravljati do 1. septembra, prihodki pa so jim padli za dvajset odstotkov. Zaposleni v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih, ki neposredno delajo s covid-bolniki, bodo prejemali dodatek k plači. Država bo tem zavodom, pa tudi podjetjem in avtobusnim prevoznikom, financirala tudi nabavo zaščitne in druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije covida-19 ter jim krila izpad prihodkov zaradi neizvajanja programov oziroma nezasedenosti zmogljivosti. Podaljšali so tudi veljavnost jamstvene sheme za likvidnostna posojila podjetij, tik pred zdajci pa so v peti protikoronski zakon vnesli tudi možnost, da se lahko vlada do konca leta odloči za podaljšanje veljavnosti turističnih bonov za največ leto dni.

Državno pomoč bodo še kako potrebovali tudi gorenjski gostinci in lastniki fitnes centrov, ki od sobote ne smejo več obratovati. Izjema so gostinske dejavnosti v nastanitvenih objektih, kot so hoteli, moteli, penzioni, planinski in drugi domovi ter kampi, kjer pa lahko postrežejo le svoje goste. Dovoljena pa sta dostava in osebni prevzem hrane in pijače. Prav tako od sobote je lahko v frizerskih in kozmetičnih salonih prisotna le ena stranka. Vsi omenjeni zahtevajo, da jim država zaradi zaprtja in omejitev poslovanja v celoti krije nadomestila plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce, stroške najemnin in ostale fiksne stroške. V sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije poudarjajo, da gostinski lokali nikoli niso bili viri okužb, zato se jim zapiranje zdi neupravičeno. Predlagajo, da bi lahko poslovali vsaj obrati s terasami in vsi obrati, kjer lahko zagotovijo ustrezno razdaljo med mizami. Tudi frizerji in kozmetiki so enakega mnenja, opozarjajo tudi, da se lahko zaradi omejitev poveča delo na črno v zasebnih prostorih, kjer ne bo nadzora in ustrezne zaščite.

Kriza v turizmu, predvsem upad tujih gostov, je močno prizadela tudi turistične vodnike, ki so pred dnevi opozorili, da so ostali povsem prezrti in da so bili mnogi prisiljeni zapreti svojo dejavnost. Vladi med drugim predlagajo, da naj se zaprtje vodi kot zamrznitev dejavnosti brez kakršnihkoli posledic, naj jim pomaga z izplačevanjem mesečnega temeljnega dohodka najmanj do maja 2021 ter tudi za nazaj za obdobje od 1. junija do 30. septembra.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/6

sreda

-5/10

četrtek

-2/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 14:59, 24. november

Groza. Ravno za te, ki se zdravijo v intenzivnih sobah, ukrepi vlade nimajo nobenega učinka. Ukrepi namreč niso usmerjeni za zaščito najbolj...

Pričakovanega upada okužb še ni / 12:21, 24. november

Pravzaprav je bilo za pričakovati glede na ekipo, ko vodi ukrepe proto covidu: - dir. NIJZ - strokovnjak za metadonsko zdravljenje odvisnost...

Levica zbira podpise podpore za referendum / 09:41, 24. november

Investicije v Slovensko vojsko so potrebne, nehajo naj se zajebavat ! V normalno funkcionalni državi bi se tudi za ostalo lahko poskrbelo !
Je pa vprašanje kje in kaj se bo kupovalo..

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 23:19, 23. november

Še mesec dni potrpimo s to diktaturo, potem nastopi KUL. Konec ukrepov, oziroma novi ukrepi zaščite starejših in bolnic. Janša adijo. Zadnjič in nikoli več.

Biti hvaležen za vse / 22:26, 23. november

Dejanje iz ljubezni do bližnjih. Big bo poplačal

Mask premalo za vse / 21:22, 23. november

Nosim masko izključno home made. Kdo mi garantira, da so 110% čiste?

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 13:23, 23. november

Vladni govorec pravi, da so zdaj martinovanja glavni vzrok...
In po posledicah sodeč, je tega največ v DSO-jih..
Uf