Razmere se zaostrujejo, število okuženih je poskočilo. / Foto: Gorazd Kavčič

Včeraj rekordne 1503 okužbe

Jelko Kacin je posebej poudaril, da ima Gorenjska najvišjo incidenco, žarišča so Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice, Škofja Loka.

Kranj – Včeraj so v državi potrdili rekordne 1503 nove okužbe s koronavirusom. Opravljenih je bilo 5891 testov, delež pozitivnih je že več kot 25-odstoten. Umrlo je osem bolnikov s koronavirusno boleznijo. V bolnišnici se zdravi 333 pacientov, od teh jih je v intenzivni enoti 55.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, so razmere resne, virus se širi resnično hitro. Če želimo zajeziti in omejiti njegovo širjenje, bomo morali pomagati vsi, je poudaril Kacin in delodajalce pozval, naj delo organizirajo na način, da zaposleni lahko delajo od doma. Državljane pa je pozval, naj si naložijo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nas opozori na stik z okuženim, še preden sami opazimo simptome.

Na novinarski konferenci je predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc povedala, da se v UKC Ljubljana pospešeno pripravljajo na odprtje dodatnih kapacitet, tako da naj bi imeli na voljo od štirideset do petdeset postelj za intenzivno nego in 170 navadnih postelj, kar naj bi zadoščalo za prebroditev največje krize. Napovedala je, da za bolnike s covidom-19 ne bodo skrbeli več samo infektologi, temveč mešane ekipe zdravnikov. Poudarila je še, da bodo zaposleni dali vse od sebe, nabrali so tudi izkušnje v prvem valu, da bodo obvladali razmere. Ob tem je pozvala državljane, naj vsak naredi tisto, kar je v njegovi moči, da omeji širjenje virusa. »Tisti, ki lahko ostanete doma, delajte od doma, izogibajte se zaprtim prostorom, v katerih je več ljudi, in ljudem, ki ne nosijo maske.«

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa je predstavil spremembe Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki jih je vlada sprejela v torek na dopisni seji, v veljavo pa stopijo jutri. Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev sedaj prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah. Izjema so le galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, vendar ob upoštevanju omejitve, da je lahko v prostoru ena oseba na dvajset kvadratnih metrov.

Opravljanje gostinske dejavnosti, priprave ter strežbe jedi in pijač v rdečih regijah je prepovedano, sta pa dovoljena dostava in osebni prevzem. Gostinski obrati v oranžnih regijah lahko obratujejo med 6. in 21. uro, vendar le za mizami in ob upoštevanju razdalje med osebami – najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.

»Z vladnimi ukrepi želimo na eni strani vzdrževati kondicijo gospodarstva, na drugi strani pa zagotoviti najboljšo kvaliteto življenja glede na trenutne razmere,« je dejal Počivalšek in poudaril, da zaostrovanje razmer ni nekaj, kar bi si želeli ali izbrali, pri vseh ukrepih pa moramo zdravje postaviti na prvo mesto.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 0 km/h

-5/6

sreda

-5/10

četrtek

-2/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 14:59, 24. november

Groza. Ravno za te, ki se zdravijo v intenzivnih sobah, ukrepi vlade nimajo nobenega učinka. Ukrepi namreč niso usmerjeni za zaščito najbolj...

Pričakovanega upada okužb še ni / 12:21, 24. november

Pravzaprav je bilo za pričakovati glede na ekipo, ko vodi ukrepe proto covidu: - dir. NIJZ - strokovnjak za metadonsko zdravljenje odvisnost...

Levica zbira podpise podpore za referendum / 09:41, 24. november

Investicije v Slovensko vojsko so potrebne, nehajo naj se zajebavat ! V normalno funkcionalni državi bi se tudi za ostalo lahko poskrbelo !
Je pa vprašanje kje in kaj se bo kupovalo..

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 23:19, 23. november

Še mesec dni potrpimo s to diktaturo, potem nastopi KUL. Konec ukrepov, oziroma novi ukrepi zaščite starejših in bolnic. Janša adijo. Zadnjič in nikoli več.

Biti hvaležen za vse / 22:26, 23. november

Dejanje iz ljubezni do bližnjih. Big bo poplačal

Mask premalo za vse / 21:22, 23. november

Nosim masko izključno home made. Kdo mi garantira, da so 110% čiste?

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 13:23, 23. november

Vladni govorec pravi, da so zdaj martinovanja glavni vzrok...
In po posledicah sodeč, je tega največ v DSO-jih..
Uf