Učenci in dijaki bodo iskali rešitve za problematiko zavržene hrane. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Za manj hrane v smeteh

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani so pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije za naslov letošnjega natečaja Evropa v šoli izbrali Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga. V novembru se začenja tudi projekt Ekošole in Lidla Slovenija z naslovom Hrana ni za tjavendan.

V okviru natečaja Evropa v šoli, ki pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v letošnjem šolskem letu poteka že 22. leto zapored, bodo učenci in dijaki razmišljali o tem, kaj je odpadna hrana in kako nastane, kako vpliva na okolje in kako lahko to težavo odpravimo. Projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga bosta Ekošola in Lidl Slovenija izvedla sedmič, pa je poleg ozaveščanju ter izobraževanju o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane namenjen tudi spodbujanju praktične uporabe in shranjevanja neporabljenih živil.

Z natečajem Evropa v šoli želijo pri ZPMS prispevati k ustvarjalnemu soočenju z družbenimi problemi, s katerimi se spopadamo doma, v Evropi in po svetu, ter krepitvi medsebojnega razumevanja, strpnosti in solidarnosti. »Učenci in dijaki preko literarnega, likovnega, fotografskega, video in internetnega natečaja vsako leto razmišljajo o izzivih prihodnosti ter razvijajo ustvarjalnost, samostojno in kritično razmišljanje,« poudarjajo pri ZPMS. Mladi so tako že razmišljali o podnebnih spremembah, spolni neenakosti, pomenu kulturne dediščine in podobnem. Letos, ko smo prvič zaznamovali mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, pa bodo tudi mladi v Sloveniji razmišljali o tej problematiki in seveda tudi rešitvah, so pojasnili pri ZPMS.

O problematiki zavržene hrane že od leta 2015 otroke in mladostnike izobražujeta tudi Ekošola in Lidl Slovenija v sklopu projekta Hrana ni za tjavendan. Lani je v projektu sodelovalo 5000 otrok in 370 mentorjev iz 94 izobraževalnih ustanov, v povprečju pa so za kar 35 odstotkov zmanjšali količino zavržene hrane, so razložili snovalci omenjenega projekta. Skupaj z mentorji v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah bodo od novembra do junija prihodnje leto znova iskali ideje in orodja za reševanje problematike zavržene hrane v slovenskih vrtcih, šolah in gospodinjstvih. V sklopu projekta bodo tako kot v preteklih letih izvedli tudi natečaj Reciklirana kuharija, rezultat katerega je priročna kuharska knjižica, v kateri so zbrani zmagovalni recepti natečaja, ki so nastali s ponovno uporabo živil in otroško domišljijo, so še pojasnili snovalci projekta.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?