Matej Križanič / Foto: Tina Dokl

Odstopil direktor preddvorskega doma starejših

V torek je na zboru delavcev s svojim odstopom zaposlene seznanil Matej Križanič, direktor Doma starejših občanov (DSO) Preddvor, ki je pred tem o odstopu obvestil tudi svet zavoda in ministrstvo za delo. Z njim odstopa tudi njegova ožja ekipa.

Preddvor – O direktorjevem odstopu so nam najprej povedali zaposleni, ki so zadnje mesece v medijih opozarjali na težave s kakovostjo hrane, kar so pripisovali oddaji domske kuhinje zunanjemu izvajalcu, na neprimeren odnos direktorja do zaposlenih in na pritiske, zaradi česar je v tem letu dalo odpoved že več kot trideset zaposlenih. O teh težavah je razpravljal tudi svet zavoda, odrejen je bil izredni inšpekcijski nadzor, skupina zaposlenih pa je zahtevala direktorjev odstop, o čemer pa na septembrski seji sveta zavoda ni bila beseda.

Pač pa je zdaj direktor Matej Križanič, ki je dom v Preddvoru vodil poldrugo leto, sam odstopil. Pred seznanitvijo zaposlenih s svojo potezo je o tem obvestil svet zavoda, kar nam je potrdila tudi predsednica tega organa Lidija Kos. Po njenih besedah naj bi odstopil, ker v sedanjih razmerah ne more več opravljati svoje naloge, razlog za to pa naj bi bili tudi pritiski zaposlenih in sindikatov ter velika medijska izpostavljenost. Dejala je, da je govoril zgolj o svojem odstopu, ni omenil, da se k temu nagiba tudi nekaj njegovih najožjih sodelavcev. V izjavi za javnost, ki nam jo je o odstopu poslal Matej Križanič, pa že navaja, da poleg njega odstopajo tudi pomočnik direktorja, vodja zdravstvene nege, vodja finančno-računovodske službe in dve diplomirani medicinski sestri (vodji zdravstvene nege v timu – po nadstropjih).

»Razlog za odstop je nezmožnost zagotavljanja kakovostnejše storitve za stanovalce tudi na osnovi laži in dezinformacij posameznih zaposlenih, ki so prerastli v medijski linč. Za očitke iz medijskega linča je socialna inšpekcija ugotovila, da so neutemeljeni. DSO Preddvor smo začeli po danih zmožnostih spreminjati v sodoben dom, katerega osnova so gospodinjske skupnosti. Takih domov je v Sloveniji že kar nekaj in rezultati so pokazali, da je zadovoljstvo stanovalcev v taki obliki bivanja večje kot v obliki klasičnega institucionalnega varstva. Obvladovanje tako zahtevnih operacij, kot so preobrazba doma v gospodinjske skupnosti, spopadanje z okužbo covid-19 ter ne nazadnje medijski linč z neresnicami, ki jih je del zaposlenih spravil v medije, je za nas enostavno preveč. Ne zmoremo več delati v okolju, ki onemogoča strokovno delo. Enostavno ne vidimo več smisla vztrajati na poti, ki bi vsem ohranila stanje, tako kot je, saj to stanje po smernicah stroke (kar zopet dokazuje ugotovitev socialne inšpekcije) nikakor ni dobro za kakovost bivanja in varnost naših stanovalcev,« v izjavi navaja Križanič.

Po seznanitvi bo sledila izredna seja sveta zavoda, nam je še povedala predsednica Lidija Kos, na njej se bodo odločili o postopku in se dogovorili o razpisu za novega direktorja. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa navaja, da bo nov direktor (ali direktorica) izbran na podlagi javnega razpisa, o datumu objave razpisa bo odločal svet zavoda DSO Preddvor. Do zaključka postopka imenovanja direktorja na podlagi javnega razpisa svet zavoda imenuje v. d. direktorja.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/6

sreda

-5/10

četrtek

-2/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 14:59, 24. november

Groza. Ravno za te, ki se zdravijo v intenzivnih sobah, ukrepi vlade nimajo nobenega učinka. Ukrepi namreč niso usmerjeni za zaščito najbolj...

Pričakovanega upada okužb še ni / 12:21, 24. november

Pravzaprav je bilo za pričakovati glede na ekipo, ko vodi ukrepe proto covidu: - dir. NIJZ - strokovnjak za metadonsko zdravljenje odvisnost...

Levica zbira podpise podpore za referendum / 09:41, 24. november

Investicije v Slovensko vojsko so potrebne, nehajo naj se zajebavat ! V normalno funkcionalni državi bi se tudi za ostalo lahko poskrbelo !
Je pa vprašanje kje in kaj se bo kupovalo..

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 23:19, 23. november

Še mesec dni potrpimo s to diktaturo, potem nastopi KUL. Konec ukrepov, oziroma novi ukrepi zaščite starejših in bolnic. Janša adijo. Zadnjič in nikoli več.

Biti hvaležen za vse / 22:26, 23. november

Dejanje iz ljubezni do bližnjih. Big bo poplačal

Mask premalo za vse / 21:22, 23. november

Nosim masko izključno home made. Kdo mi garantira, da so 110% čiste?

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 13:23, 23. november

Vladni govorec pravi, da so zdaj martinovanja glavni vzrok...
In po posledicah sodeč, je tega največ v DSO-jih..
Uf