Triintrideset okuženih stanovalcev CSS Škofja Loka so včeraj preselili v »rdečo cono«, preurejeno telovadnico Osnovne šole Jela Janežiča. / Foto: Gorazd Kavčič

Rdeča cona v bližnji telovadnici

Triintrideset na covid pozitivnih stanovalcev Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka so včeraj preselili v preurejeno telovadnico Osnovne šole Jela Janežiča.

Škofja Loka – V Centru slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka, kjer so se v pomladnem prvem valu okužb s covidom-19 uspešno ubranili virusa, je v jesenskem valu okuženih 33 stanovalcev in deset zaposlenih. T. i. rdečo cono za okužene stanovalce so vzpostavili v telovadnici Osnovne šole Jela Janežiča, kjer po besedah direktorice Centra Silve Košnjek omogočajo namestitev za 45 ljudi. »S pregradnimi stenami smo tako uredili deset triposteljinih, sedem dvoposteljnih in eno enosposteljno 'sobo'. Z včerajšnjo preselitvijo želimo okuženim stanovalcev zagotoviti primerne bivalne pogoje, ostalih 188 zdravih pa zaščititi pred okužbo,« je poudarila Košnjekova.

Rešitev o preselitvi so našli skupaj s strokovnjaki regijske koordinacijske skupine in v sodelovanju z občino, po pregledu več lokacij so se odločili za šolo Jela Janežiča, ki je tudi lokacijsko dovolj blizu, da lahko iz Centra oskrbujejo stanovalce. Ti morajo biti v rdeči coni, dokler ne izginejo vsi simptomi okužbe, v svoje sobe se lahko vrnejo 14 dni po tem, ko izzveni zadnji simptom, je še pojasnila direktorica. Poleg rdeče cone na lokaciji OŠ Jela Janežiča so v domu vzpostavili tudi sivo cono z izolacijskimi posteljami za stanovalce, pri katerih čakajo, ali je oseba covid pozitivna ali negativna. Stanovalce so namestili v prostorih uprave in finančne službe, ti dve službi pa sta se preselili v dva kontejnerja v parku oddelka za dementne stanovalce.

Župan Občine Škofja Loka Tine Radinja je o preselitvi stanovalcev CSS povedal: »Ob precejšnjem porastu števila okužb v občini Škofja Loka se nobena od javnih institucij ni mogla temu povsem izogniti, zlasti je bil prizadet Center slepih, slabovidnih in starejših, ki v prvem valu epidemije ni imel niti enega okuženega. Zdaj pa se jim je to zgodilo zaradi vnosa ene same okužbe, ki se je razširila po vsem domu. Občina Škofja Loka je skupaj z vodstvom doma, regijsko koordinacijsko skupino in pristojnim ministrstvom pomagala, kolikor je v naši moči, ko je bilo treba zagotoviti najprimernejšo lokacijo za prestavitev dela domskih kapacitet. Med različnimi prostori, ki smo jih iskali po vsej občini in ponudili, so se odločili za vzpostavitev novih kapacitet v OŠ Jela Janežiča. S tem so zagotovili ustrezne bivalne pogoje oskrbovancem doma in predvsem zaščitili vse tiste, ki jih okužba ni in upam tudi ne bo dosegla.« Da so prostori šole ustrezni, sta pritrdili tudi ministrstvi za zdravje in za šolstvo. Prostori so najbolj primerni iz več vidikov: so popolnoma ločeni od šolskih prostorov in imajo dober dostop, pouk na šoli pa bo lahko potekal nemoteno, saj bodo športne vsebine izvajali v bližnjih telovadnicah in športnih dvoranah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/18

sobota

10/20

nedelja

10/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Advertisement

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 15. maj 2021

Družinam prost vstop v muzeje

PRIREDITVE / Radovljica, 18. maj 2021

Pogled od zgoraj 2020

RAZSTAVE / Šenčur, 18. maj 2021

Razstava ročnih del

IZLETI / Cerklje, 18. maj 2021

Na Lubnik

IZLETI / Šenčur, 20. maj 2021

Grad Wartenberg na Šmarjetni gori

IZLETI / Kranj, 20. maj 2021

Na Apnišče

PRIREDITVE / 20. maj 2021

Vseslovenska turistična mandala

IZLETI / Šenčur, 21. maj 2021

Šenčurski kolesarji vabijo na izlete

 

 
 

 

 
 
 

Novo sproščanje ukrepov / 12:06, 14. maj

Vladni semafor sproščanja ima več različic, kot sam virus..

Prešli smo v rumeno fazo / 13:13, 13. maj

Za koncert na prostem se zahteva PCT, za mašo v zaprtem prostoru, kjer množica obiskovalcev na glas govori (moli, poje), pa se ne zahteva nič. ?!
#bemtibudale

Obnova odseka Gradnikove ceste / 09:27, 13. maj

Končno! Kako bo pa s Tovarniško v Lescah? Pa s cesto na separacijo! Pa Gorenjska pred OZ in UE, tam je asfalt zacvetel, kanalski pokrovi ro...

Titov kip restavrirajo / 08:57, 13. maj

Tito, ki je Brdo ukradel ima spomenik, Karađorđević, ki je posestvo kupil, ga razširil (odkupil zemljišča od kmetov) in celostno uredil pa j...

Ta teden bo cepljenih več kot sto tisoč ljudi / 21:33, 12. maj

Kacin je najslabša reklama za cepljenje.

V Sloveniji potrjen primer indijske različice novega koronavirusa / 16:19, 12. maj

Za Slovence je bila vedno najbolj usodna Slovenska verzija virusa.

Jeseničani do naslova državnih prvakov / 09:32, 11. maj

Bravo železarji, Olimpiji pa čestitke za osvojeno odlično drugo mesto hahahaa..