Triintrideset okuženih stanovalcev CSS Škofja Loka so včeraj preselili v »rdečo cono«, preurejeno telovadnico Osnovne šole Jela Janežiča. / Foto: Gorazd Kavčič

Rdeča cona v bližnji telovadnici

Triintrideset na covid pozitivnih stanovalcev Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka so včeraj preselili v preurejeno telovadnico Osnovne šole Jela Janežiča.

Škofja Loka – V Centru slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka, kjer so se v pomladnem prvem valu okužb s covidom-19 uspešno ubranili virusa, je v jesenskem valu okuženih 33 stanovalcev in deset zaposlenih. T. i. rdečo cono za okužene stanovalce so vzpostavili v telovadnici Osnovne šole Jela Janežiča, kjer po besedah direktorice Centra Silve Košnjek omogočajo namestitev za 45 ljudi. »S pregradnimi stenami smo tako uredili deset triposteljinih, sedem dvoposteljnih in eno enosposteljno 'sobo'. Z včerajšnjo preselitvijo želimo okuženim stanovalcev zagotoviti primerne bivalne pogoje, ostalih 188 zdravih pa zaščititi pred okužbo,« je poudarila Košnjekova.

Rešitev o preselitvi so našli skupaj s strokovnjaki regijske koordinacijske skupine in v sodelovanju z občino, po pregledu več lokacij so se odločili za šolo Jela Janežiča, ki je tudi lokacijsko dovolj blizu, da lahko iz Centra oskrbujejo stanovalce. Ti morajo biti v rdeči coni, dokler ne izginejo vsi simptomi okužbe, v svoje sobe se lahko vrnejo 14 dni po tem, ko izzveni zadnji simptom, je še pojasnila direktorica. Poleg rdeče cone na lokaciji OŠ Jela Janežiča so v domu vzpostavili tudi sivo cono z izolacijskimi posteljami za stanovalce, pri katerih čakajo, ali je oseba covid pozitivna ali negativna. Stanovalce so namestili v prostorih uprave in finančne službe, ti dve službi pa sta se preselili v dva kontejnerja v parku oddelka za dementne stanovalce.

Župan Občine Škofja Loka Tine Radinja je o preselitvi stanovalcev CSS povedal: »Ob precejšnjem porastu števila okužb v občini Škofja Loka se nobena od javnih institucij ni mogla temu povsem izogniti, zlasti je bil prizadet Center slepih, slabovidnih in starejših, ki v prvem valu epidemije ni imel niti enega okuženega. Zdaj pa se jim je to zgodilo zaradi vnosa ene same okužbe, ki se je razširila po vsem domu. Občina Škofja Loka je skupaj z vodstvom doma, regijsko koordinacijsko skupino in pristojnim ministrstvom pomagala, kolikor je v naši moči, ko je bilo treba zagotoviti najprimernejšo lokacijo za prestavitev dela domskih kapacitet. Med različnimi prostori, ki smo jih iskali po vsej občini in ponudili, so se odločili za vzpostavitev novih kapacitet v OŠ Jela Janežiča. S tem so zagotovili ustrezne bivalne pogoje oskrbovancem doma in predvsem zaščitili vse tiste, ki jih okužba ni in upam tudi ne bo dosegla.« Da so prostori šole ustrezni, sta pritrdili tudi ministrstvi za zdravje in za šolstvo. Prostori so najbolj primerni iz več vidikov: so popolnoma ločeni od šolskih prostorov in imajo dober dostop, pouk na šoli pa bo lahko potekal nemoteno, saj bodo športne vsebine izvajali v bližnjih telovadnicah in športnih dvoranah.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 0 km/h

-5/6

sreda

-5/10

četrtek

-2/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj je umrlo 59 covidnih bolnikov, največ doslej / 14:59, 24. november

Groza. Ravno za te, ki se zdravijo v intenzivnih sobah, ukrepi vlade nimajo nobenega učinka. Ukrepi namreč niso usmerjeni za zaščito najbolj...

Pričakovanega upada okužb še ni / 12:21, 24. november

Pravzaprav je bilo za pričakovati glede na ekipo, ko vodi ukrepe proto covidu: - dir. NIJZ - strokovnjak za metadonsko zdravljenje odvisnost...

Levica zbira podpise podpore za referendum / 09:41, 24. november

Investicije v Slovensko vojsko so potrebne, nehajo naj se zajebavat ! V normalno funkcionalni državi bi se tudi za ostalo lahko poskrbelo !
Je pa vprašanje kje in kaj se bo kupovalo..

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 23:19, 23. november

Še mesec dni potrpimo s to diktaturo, potem nastopi KUL. Konec ukrepov, oziroma novi ukrepi zaščite starejših in bolnic. Janša adijo. Zadnjič in nikoli več.

Biti hvaležen za vse / 22:26, 23. november

Dejanje iz ljubezni do bližnjih. Big bo poplačal

Mask premalo za vse / 21:22, 23. november

Nosim masko izključno home made. Kdo mi garantira, da so 110% čiste?

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 13:23, 23. november

Vladni govorec pravi, da so zdaj martinovanja glavni vzrok...
In po posledicah sodeč, je tega največ v DSO-jih..
Uf