Gasilci v senci korone

Koronavirus in z njim povezane posledice so že nekaj časa najbolj obravnavana tema v medijih, v teh dneh, ko je prišlo do bliskovitega širjenja okužb in zaostrovanja ukrepov, pa še toliko bolj. Teme za novinarske prispevke se ponujajo same od sebe, ob tem pa nekatera področja ostajajo v senci kaotičnega dogajanja. Oktober je tudi mesec požarne varnosti, zato bodo te vrstice namenjene gasilcem. Ti so v preteklih letih običajno pripravili mnoge dogodke, s katerimi so ozaveščali ljudi in jim predstavljali svojo dejavnost. Letos pa so gasilci pri oktobrskih aktivnostih močno omejeni in tako so v »svojem« mesecu precej spregledani. A ne bi smelo biti tako, saj so prav oni tisti, na katere se lahko zanesemo ob naravnih in drugih nesrečah, ki bodo brez pomisleka vse spustili iz rok in odhiteli na pomoč.

A kaj, ko ponekod niso spregledani zgolj v teh neugodnih časih. Znanec iz gasilskih vrst mi je nedavno potarnal, da ima marsikdaj občutek, da je delo prostovoljnih gasilcev že na splošno prezrto. Ko je huda ura in se tako kot že ničkolikokrat doslej izkažejo, pohval na njihov račun ne manjka, a so kmalu za tem spet pozabljeni in skorajda »nebodijihtreba«.

V Sloveniji je poleg poklicnih gasilskih enot več kot 1300 prostovoljnih gasilskih društev, ki imajo 164 tisoč članov, od tega 50 tisoč operativnih. Gasilci opravijo ogromno ur prostovoljnega dela. Ne le v času intervencij, pač pa so tu še organizacijske naloge, usposabljanja, delo s podmladkom pa tudi skrb za prostore in opremo. Kljub podpori občin in sponzorjev denar za investicije v gasilske domove in nova vozila zbirajo še z veselicami, ki pa jih letos niso mogli organizirati, zato so bila društva ob pomemben vir prihodkov. Pred leti so v enem od gasilskih društev v prostem času celo sadili drevesa – vse s ciljem, da bi čim prej prišli do novega gasilskega doma, poleg tega so njegovi člani na gradbišču pustili ogromno ur, da za dela, ki so jih lahko opravili sami, niso najemali obrtnikov.

Čeprav svoje delo opravljajo prostovoljno v korist skupnosti, morajo gasilska društva kupiti tudi precej opreme. Pa ne samo to: čeprav delujejo v sistemu zaščite in reševanja, morajo za vso opremo plačati še DDV, kar kaže na mačehovski odnos države do gasilcev, me je opozoril še en gasilski kolega.

Če kdo, bi si prostovoljni gasilci nedvomno zaslužili izboljšanje svojega položaja, a žal je na področju gasilske dejavnosti neurejenih še mnogo stvari. Da cenimo njihovo nesebično in požrtvovalno delo, pa jim lahko pokažemo tudi občani. Če ne prej, čez dva meseca, ko nas bodo, če bodo seveda razmere dopuščale, znova obiskali z novoletnimi koledarji in nam zaželeli vse dobro.

Oddaj svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

3/18

sobota

5/17

nedelja

6/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Na spletu mrgoli goljufov / 12:38, 31. oktober

Čez goljufe v našem parlamentu jih ni !

Največji delež okuženih / 11:49, 31. oktober

V prvem valu so ljudje samo, da so zakašljali, poklicali svojo zdravnico in množično ostajali doma brez kakršne koli podlage. Ni bilo potreb...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 11:35, 31. oktober

Moje osebno mnenje je, da zadeva rogljiček, ne pelje nikamor. Pa ne morete enega kar kaznovati, če premakne masko z obraza, da naredi en pož...

Največji delež okuženih / 10:11, 31. oktober

Vsak dan grem na pokopališče. In, da mi zdaj en prepove???

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 09:38, 31. oktober

So družini rogljiček zasegli?

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 05:51, 31. oktober

Opozorilo bi bilo dovolj!
Svetoval bi pa staršema, naj ne gledata več RTV in POP TV.


PS:
ampak, to sem se naučil od Primoža, kaj pa če je vse skupaj zrežirano?

Vlada k omejitvam dodala nekaj izjem / 20:32, 30. oktober

Dr. Masten, posvetite se pacientom v vladi. Tam imajo vsi psihiatri dovolj dela za 50 let.