Saša Kovačević, Matija Jenko in Marija Kunstelj – trije člani društva, ki aktivno sodelujejo v projektu Muzej.1925

Muzej, posvečen prostovoljstvu

Gasilci iz Šinkovega Turna se pripravljajo na odprtje muzeja, ki bo posvečen prostovoljcem in zgodbam, ki jih piše prostovoljstvo.

Zgodbe, povezane s prostovoljstvom, člani društva zbirajo na elektronskem naslovu muzej.1925
@gmail.com.

Koseze – Gasilstvo in druge oblike prostovoljstva predstavljajo pomemben dejavnik življenja mnogih Slovencev, zato ni nič nenavadnega, da so se v Prostovoljnem gasilskem društvu Šinkov Turn odločili, da prostovoljcem in zgodbam, ki jih prostovoljstvo prinaša, posvetijo muzej kar v svojem gasilskem domu.

Muzej.1925, kot so po datumu ustanovitve društva poimenovali projekt, za katerega so pridobili tudi evropska sredstva, bo dokončan v prvi polovici leta 2022, zato so obnovitvena dela v gasilskem domu v polnem razmahu. Muzejska zbirka se bo vila skoraj po celem gasilskem domu. Poleg arhivskih predmetov iz zgodovine društva pa bo glavni poudarek na zgodbah prostovoljcev in tistih, ki imajo s prostovoljstvom osebno izkušnjo. Pri tem, kot pravita predsednica društva Saša Kovačević in vodja projekta Marija Kunstelj, nikakor ne bodo ostali omejeni zgolj na zgodbe gasilcev ali domačih krajev. K sodelovanju vabijo vsakogar, ki bi rad delil zanimivo zgodbo – zbirajo jih na elektronskem naslovu muzej.1925@gmail.com. Kot pravita sogovornici, zgodbe počasi že kapljajo, v iskanje pa so se vključili tudi učenci Osnovne šole Vodice in vodiški gasilski veterani.

Prav na zgodbah in njihovi privlačni predstavitvi bo namreč poudarek muzeja. Ker se snovalci zavedajo, da zgolj besedilo na panoju dandanes ni dovolj, bodo v zbirko vključili več interaktivnih točk in pustolovskih nalog, ki bodo še posebno zanimive za šolarje, organizirati pa nameravajo tudi redne letne dogodke, druženja in srečanja.

»Če nam bo uspelo to, da si bodo zbirko ogledovali lokalni prebivalci, da bodo vsako leto prihajali šolarji, ki bi jih vsebina pritegnila, in bi se tudi obiskovalci naših krajev ustavljali pri nas, bi bil naš namen dosežen,« pravi Marija Kunstelj, ki dodaja, da bodo s pomočjo članov besedila prevedli tudi v angleščino, nemščino, francoščino in japonščino.

»Naš namen bo dosežen, če bodo obiskovalci od nas odšli z vsaj eno zgodbo, ki se jih bo dotaknila in jih spodbudila, da tudi sami opravijo kakšno dobro delo,« pa je zaključila predsednica gasilcev iz Šinkovega Turna.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

3/19

sobota

4/16

nedelja

4/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Vlada k omejitvam dodala nekaj izjem / 20:32, 30. oktober

Dr. Masten, posvetite se pacientom v vladi. Tam imajo vsi psihiatri dovolj dela za 50 let.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:36, 30. oktober

Grem, če greš ti prej na Onkoliški inštitut, kjer se borijo z resnično epidemijo, ki nima samo 0,14% smrtnost kot Covid.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:16, 30. oktober

Predlagam, da greš na Golnik za prostovoljca, tam boš dobil resnico iz prve roke!

O štorkljah in ljubezni so peli tudi Čuki / 18:00, 30. oktober

" Fantje so kljub nastali situaciji poleti prišli na idejo zanimivega koncerta, ga nameravali izpeljati v začetku oktobra, a so ga zaradi v...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 16:18, 30. oktober

Tale Tina je preveč občutila moč vladavine. Oblast je kot opij. Ukrepi, ki jih izdaja vlada nimajo nobene znanstvene podlage, da so uspešni ...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 16:11, 30. oktober

Nak. Švedski način življenja spremljam že od aprila. Je pa Potrč sedaj na Švedskem in bo objavljal posnetke kako Švedi sobivajo z virusom. V...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 15:31, 30. oktober

A te dr. Potrč sponzorira?