Vlomilci so zavetišče GRS Kranj najverjetneje obiskali, preden je na Krvavcu zapadel sneg. / Foto: GRS Kranj

Na Krvavcu ukradli dva kompleta reševalne opreme

V Gorski reševalni službi Kranj, ki so ji vlomilci iz zavetišča odnesli tehnično opremo za gorsko reševanje, razočarani ugotavljajo, da pred tatovi niso varne niti enote za zaščito in reševanje.

Krvavec – Saj ni res, pa je, bi lahko zapisali ob novici, da pred vlomilci niso imuni niti gorski reševalci. Pred dnevi so namreč neznanci vlomili v zavetišče Gorske reševalne službe Kranj na Krvavcu in med drugim odnesli tudi večji del dveh reševalnih kompletov. Gmotne škode je za približno tisoč evrov. »Da so vlomili v naše zavetišče, je ugotovil naš gospodar, ko je bil v torek na rednem tedenskem obhodu,« je pojasnil načelnik GRS Kranj Andrej Kecman, ki ocenjuje, da so jih vlomilci obiskali, preden je na Krvavcu snežilo.

»Prevevajo nas mešani občutki, predvsem pa žalost in razočaranje nad dejstvom, da pred vlomilci niso varne niti enote za zaščito in reševanje, ki prostovoljno pomagajo ljudem v stiski,« je Kecman komentiral vlom, ki pa ni bil prvi te vrste. Iz brunarice na Okrešlju so vlomilci konec lanskega leta prav tako odnesli gorsko reševalno opremo, vredno več kot 3500 evrov. Planinskemu društvu Tržič so iz doma na Zelenici pred časom izginile lavinske žolne, ki so jih uporabljali za izobraževanje in usposabljanje v gorniškem učnem centru, škode je bilo za približno štiri tisoč evrov. Že pred leti pa so tatovi dragoceno opremo odnesli tudi ljubljanskim gorskim reševalcem. »V zadnjih letih so vlomili štirim od skupno sedemnajstih postaj gorske reševalne službe. Ti dogodki torej sploh niso tako redki,« je dejal Kecman.

»Taki dogodki nas pretresejo in resnično žalostijo,« pa so preko Facebooka sporočili iz Gorsko reševalne zveze Slovenije. »Gorski reševalci svoje poslanstvo opravljamo prostovoljno! Opremo, ki jo v zahtevnih reševalnih akcijah nujno potrebujemo, da lahko pridemo do ponesrečenca, ga oskrbimo in varno prinesemo v dolino, nam omogočajo sredstva Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS in pa donacije vsakega izmed vas, ki podpirate našo dejavnost,« so dodali.

Ukradena oprema je specifična, namenjena reševanju za manevre spustov in dvigov, je razložil Kecman. »Ta oprema je uporabna izključno za reševanje, kvečjemu bi jo morda lahko uporabili še za višinska dela, za običajno uporabo v hribih pa je neprimerna,« je pojasnil. Dva kompleta reševalne opreme imajo sicer kranjski gorski reševalci stalno nameščena v zavetišču na Krvavcu, ki ga Gorska reševalna služba Kranj redno uporablja v primeru usposabljanj in vaj. »Gre za zavetišče, zato naši člani v njem tudi prespijo, predvsem po­zimi, ko sta na Krvavcu dežurna po dva člana. Gre za poseben dogovor z upravljavcem smučišča in njuna prisotnost ni povezana z našim siceršnjim reševalnim delom. Na intervencije na območju Krvavca se sicer običajno odpravimo iz Kranja,« je še razložil Kecman in dodal, da bodo novo opremo kupili iz lastnih sredstev, obetajo pa si tudi nekaj zavarovalnine, saj imajo zavetišče zavarovano.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

3/18

sobota

5/17

nedelja

6/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Na spletu mrgoli goljufov / 12:38, 31. oktober

Čez goljufe v našem parlamentu jih ni !

Največji delež okuženih / 11:49, 31. oktober

V prvem valu so ljudje samo, da so zakašljali, poklicali svojo zdravnico in množično ostajali doma brez kakršne koli podlage. Ni bilo potreb...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 11:35, 31. oktober

Moje osebno mnenje je, da zadeva rogljiček, ne pelje nikamor. Pa ne morete enega kar kaznovati, če premakne masko z obraza, da naredi en pož...

Največji delež okuženih / 10:11, 31. oktober

Vsak dan grem na pokopališče. In, da mi zdaj en prepove???

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 09:38, 31. oktober

So družini rogljiček zasegli?

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 05:51, 31. oktober

Opozorilo bi bilo dovolj!
Svetoval bi pa staršema, naj ne gledata več RTV in POP TV.


PS:
ampak, to sem se naučil od Primoža, kaj pa če je vse skupaj zrežirano?

Vlada k omejitvam dodala nekaj izjem / 20:32, 30. oktober

Dr. Masten, posvetite se pacientom v vladi. Tam imajo vsi psihiatri dovolj dela za 50 let.