Bo SIJ Acroni ogreval Jesenice

V največjem jeseniškem podjetju začenjajo projekt, s katerim bi proučili možnosti za vzpostavitev sistema izrabe odvečne toplote za daljinsko ogrevanje mesta.

Jesenice – V podjetju SIJ Acroni na Jesenicah so začeli projekt, s katerim bodo proučili možnost za vzpostavitev napredne energetske skupnosti na Jesenicah. V praksi bi to pomenilo, da bi z odvečno toploto iz podjetja daljinsko ogrevali mesto, obenem bi na strehi podjetja postavili sončno elektrarno, postavili pa bi tudi lastno vodikarno. Kot so pojasnili v Skupini SIJ, je SIJ Acroni največji lokalni delodajalec, ki ima obrate skoraj v samem centru mesta Jesenice. Obenem tesno sodeluje z lokalno skupnostjo in je zato idealen partner za proučitev vseh priložnosti za vzpostavitev energetske skupnosti, ki bo v prihodnje igrala vedno večjo vlogo pri »sobivanju« energetsko intenzivne industrije in urbanega okolja.

Samo Lečnik, vodja energetike v Skupini SIJ, je povedal: »Za uresničitev napovedanih ciljev smo si zadali predvsem tri projekte – izkoriščanje odvečne toplote za ogrevanje mesta, postavitev do petmegavatne sončne elektrarne in postavitev vodikarne.« Med proizvodnim procesom v SIJ Acroniju namreč nastaja veliko odvečne toplote, zato želijo urediti odvajanje dela odvečne toplote v sistem daljinskega ogrevanja Jesenic. Proučujejo tudi primernost streh SIJ Acronijevih obratov za postavitev trimegavatne sončne elektrarne. Pred leti so v SIJ Acroniju za potrebe tehnoloških procesov vodik proizvajali v lastni vodikarni, sedaj pa ga v plinasti obliki kupujejo na trgu. Razmišljajo o ponovni postavitvi vodikarne s priključno močjo en megavat. Tudi v tem projektu želijo sodelovati z lokalno skupnostjo; če bi proizvajali več vodika, kot ga potrebujejo, bi lahko s presežki sodelovali pri morebitnih transportnih projektih, vodik je namreč alternativno pogonsko gorivo tudi v cestnem prometu.

Projekt, imenovan Creators, bo financirala Evropska unija v višini 5,3 milijona evrov. Koordinator projekta je inženirsko in gradbeno podjetje Cordeel s sedežem v Belgiji, v njem pa sodeluje 17 partnerjev iz osmih držav, iz Slovenije poleg SIJ Acronija še Institut Jožef Stefan, ki koordinira slovenske partnerje projekta, BTC in Elektro Gorenjska.

Projekt so začeli izvajati še v estonskem Tartuju, belgijskem Temseju in Barceloni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

4/16

nedelja

4/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 05:51, 31. oktober

Opozorilo bi bilo dovolj!
Svetoval bi pa staršema, naj ne gledata več RTV in POP TV.


PS:
ampak, to sem se naučil od Primoža, kaj pa če je vse skupaj zrežirano?

Vlada k omejitvam dodala nekaj izjem / 20:32, 30. oktober

Dr. Masten, posvetite se pacientom v vladi. Tam imajo vsi psihiatri dovolj dela za 50 let.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:36, 30. oktober

Grem, če greš ti prej na Onkoliški inštitut, kjer se borijo z resnično epidemijo, ki nima samo 0,14% smrtnost kot Covid.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:16, 30. oktober

Predlagam, da greš na Golnik za prostovoljca, tam boš dobil resnico iz prve roke!

O štorkljah in ljubezni so peli tudi Čuki / 18:00, 30. oktober

" Fantje so kljub nastali situaciji poleti prišli na idejo zanimivega koncerta, ga nameravali izpeljati v začetku oktobra, a so ga zaradi v...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 16:18, 30. oktober

Tale Tina je preveč občutila moč vladavine. Oblast je kot opij. Ukrepi, ki jih izdaja vlada nimajo nobene znanstvene podlage, da so uspešni ...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 16:11, 30. oktober

Nak. Švedski način življenja spremljam že od aprila. Je pa Potrč sedaj na Švedskem in bo objavljal posnetke kako Švedi sobivajo z virusom. V...