Prva trojica »prostoferjev« iz Škofje Loke (Zuhdija Mušedinovič, Jože Krek in Franc Hafner) je že usposobljena za vožnjo. / Foto: Primož Pičulin

»Prostoferji« že pripravljeni

Župan Tine Radinja je prostovoljnim voznikom, ki bodo vozili v okviru projekta Prostofer, prejšnji teden izročil ključe avtomobila, ta teden pa bodo usposobljeni prostovoljci že začeli voziti.

Škofja Loka – Tudi v občini Škofja Loka so zagnali projekt Prostofer. Pridobili so šest prostovoljcev, tri moške in tri ženske, zanje so prejšnji teden v okviru Zlate mreže izvedli izobraževanje. Prostofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Na ta način jim omogočijo lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov in podobno. V Škofji Loki, kjer so za te namene pridobili nov električni avtomobil, so se odločili, da bodo najprej poskrbeli za vožnje v okviru domače občine, če bodo starejši potrebovali prevoz do zdravstvenega doma, centra za socialno delo, na občino, upravno enoto in v druge javne zavode, pa tudi v banko, na pokopališče in podobno. Možnost prevozov pa so razširili tudi na bolnišnice v Ljubljani, na Jesenicah in na Golniku, kjer ljudje potrebujejo različne specialistične preglede, je povedala Sabina Gabrijel z Občine Škofja Loka.

»Začeli smo usposabljanje voznikov prostovoljcev, in sicer so se v teoretičnem delu seznanili s projektom in načinom dela, v praktičnem pa se preizkusili v vožnji z električnim avtomobilom,« je povedala Gabrijelova in napovedala, da od 15. oktobra naprej prihodnji uporabniki že lahko kličejo na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 in rezervirajo prevoz. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8. in 18. uro, rezervacijo prevoza pa je treba najaviti vsaj tri dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Pa bo šest prostovoljcev z enim avtomobilom kos potrebam po prevozih starejših v občini Škofja Loka? Sabina Gabrijel pravi, da bodo to lahko videli že kmalu, zdaj pa na osnovi izkušenj iz ene od primerljivih občin ocenjujejo, da bodo to zmogli. Kljub temu pa še naprej vabijo prostovoljne voznike, da svojo pripravljenost sodelovati v tem projektu sporočijo na občino. Kontaktna oseba je Sabina Gabrijel, telefon: 04/5112-330 ali e-pošta: sabina.gabrijel@skofjaloka.si.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.