Nagovor predsednika združenja VVS Zgornja Gorenjska Janeza Koselja

Spoštujmo svojo zgodovino

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska so pripravili redni letni zbor. Pregledali so lani in letos opravljeno delo ter napovedali nekaj aktivnosti v volilnem letu 2021.

Kranjska Gora – Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (VVS) Zgornja Gorenjska, ki združuje blizu 1300 članov iz občin Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica, je pred kratkim v Ljudskem domu pripravilo 24. letni zbor. Predsednik združenja VVS Zgornja Gorenjska Janez Koselj je v nagovoru spomnil na dogodke izpred tridesetih let, na udeležence priprav in vojne za Slovenijo v času od 17. maja 1990, ko je JLA hotela razorožiti slovensko Teritorialno obrambo (TO), pa do 26. oktobra 1991, ko so enote JLA v Luki Koper zapustile Slovenijo. V imenu kranjskogorskega župana Janeza Hrovata in občinskega sveta je zbrane pozdravila svetnica Janja Dolhar, ki je poudarila, da so v zgodovini vsakega naroda dogodki, ki ne smejo biti pozabljeni. Slovenski narod se je odločil za samostojno državo, ohranil svoj jezik in kulturo, Dolharjeva je ob tem poudarila, da bodimo na to ponosni in bodimo enotni.

Kot je povedal Koselj, so lani aktivnosti potekale vse leto, člani so se udeleževali spominskih slovesnosti, pohodov (med drugim pohoda ob kulturnem prazniku in na Triglav), športnih tekmovanj, zaznamovali so še preostala tajna skladišča orožja TO. Na kar 191 lanskih dogodkih sta sodelovala 2602 njihova člana. Praproščaki VVS Zgornja Gorenjska so bili lani angažirani 47-krat na različnih dogodkih in prireditvah, sodelovalo jih je 133. Zbirali so tudi gradivo za zbornik Orožja nismo oddali 1990, ki je izšel letos prav na pobudo gorenjskih teritorialcev in ga je uredila Rina Klinar.

Tudi letos – še naprej – ohranjajo spomin na dogodke iz časa priprav na osamosvojitev in vojne za Slovenijo. Letos do letnega zbora jim je kljub okoliščinam zaradi koronavirusa uspelo izvesti 38 dogodkov, še nekaj jih bo, skladno s priporočili NIJZ. Dne 16. oktobra bodo počastili Dan suverenosti na Breznici, 17. oktobra bo spominski šahovski turnir Janeza Smoleta ter komemoraciji v Ukancu in na Rebru v Bohinju. Za 20. novembra načrtujejo koncert Veteranskega pevskega zbora na Blejski Dobravi, leto pa bodo zaključili 26. decembra ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Domu veteranov v Radovljici. Obenem že tečejo priprave na trideseto obletnico osamosvojitvene vojne za Slovenijo, je poudarila Rina Klinar.

Prihodnje leto bo za VVS Zgornja Gorenjska volilno leto, predloge zbirajo do konca oktobra, občni zbor pa bo predvidoma sklican februarja 2021. Predsednik območnega združenja Janez Koselj je srečanje sklenil z besedami, naj spoštujemo svojo zgodovino. Na letnem zboru je nastopil Veteranski pevski zbor, ki je lani sodeloval na 19 prireditvah in imel štiri samostojne koncerte. Njihov dirigent je Franc Podjed.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!