Vrbe ni v državnih razvojnih načrtih

Žirovniški župan Leopold Pogačar opozarja na neodzivnost ministrstva za kulturo ter dejstvo, da država projekta obnove odkupljenih objektov v Vrbi ni uvrstila v Načrt razvojnih programov.

Občina Žirovnica namerava za ureditev objekta Vrba 1 skleniti javno-zasebno partnerstvo. Zasebnega investitorja za oživitev večnamenskega objekta išče prek javnega poziva promotorjem, rok so zdaj podaljšali do 2. novembra.

Vrba – Na Občini Žirovnica je potekalo delovno srečanje z gorenjsko poslanko Matejo Udovč. Govorili so o obnovi objektov na naslovu Vrba 1, ki sta jih spomladi odkupili Občina Žirovnica in država. Po besedah župana Leopolda Pogačarja so poslanko seznanili z dosedanjimi aktivnostmi in ji predstavili načrte obnove nekdanjega stanovanjskega objekta, ki je v lasti občine. Za obnovo gospodarskega poslopja pa naj bi poskrbela država, ki je tudi lastnica objekta. Ob tem je Pogačar opozoril na neodzivnost ministrstva za kulturo, kjer so imenovali delovno skupino, ki naj bi usklajevala načrte občine in države glede oživitve tega območja. V delovni skupini so tudi predstavniki Občine Žirovnica, a je zadnji sestanek potekal marca, odtlej pa se skupina ni sestala.

»Ker so Prešernova rojstna hiša, lipa in cerkvica sv. Marka razglašeni za spomenik državnega pomena, bi morala država pomagati občini in izkoristiti njeno pripravljenost za sofinanciranje v zaščiteno območje. Če želimo razvijati in ohranjati kulturno dediščino in je prezentirati javnosti ter razvijati kulturni turizem, bi to morala biti prioriteta cele države. Tako pa država projekta niti ni umestila v svoj Načrt razvojnih programov, ki je sestavni del proračuna,« je opozoril župan Pogačar. Kot je dodal, je nujno sodelovanje med občino in državo, za pomoč je zato prosil gorenjsko poslanko, ki je obljubila pomoč. Skupaj so si ogledali tudi objekte v Vrbi in govorili o razvoju Vrbe kot kulturnega centra Slovenije in kulturnega turizma v občini.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!